Test za decu koji otkriva da li će biti uspešni – potrebni su vam samo slatkiši!

24 jula, 2018

Da li ste ikada čuli za tzv. mančmelou test? Daniel Goleman, autor popularnih knjiga „Socijalna inteligencija” i „Emocionalna inteligencija” objašnjava kako to test koji se izvodi na četvorogodišnjacima ukazuje na buduću uspešnost deteta i kako veština samokontrole vodi ka uspehu!

Mančmelou test je legendarni eksperiment u kojem su grupi četvorogodišnjaka dali po mančmelou, napomenuvši im pritom da će, ukoliko sačekaju sedam ili osam minuta da ga pojedu, dobiti još dva mančmelou-a. Nakon četrnaest godina pronašli su dečake na kojima je izvršen test i utvrdili da su dečaci koji su čekali na taj drugi mančmalou sada mladići koji su bolji učenici, popularniji u društvu i da su još uvek u stanju da odlože sitna zadovoljstva da bi ostvarili veće ciljeve.


Ta sposobnost odgađanja zadovoljenja ukazuje na kognitivne veštine: usredsrditi se na dobre osećaje koji će doći pri postizanju cilja, i tako ignorisati primamljiva ometanja. Ta sposobnost takođe nam omogućuje da idemo prema tom cilju, uprkos frustracijama, zastojima i preprekama.

I u tome leži primena ovog testa na potencijalne preduzetnike i poslovne ljude.

Svako preduzeće – posebno startap kompanije – imaju stenovit put i teške periode. Uspešni preduzetnici često imaju istoriju punu padova pre njihovog uspeha. Njihova sposobnost da istraju uprkos frustracijama omogućava im da odole iskušenju kakvo je prihvatanje samo sigurnog posla. Smatraju da je pratiti svoje snove i svoje instinkte mnogo važnije nego držati se sigurnog puta, a takvo putovanje često znači odlaganje zadovoljstva i lagode.

Goleman kaže da posebno zanimljivim smatra to da uspešni preduzetnici najčešće pronalaze više zadovoljstva u procesu ostvarivanja svojih ciljeva nego u pogodnostima koje dolaze s finansijskim uspehom. David Mekleland, Goelmanov mentor na Harvardu je istraživao šta je to što pokreće preduzetnike jer je to ključno za uspeh samog biznisa. Ono što je istraživanjem otkrio jeste da u najvećem broju slučajeva, za mnoge sada uspešne preduzetnike i njihove poslovne priče, novac je bio samo mera uspeha koja je pokazivala da li biznis ide putanjom kojom bi trebao, a ne cilj po sebi.

Izvor: Linkedin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Test za decu koji otkriva da li će biti uspešni – potrebni su vam samo slatkiši!"

  1. Jole kaže:

    Plašim se da bi moj sinčić ispao novi Bil Gejts, ne zato što je nešto posebno strpljiv nego zato što slatkiše uopšte ne ferma.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama