Секције ће бити обавезујуће за наставнике и оне ће улазити у њихов непосредан рад

18 фебруара, 2017

Министарство просвете за наредну годину најављује низ новина, а Весна Недељковић, помоћница министра за предшколско и основно образовање за РТС каже да је жеља Министарства да се огледна настава и функционална знања “уселе” у школе.

Гостујући у Дневнику РТС-а Весна Недељковић је рекла да у Србији влада самокритички однос да деца уче напамет и да се знање репродукује, што је, истиче, нажалост у највећем броју случајева истина. Додаје да са идејом увођења огледне наставе идемо у боље дане за просвету.
“Ми смо дали препоруку Заводу за вредновање квалитета да приступи и да добро промисли на који начин бисмо могли да растеретимо градиво које негде оптерећује наше ученике”, каже Недељковићева.
Недељковићева је рекла да ће изборни предмети од наредне године променити форму и вратити се у форму секција.
“Секције ће бити обавезујуће за наставнике и оне ће заиста улазити у њихов непосредан рад. Ту бих растеретила колеге од страха да ће губити број часова, а ђаке да охрабримо да се заиста определе према својим афинитетима и склоностима јер смо имали у пракси, и то је оно што је тужно, да се дете определи, на пример, за информатику а каже да би волело и да пева, а то му није било омогућено”, објашњава Недељковићева.
Информатика из статуса изборног предмета прелази у обавезан који ће бити у распореду, каже Недељковићева и додаје да ће информатички садржаји и учење информатике бити једна припрема за будуће гимназије и средње школе.
“Ми морамо да охрабримо своје колеге у школама да буду креативнији, да се потруде да испрате новине, ако не и да буду они који ће и донети неку новину. Деца владају технологијом, морају и колеге да пруже занимљиве садржаје како би нам школа била креативнија. Ако причамо о креативности, нека буду што креативнији а самим тим биће све бољи”, сматра Недељковићева.
Каже да постоји одређени број школа које имају бољу опрему али је не користе. Истиче да је издвојен значајан фонд новца који ће се користити само за обуку наставника.
Говорећи о враћању униформи од другог полугодишта каже да се доста школа одазвало том позиву.
“Доста школа је јавило да су се родитељи изјаснили за униформе и ми то поздрављамо. Тамо где буде другачија ситуација то ће бити апсолутно одлука школе и ми то поштујемо”, закључила је Недељковићева.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


12 коментара на "Секције ће бити обавезујуће за наставнике и оне ће улазити у њихов непосредан рад

 1. Profesor каже:

  Министарство нема јасну стратегију и све одлуке доноси у ходу. Видим да се помоћници, државни секретари и специјални саветници слабо налазе. Дешава се и то да чак изјаве које дају су контрадикторне и супротне са законима. Кренули су са причом да се узме јадан час изборног спорта и да ће да време великог одмора да буде рекреација. Врло брзо, после десет дана то се мења и нуди се нови предлог. Води се полемика око ђачких униформи, а нигде нико није рекао ко ће то да плати и шта ако родитељ нема средстава. Све се на крају плашим иду избори и да ће све ово да падне у воду.

 2. Lj каже:

  Citat iz teksta: “Информатика из статуса изборног предмета прелази у обавезан који ће бити у распореду, каже Недељковићева и додаје да ће информатички садржаји и учење информатике бити једна припрема за будуће гимназије и средње школе.”
  Da li neko u tom MINISTARSTVU ima nameru da postuje zakone svoga ministarstava. Ponavljam, calnom 59 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju maksimalni broj casova za ucenike bez dodatne, dopunske, slobodnih aktivnosti je 28 casova nedeljno!!!!! Nasi ucenici inaju sada bez odeljeskog casa (koji je OBAVEZAN ) 31 cas nedeljno. Zakon je nalozio da se sve moralo srediti pre 3 godine.
  NAJVECI MUCITELJI DECE JE SAMO MINISTARSTAVO. TAMO TREBA JEDNA VELIKA METLA. Samo obazne nastave prednete sa drugim stranim jezikom ucenik ima 28 casova nedeljno u VII i VIII razredu. Svaki od ovih casova se ocenjuje BROJCANO i utice na uspeh, svaki izostanak se knjizi i utice na ocenu iz vladanja, a ona utice na uspeh.
  NEMA MESTA ZA BILO KOJI OSTALI IZBORNI CAS!!!!!
  Od ovih casova samo fizicko i likovno nemaju domaci to je 25 casova koji imaju domace obaveze oko predmeta. Ako za svaki treba bar 1 sat vremena rad kod kuce, onda ucenici imaju 50-to casoavnu radnu nedelju, znatno vise nego roditelji.
  To je sasvim dovoljno da se upitamo DA LI ZNAMO STA RADIMO? Da li ucenici trebaju da naprave sindikat da ih stiti od trerora odraslih? 🙂

 3. Jasna каже:

  “Недељковићева је рекла да ће изборни предмети од наредне године променити форму и вратити се у форму секција.
  “Секције ће бити обавезујуће за наставнике и оне ће заиста улазити у њихов непосредан рад. Ту бих растеретила колеге од страха да ће губити број часова, а ђаке да охрабримо да се заиста определе према својим афинитетима…”
  Koliko ja znam sekcije su sada obavezujuće za nastavnike i ulaze u neposredan rad – kod onih nastavnika koji su zaduženi sekcijom u okviru 40-časovne radne nedelje. Ali, iz ovoga što kaže gospođa – ja tumačim sledeću ideju:
  Izborni predmeti se više neće zvati izborni predmeti nego će se zvati sekcije. Na taj način ministarstvo zaobilazi zakonsko ograničenje maksimalnog fonda časova za đake. Po principu – sekcija nije obavezna za đaka, a ako želi neka ide na te časove.
  Za nastavnika koji realizuje sekciju, npr. građnsko vaspitanje – to su obavezni časovi i ulaze u normu. Pa na primer, ja sada kao nastavnik psihologije imam 10 časova i 10 časova građanskog vaspitanja. Na tih 20 (to je norma od 100%) imam još 20 časova drugih oblika rada i poslova. Po ovom njihovom predlogu ja ću imati 10 časova psihologije i 10 časova sekcije iz građanskog – i sve to za istu platu. Na tih 10 časova sekcije iz građanskog može da mi dođe ukupno 10 učenika ili ukupno 200 učenika (jer za njih je to izbor a ne obaveza) i biću isto plaćena?!?!?!
  Neću sada da upoređujem različite predmete, to bi otišlo predaleko. Samo da uporedim sebe sa sobom. Imala 20 časova psihologije sa po 30 učenika ili imala 6 časova psihologije sa po 30 učenika i 14 časova građanskog sa po 2 ili sa po 200 učenika – kako god plata mi je ista?!?!
  Naravno da je to nelogično. I onda to znači BIĆE PROMENE FONDA ČASOVA. Ali kome? Učenicima ili nastavnicima? Ili i jednima i drugima? NEMA PROMENE BEZ PROMENE! Ni na bolje ni na gore. Zašto i koga laže ministarstvo?

 4. Цоца каже:

  Ајде да нам неко прво, после неколико десетина година, објасни, на пример, како се попуњавају одређене рубрике у дневнику: изостанци за друго полуг., или укупно за целу год.? Да ли се наст. потписује испод рубрике за свој предмет крајем године? Када и која имена наставника се уносе у рубрике на крају дневника – оних који су предавали као замене, или оних који су стални, али су били на боловању …? Ово не зна нико у школству, укљзчујући и оне смешне инспекторе и друге запослене у оном комичном министарству …

 5. Рурално каже:

  Prosveta se budi,To je dobro ,ali ne donosi finansijsko povecanje,sto nije dobro.Dok gospoda u “оном комичном министарству …” postavi sve na svoje mesto, dok razjasni sta kome “spada u tu 40-dnevnu radnu nedelju,mnogo novca ,dilema,gluposti, ce proci,a ono sto je dobro ce proci neprimeceno i nezapazeno.Od sume se ne vidi drvece.

 6. Паја каже:

  Колико ја видим хаос у просвети се увећава.
  Дошао је нови министар са булументом сарадника и са притиском да се покаже и докаже.
  Како је кренуо контрадиктроним и по свему судећи са неостваривим предлозима не да ће се показати и доказати веће ће се и прописно обрукати.
  Али пословно је способно лице па је требао да предвиди да му на овом месту неће проћи пословни стил из приватне средње школе.
  П.С.
  1. Ово са секцијама је бесмислица јер су оне и сада формално обавезне за сваког наставника али се у пракси не реализују (унука ми је рекла да практично имају секцију из биологије и техничког а из осталих премета ништа). А и сама изјава да ће се изборни предмети вратити у форми секција је бесмислица јер су планирани предмети изборног предмета и секције различити.
  2. Лепо је да информатика прелази у обавезан предмет али имајући у виду опремљеност школе то ће бити мучење за децу. Унука ми је рекла да они имају рачунаре у дигиталном кабинет али пола радних места није у функцији а наставник мора барем 2 пута да ресетује рачунаре да би се час одржао. Интерне у школи код ње је катастрофа. Њени другари се кају што су уписали информатику због опрфеме без обзира што је информатичар сјајн лик који се изузетно труди али без опреме не може много.
  3. Ово са униформама је смејурија. Целу причу је имало смисла покретати ако би иза ње стајала држава. Овако је то тотални покушај који личи на још једну отимачину родитељских пара.
  4. Просветари су мислили да је Вербић најгори министар просвете али овај нови има шансе да му угрози позицију.

