Седам знакова да имате натпросечну емоционалну интелигенцију

новембар 4, 2016

Поседовање емоционалне интелигенције значи да је човек свестан својих емоција и начина на које оне утичу на наше понашање, нарочито у интеракцији с другим људима.
Teacher in classroom
Најкраће речено, људи с високом емоционалном интелигенцијом лакше се сналазе у животу. А да ли је ваш коефицијент емоционалне интелигенције виши него код већине људи? Већи увид у то пружа ових седам знакова:
1. Захвални сте на ономе што већ имате
Када сте више фокусирани на оно што већ имате, и захвални сте на томе, а не на оно што немате а хтели бисте да имате, способнији сте да себи поставите нове циљеве у животу и остварите их. Такво размишљање омогућава да будете ефикаснији у сопственој околини.

Прочитајте и Како се постиже емоционална зрелост детета?

2. Схватате да нико није савршен
Особе с високим коефицијентом емоционалне интелигенције знају да ни оне, нити било који други човек на свету није савршен. Сви смо ми људи с манама и свако може да ради на себи да постане боља особа. Ако то знате и искрени сте у вези са тим, то може да вам помогне да исправите сопствене мане и да будете бољи човек, а да притом немате нереална очекивања.
3. Врло сте знатижељни
Увек сте у потрази за одговорима и новим знањима. Ваша незасита знатижеља омогућава вам да постигнете побољшања у самим себи и у свему што вас окружује. Ваша позитивна енергија и страст за животом привлачи људе око вас којима помажете да и сами у животу виде више могућности него немогућности.
4. Имате развијену самосвесност
Свесни сте своје снаге као и својих слабости. То знање пружа вам могућност да у потпуности искористите све што може да вам помогне да постигнете животне успехе.
5. Врло сте емпатични
Особе с високом емоционалном интелигенцијом такође су врло емпатичне, односно способне да саосећају с другима, што вам помаже да у свакој негативној ситуацији пронађете нешто позитивно и решење за конфликте.

Прочитајте и Како се развија емоционална интелигенција |

6. Добро се прилагођавате променама
Себе не доживљавате као “жртву” промена, већ их прихватате и знате како да им се прилагодите. Разумете да је то у животу неизбежна ствар и дочекујете их с добродошлицом, јер их доживљавате као прилику за нове могућности.
7. Бринете о свом физичком и менталном здрављу
Свест о важности доброг здравља – и менталног и физичког, такође је одлика људи с високим коефицијентом емоционалне интелигенције. Знате да вам добро здравље омогућава да постигнете све што желите у животу и зато водите рачуна о свом уму и телу хранећи се здраво, вежбајући, довољно се одмарајући и одржавајући здраве односе с другим људима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Седам знакова да имате натпросечну емоционалну интелигенцију"

  1. ЈК каже:

    Добро је да се и емоционалној интелигенцији поклони пажња и простор.Човек је целина и уопштавање интелигенције није добро.Потребно је много знања да би се тај појам разумео.Врло занимљиве и паметне информације.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама