Vaspitanje mališana nekada se čini kao nemoguća misija, posebno u materijalističkom savremenom svetu, gde ih vrebaju “opasnosti” sa svih strana. Posebno je važno da budete dobri roditelji deci od treće do sedme godine, jer tada “udarate temelje” na kojima će oni kasnije graditi svoj životni put. U tom uzrastu klinci su jogunasti, nemirni, pokušavaju da ustanove ko je glavni i ko se pita u porodici za šta, pa je neophodno da odredite granice, preko kojih ne smeju da idu. Kada je disciplina u pitanju, dečji psiholozi savetuju sledeće…

porod

– “Pravila igre” odredite na vreme, jasno stavite do znanja šta se sme, a šta ne. Nemate prava da ih kaznite što su se igrali sa loptom u sobi, ako im pre toga niste objasnili da to ne radi. Ali, kada ustanovite pravila, dosledno ih se pridržavajte.

– Nikada nemojte da obećavate nešto što ne možete da ispunite, bilo da je u pitanju nagrada ili kazna, jer vas posle prve “ispale” deca neće shvatati ozbiljno.

– Svako omalovažavanje partnera, prepirke i neslaganje oko disciplinskih mera i pravila ponašanja u vaspitanju, zbunjuju mališane i umanjuju autoritet oba roditelja.

– Ako uradiš to, dobićeš čokoladu (gledaćeš crtani, vodiću te u park), često kažu roditelji. Ali, podmićivanje je samo trenutno efikasno, a sledeći put će dete otvoreno odbiti da se povinuje zahtevu starijih ako ne dobije nagradu.

Vaspitne mere nije tema o kojoj se razgovara i pregovara sa decom, oni su mali i ne shvataju posledice svog ponašanja, pa ne bi trebalo da nameću želje i pravila.

– Nikada nemojte da popustite kada deca plaču, kmeče, vrište, dure se, bacaju se po podu, kako bi im roditelji ispunili želje. Ostanite smireni, ali “čvrsti” i dosledni, pa drugi put neće biti tih scena jer će shvatiti da to kod vas “ne pali”.

– Uvek imajte na umu da ste vi najveći uzor svojim potomcima. Ako ne želite da lažiraju bolest jer neće u vrtić, nemojte ni vi tako da eskivirate posao i društvene obaveze. Psovke, povišen ton, durenje, cinične opaske su verovatno “pokupili” kod kuće.

S. M. 

Izvor: novosti.rs