 7. Milena каже:

  Već desetak godina se bavim uspešno inovacijama u nastavi, tehnologijom, takođe projektima nevezanim za tehnologiju, domaćim, međunarodnim, pionirskim. Jeste, velika većina dece zato voli moj predmet i poštuje me, ali mi je plata godinama ista kao nekome ko uđe u učionicu, odrema ili priča deci o privatnim problemima. Kažu da nastavnici treba da budu kreativni. Ima nas prilično, ali nikakve beneficije ne uživamo u odnosu na one koji klasično odrade čas. I prilikom bodovanja ništa se od tog truda ne boduje. Tako i naš entuzijazam polako pada u vodu…

  1. Gospodjo каже:

   Vaš trud boduju deca i njihovi roditelji. I nagrađuju, ali nematerijalno. Vi ste tu da stvarate ljude. Ako vam to ništa ne znači, onda se učaurite i odspavajte ostatak radnog staža.

   1. Uciteljica каже:

    Kada dajete 101% sebe u radu, svakog dana cete imati puno srce divnih reci, osmeha, srece jer ste naucili decu da koriste svoje glavice za razmisljanje a ne samo za frizuru. Ali… Da biste uveli inovacije u ucionicu, vecinu morate da finansirate iz sopstvenog dzepa ili cete se dogovoriti da ceh podelite sa roditeljima. Da se razumemo, vecina nas je prosvetu birala iz ljubavi znajuci kakva je plata. Medjutim, svako od nas radi za novac, jer je on ne jedino i dovoljno, ali nuzno sredstvo da se zivi! Molim Vas, ni vi ne idete na posao da dobijete osmeh ili klikere, vec pare! Nematerijalno daje vetar u ledja i potvrdu da dobro radite ono sto ste izabrali!

 8. Beka каже:

  Najvaznije u ovoj zemlji je da se ukinu skole sta ce im pametna deca svi odose i oticice da bi mogli pristojno da zive i rade,a mi koji ih ucimo ili smo ih naucili mnogo cemu treba da pasemo travu da bi preziveli jer smo verovali da je ovo nasa zemlja i da smo tu zbog nase dece .

 9. Nastavnica каже:

  Radim u skoli kao nastavnik muzicke kulture 26 godina. U prvoj reformi su nam uzeli 5 casova iz redovne nastave- 2 casa u V razredu i po jedan u VI, VII i VIII. To isto su uradili i sa nastavnicima likovne kulture i napravili fond od 10 casova za nastvanike fizickog vaspitanja kao obavezni predmet – izabrani sport. Onda je usledilo maltretiranje oko odrzanja izbornog predmeta hor i orkestar kao nastavnog izbornog predmeta – bivsi direktor moje skole nije hteo da ga stavi na listu. Kada sam se izborila za to bila sam kaznjena i mobingovana. Sada je uvedena informatika kao obavezni predmet u V razredu, a casovi hora su pretvoreni u obaveznu vannastavnu aktivnost, Obavezna je za nastavnika i ucenika (kojeg za nju odaberu nastvnici) a ne zna se da li ulazi u redovan raspored casova. Novi predmet fiziko i zdravstveno sa istim statusom ulazi u redovnu nastavu. Zakon tumace direktori ili neka “teta” u skolskoj upravi kako joj to odgovara. Pa isu profesori muzike zavrsili “neke” skole, vec su naporno radili da zavrse muzicku akademiju ili fakultete muzickih umetnosti. Nastavnici muzike, nas predmet ce izumreti!!!! Pogledajte samo sta se sprema u gimnazijama…. Moramo se povezati i pobuniti protiv ovakvog stava ministarstva i ministra na celu!!!

  1. Ljiljana каже:

   Ja se apsolutno slazem sa Vama! Ovo je uzas i meni nista nije jasno.Hoce li ili nece placati taj nas hor-sekciju? Ja sam i do sada spremala priredbe iako mi to niko nije placao a deca vole da pevaju, ja volim svoj posao ali ovo je sad postalo nenormalno.Pozdrav od mnogo mladje koleginice iz Zajecara.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама