Sedam godina zatvora za varanje na maturi – u Kini

jun 9, 2016

Novi kineski zakon predviđa kaznu od sedam godina zatvora za učenike koji varaju na polaganju velike mature, zbog čega su ove nedelje vlasti rasporedile skoro 800 policajaca sa zadatkom da nadziru polaganje važnog nacionalnog ispita u 96 ispitnih centara u zemlji.
skola_ucionica_0Ovaj zakon je izglasan prošle jeseni u cilju borbe protiv endemskog varanja na ispitu koji se u Kini naziva “gaokao”, a koji je od presudnog značaja za karijeru kandidata, prenosi francuski list “figaro”.
Da bi se sprečilo varanje, koje novi zakon tretira kao zločin, širom Kine je u utorak, na dan polaganja “gaokaoa”, 768 policajaca budno pratilo ponašanje kandidata na ispitu.
“Ne verujte grupama ili pojedincima koji nude lažnu pomoć na ispitu, pašćete u zamku i rizikovaćete da žalite čitavog života”, upozorilo je Ministarstvo prosvete u saopštenju, objavio je “Njujork tajms”.
Kinezi ovaj ispit, koji je ekvivalent našoj maturi, smatraju odlučujućim, pošto se, u zavisnosti od postignutih rezultata, devet miliona kandidata razvrstava na bolje ili lošije univerzitete, a u Kini je akademsko opredeljenje naročito presudno za dalji razvoj karijere.
Diploma velikog univerziteta otvara vrata dobro plaćenom poslu, dok studije na univerzitetu koji ima lošu reputaciju mogu da naruše reputaciju porodice nesrećnog kandidata, koji se skoro uvek na kraju bavi nekom drugorazrednom profesijom.
Novi zakon, međutim, ne nailazi na jednoglasne reakcije kod mladih Kineza.
“Jednostavno je previše strog”, objašnjava za njujorški list Vang Jiran, student prve godine univerziteta Jangce.
Kako kaže, zbog strogosti kazne, niko se više neće usuditi da oda prevaru, iz straha da ne pošalje kandidata u zatvor.
Drugačijeg je mišljenja Bela Hu, 19-godišnja studentkinja sa Tehnološkog instituta u Pekingu, koja smatra da je “neophodno eliminisati varanje jer ono ugrožava sve”.
Kineski dnevnik “Global tajms” piše da je ovaj zakon neophodan kako bi se održala “socijalna pravda” u kineskom društvu, imajući u vidu da gaokao može da socijalno uzdigne porodice koje najskromnije žive.
Gaokao je u Kini toliko važan da se tamo čak razvio pravi biznis u svrhe varanja, uz podsticaj roditelja rešenih da deci obezbede što bolji rezultat, pa se određena preduzeća plaćaju da bi diskretno doturila tačne odgovore kandidatima na dan ispita.
S druge strane, u borbi protiv rasprostranjenog varanja, neke provincije su poslednjih godina uspostavile čitave sisteme, pa su neke čak uvele “čitače otisaka prstiju” u ispitnim centrima i zabranile grudnjake sa metalnim žicama, sumnjajući da bi u njima mogli biti prenosni sistemi.
Prošle godine su vlasti grada Luojang čak koristile dron da bi “na delu” otkrile varalice i njihove pomagače koji im preko radija šalju odgovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama