Савети за одгајање срећног детета: Маме будите добре према својим синовима

Постоји више различитих начина да уз вас одрасте срећно, задовољно и лепо васпитано дете. Важно је да детету показујете своја осећања и говорите шта мислите јер деца реагују на искреност.


Kако вам наука може помоћи у васпитању вашег малишана прочитајте у овим саветима који су базирани на истраживањима за добро родитељство.

Много смеха

Шалите се са својим малишанима јер на тај начин постављате темеље за њихов будући социјални успех. Родитељска шала даје деци подстрек за креативност, склапање пријатељстава и превазилажење стреса. Зато будите слободни и немојте се стидети да свуда изигравате кловнове и забављате их, биће вам захвални после.

Будите позитивни

Родитељи који испољавају негативне емоције према својој деци или се грубо односе према њима вероватно ће се суочити са дечјом агресивношћу касније. Kада деца испољавају агресију са пет година вероватније је да ће је испољавати и као одрасле особе. Због тога, уколико се проналазите међу строгим и љутим родитељима, покушајте то да прекинете. На тај начин ћете смањити или уклонити проблеме и могуће последице касније у животу.

Подстичите самосаосећање

Истраживања показују да је самосаосећање веома важна животна вештина, која помаже особама да остану отпорна на животне изазове и да се успешно суоче с њима. Самосаосећање помаже да останете сабрани и способни да управљате мислима и емоцијама, да не одлутате и да их не потискујете лоше ситуације. Родитељи могу користити самосаосећање када се носе са тешкоћама у подизању деце и на тај начин им пружити добар пример за њихове будуће животне ситуације.

Пустите их да оду кад то буду желели
Kад дете хоће да напусти породични дом најбоље је да га не спречавате у томе. Деца чији су родитељи покушавали да их вежу за кућу и улили им осећај кривице што их напуштају током студија, су били више забринути, а мање отворени ка новим пријатељствима и искуствима. То наравно не значи да ви ваше дете треба да избаците из куће чим оно напуни 18 година, али уколико ухватите себе да зовете професоре и проверавате оцене и стално испитујете да ли је све уреду, то је можда знак да мало одступите.

Негујте свој брак
Не дозволите да ваш брак и однос с партнером пати када се дете роди. У породици где се јави брачна нестабилност, као што су честе свађе или развод, могу код малишана проузроковати потешкоће у спавању, откривено је истраживањем које је објављено 2011. године у часопису „Цилд Девелопмент“.

Чувајте ваше психичко здравље

Ако посумњате да сте можда депресивни, не либите се да затражите помоћ. То је добро и за вас и за ваше дете. Маме са облицима депресије теже се носе са родитељсвом и чак показују неме реакције на плач детета у поређењу са здравим мамама. Депресивне мајке могу допринети стресу њихове деце која ће стресније раговати на животне ситуације још од предшколског доба. Родитељи који се на прави начин боре са психичким проблемима и који се труде да буду позитивни дају добар пример својој деци.

Маме будите добре према својим синовима

Дечаци који су блиски са својим мајкама ретко када губе контролу и прибегавају насилном понашању. Топао и отворен однос и везаност са мајком битан је због превенције у проблематичном понашању више код синова него код ћерки. Такав однос родитеља с децом чини њихов дом сигурном базом и у одраслом добу. Kада имају отворен и искрен однос о са својом децом, родитељи им праве добру основу за успешне везе и бракове када одрасту.

Дозволите деци да вам се некад супроставе

У тренуцима када вам се тинејџер супротставља ви сте вероватно љути и раздражљиви, међутим, то и не мора бити тако лоше. Вежбе расправљања и одбијања код куће омогући ће да се дете лакше одупре евентуалним вршњачким притисцима ван куће. Наравно деца не треба да имају агресиван однос са својим родитељима, али они морају да вежбају да стоје иза своје речи и да знају да је одбране.

Не тежите савршености

Нико није савршен зато не мучите себе немогућим циљевима у родитељском успеху. Они родитељи који упорно теже превисоким циљевима и остваривању савршеног родитељства суочавају се са више стреса. Такве тежње могу произвести и ефекат мањег поверења у своје родитељске способности. Потрудите се да игноришете притисак и превисоке циљеве и видећете да и ви можете бит опуштенији родитељ.

Ослушкујте своју децу

Сви родитељи мисле да они знају најбољи начин да одгајају своје дете. Али испостави се да родитељство није уникатно. Деца чији родитељи самостално изграђују родитељски стил и то по личности свог детела упола мање су подложна анксиозности и депресији наспрам својих вршњака према којима родитељи имају круто прописан стил родитељства. Али с друге стране претерано либерални родитељи могу такође лоше утицати на своје дете. Зато треба наћи меру и пратити дечије сигнале.