Седам година затвора за варање на матури – у Кини

9 јуна, 2016

Нови кинески закон предвиђа казну од седам година затвора за ученике коjи вараjу на полагању велике матуре, због чега су ове недеље власти распоредиле скоро 800 полицаjаца са задатком да надзиру полагање важног националног испита у 96 испитних центара у земљи.
skola_ucionica_0Oваj закон jе изгласан прошле jесени у циљу борбе против ендемског варања на испиту коjи се у Kини назива “гаокао”, а коjи jе од пресудног значаjа за кариjеру кандидата, преноси француски лист “фигаро”.
Да би се спречило варање, коjе нови закон третира као злочин, широм Kине jе у уторак, на дан полагања “гаокаоа”, 768 полицаjаца будно пратило понашање кандидата на испиту.
“Не веруjте групама или поjединцима коjи нуде лажну помоћ на испиту, пашћете у замку и ризиковаћете да жалите читавог живота”, упозорило jе Mинистарство просвете у саопштењу, обjавио jе “Њуjорк таjмс”.
Kинези оваj испит, коjи jе еквивалент нашоj матури, сматраjу одлучуjућим, пошто се, у зависности од постигнутих резултата, девет милиона кандидата разврстава на боље или лошиjе универзитете, а у Kини jе академско опредељење нарочито пресудно за даљи развоj кариjере.
Диплома великог универзитета отвара врата добро плаћеном послу, док студиjе на универзитету коjи има лошу репутациjу могу да наруше репутациjу породице несрећног кандидата, коjи се скоро увек на краjу бави неком другоразредном професиjом.
Нови закон, међутим, не наилази на jедногласне реакциjе код младих Kинеза.
“Jедноставно jе превише строг”, обjашњава за њуjоршки лист Ванг Jиран, студент прве године универзитета Jангце.
Kако каже, због строгости казне, нико се више неће усудити да ода превару, из страха да не пошаље кандидата у затвор.
Другачиjег jе мишљења Бела Ху, 19-годишња студенткиња са Tехнолошког института у Пекингу, коjа сматра да jе “неопходно елиминисати варање jер оно угрожава све”.
Kинески дневник “Глобал таjмс” пише да jе оваj закон неопходан како би се одржала “социjална правда” у кинеском друштву, имаjући у виду да гаокао може да социjално уздигне породице коjе наjскромниjе живе.
Гаокао jе у Kини толико важан да се тамо чак развио прави бизнис у сврхе варања, уз подстицаj родитеља решених да деци обезбеде што бољи резултат, па се одређена предузећа плаћаjу да би дискретно дотурила тачне одговоре кандидатима на дан испита.
С друге стране, у борби против распрострањеног варања, неке провинциjе су последњих година успоставиле читаве системе, па су неке чак увеле “читаче отисака прстиjу” у испитним центрима и забраниле грудњаке са металним жицама, сумњаjући да би у њима могли бити преносни системи.
Прошле године су власти града Луоjанг чак користиле дрон да би “на делу” откриле варалице и њихове помагаче коjи им преко радиjа шаљу одговоре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама