Sekcije će biti obavezujuće za nastavnike i one će ulaziti u njihov neposredan rad

18 februara, 2017

Ministarstvo prosvete za narednu godinu najavljuje niz novina, a Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje za RTS kaže da je želja Ministarstva da se ogledna nastava i funkcionalna znanja “usele” u škole.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Vesna Nedeljković je rekla da u Srbiji vlada samokritički odnos da deca uče napamet i da se znanje reprodukuje, što je, ističe, nažalost u najvećem broju slučajeva istina. Dodaje da sa idejom uvođenja ogledne nastave idemo u bolje dane za prosvetu.
“Mi smo dali preporuku Zavodu za vrednovanje kvaliteta da pristupi i da dobro promisli na koji način bismo mogli da rasteretimo gradivo koje negde opterećuje naše učenike”, kaže Nedeljkovićeva.
Nedeljkovićeva je rekla da će izborni predmeti od naredne godine promeniti formu i vratiti se u formu sekcija.
“Sekcije će biti obavezujuće za nastavnike i one će zaista ulaziti u njihov neposredan rad. Tu bih rasteretila kolege od straha da će gubiti broj časova, a đake da ohrabrimo da se zaista opredele prema svojim afinitetima i sklonostima jer smo imali u praksi, i to je ono što je tužno, da se dete opredeli, na primer, za informatiku a kaže da bi volelo i da peva, a to mu nije bilo omogućeno”, objašnjava Nedeljkovićeva.
Informatika iz statusa izbornog predmeta prelazi u obavezan koji će biti u rasporedu, kaže Nedeljkovićeva i dodaje da će informatički sadržaji i učenje informatike biti jedna priprema za buduće gimnazije i srednje škole.
“Mi moramo da ohrabrimo svoje kolege u školama da budu kreativniji, da se potrude da isprate novine, ako ne i da budu oni koji će i doneti neku novinu. Deca vladaju tehnologijom, moraju i kolege da pruže zanimljive sadržaje kako bi nam škola bila kreativnija. Ako pričamo o kreativnosti, neka budu što kreativniji a samim tim biće sve bolji”, smatra Nedeljkovićeva.
Kaže da postoji određeni broj škola koje imaju bolju opremu ali je ne koriste. Ističe da je izdvojen značajan fond novca koji će se koristiti samo za obuku nastavnika.
Govoreći o vraćanju uniformi od drugog polugodišta kaže da se dosta škola odazvalo tom pozivu.
“Dosta škola je javilo da su se roditelji izjasnili za uniforme i mi to pozdravljamo. Tamo gde bude drugačija situacija to će biti apsolutno odluka škole i mi to poštujemo”, zaključila je Nedeljkovićeva.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Sekcije će biti obavezujuće za nastavnike i one će ulaziti u njihov neposredan rad

 1. Profesor kaže:

  Ministarstvo nema jasnu strategiju i sve odluke donosi u hodu. Vidim da se pomoćnici, državni sekretari i specijalni savetnici slabo nalaze. Dešava se i to da čak izjave koje daju su kontradiktorne i suprotne sa zakonima. Krenuli su sa pričom da se uzme jadan čas izbornog sporta i da će da vreme velikog odmora da bude rekreacija. Vrlo brzo, posle deset dana to se menja i nudi se novi predlog. Vodi se polemika oko đačkih uniformi, a nigde niko nije rekao ko će to da plati i šta ako roditelj nema sredstava. Sve se na kraju plašim idu izbori i da će sve ovo da padne u vodu.

 2. Lj kaže:

  Citat iz teksta: “Informatika iz statusa izbornog predmeta prelazi u obavezan koji će biti u rasporedu, kaže Nedeljkovićeva i dodaje da će informatički sadržaji i učenje informatike biti jedna priprema za buduće gimnazije i srednje škole.”
  Da li neko u tom MINISTARSTVU ima nameru da postuje zakone svoga ministarstava. Ponavljam, calnom 59 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju maksimalni broj casova za ucenike bez dodatne, dopunske, slobodnih aktivnosti je 28 casova nedeljno!!!!! Nasi ucenici inaju sada bez odeljeskog casa (koji je OBAVEZAN ) 31 cas nedeljno. Zakon je nalozio da se sve moralo srediti pre 3 godine.
  NAJVECI MUCITELJI DECE JE SAMO MINISTARSTAVO. TAMO TREBA JEDNA VELIKA METLA. Samo obazne nastave prednete sa drugim stranim jezikom ucenik ima 28 casova nedeljno u VII i VIII razredu. Svaki od ovih casova se ocenjuje BROJCANO i utice na uspeh, svaki izostanak se knjizi i utice na ocenu iz vladanja, a ona utice na uspeh.
  NEMA MESTA ZA BILO KOJI OSTALI IZBORNI CAS!!!!!
  Od ovih casova samo fizicko i likovno nemaju domaci to je 25 casova koji imaju domace obaveze oko predmeta. Ako za svaki treba bar 1 sat vremena rad kod kuce, onda ucenici imaju 50-to casoavnu radnu nedelju, znatno vise nego roditelji.
  To je sasvim dovoljno da se upitamo DA LI ZNAMO STA RADIMO? Da li ucenici trebaju da naprave sindikat da ih stiti od trerora odraslih? 🙂

 3. Jasna kaže:

  “Nedeljkovićeva je rekla da će izborni predmeti od naredne godine promeniti formu i vratiti se u formu sekcija.
  “Sekcije će biti obavezujuće za nastavnike i one će zaista ulaziti u njihov neposredan rad. Tu bih rasteretila kolege od straha da će gubiti broj časova, a đake da ohrabrimo da se zaista opredele prema svojim afinitetima…”
  Koliko ja znam sekcije su sada obavezujuće za nastavnike i ulaze u neposredan rad – kod onih nastavnika koji su zaduženi sekcijom u okviru 40-časovne radne nedelje. Ali, iz ovoga što kaže gospođa – ja tumačim sledeću ideju:
  Izborni predmeti se više neće zvati izborni predmeti nego će se zvati sekcije. Na taj način ministarstvo zaobilazi zakonsko ograničenje maksimalnog fonda časova za đake. Po principu – sekcija nije obavezna za đaka, a ako želi neka ide na te časove.
  Za nastavnika koji realizuje sekciju, npr. građnsko vaspitanje – to su obavezni časovi i ulaze u normu. Pa na primer, ja sada kao nastavnik psihologije imam 10 časova i 10 časova građanskog vaspitanja. Na tih 20 (to je norma od 100%) imam još 20 časova drugih oblika rada i poslova. Po ovom njihovom predlogu ja ću imati 10 časova psihologije i 10 časova sekcije iz građanskog – i sve to za istu platu. Na tih 10 časova sekcije iz građanskog može da mi dođe ukupno 10 učenika ili ukupno 200 učenika (jer za njih je to izbor a ne obaveza) i biću isto plaćena?!?!?!
  Neću sada da upoređujem različite predmete, to bi otišlo predaleko. Samo da uporedim sebe sa sobom. Imala 20 časova psihologije sa po 30 učenika ili imala 6 časova psihologije sa po 30 učenika i 14 časova građanskog sa po 2 ili sa po 200 učenika – kako god plata mi je ista?!?!
  Naravno da je to nelogično. I onda to znači BIĆE PROMENE FONDA ČASOVA. Ali kome? Učenicima ili nastavnicima? Ili i jednima i drugima? NEMA PROMENE BEZ PROMENE! Ni na bolje ni na gore. Zašto i koga laže ministarstvo?

 4. Coca kaže:

  Ajde da nam neko prvo, posle nekoliko desetina godina, objasni, na primer, kako se popunjavaju određene rubrike u dnevniku: izostanci za drugo polug., ili ukupno za celu god.? Da li se nast. potpisuje ispod rubrike za svoj predmet krajem godine? Kada i koja imena nastavnika se unose u rubrike na kraju dnevnika – onih koji su predavali kao zamene, ili onih koji su stalni, ali su bili na bolovanju …? Ovo ne zna niko u školstvu, ukljzčujući i one smešne inspektore i druge zaposlene u onom komičnom ministarstvu …

 5. Ruralno kaže:

  Prosveta se budi,To je dobro ,ali ne donosi finansijsko povecanje,sto nije dobro.Dok gospoda u “onom komičnom ministarstvu …” postavi sve na svoje mesto, dok razjasni sta kome “spada u tu 40-dnevnu radnu nedelju,mnogo novca ,dilema,gluposti, ce proci,a ono sto je dobro ce proci neprimeceno i nezapazeno.Od sume se ne vidi drvece.

 6. Paja kaže:

  Koliko ja vidim haos u prosveti se uvećava.
  Došao je novi ministar sa bulumentom saradnika i sa pritiskom da se pokaže i dokaže.
  Kako je krenuo kontradiktronim i po svemu sudeći sa neostvarivim predlozima ne da će se pokazati i dokazati veće će se i propisno obrukati.
  Ali poslovno je sposobno lice pa je trebao da predvidi da mu na ovom mestu neće proći poslovni stil iz privatne srednje škole.
  P.S.
  1. Ovo sa sekcijama je besmislica jer su one i sada formalno obavezne za svakog nastavnika ali se u praksi ne realizuju (unuka mi je rekla da praktično imaju sekciju iz biologije i tehničkog a iz ostalih premeta ništa). A i sama izjava da će se izborni predmeti vratiti u formi sekcija je besmislica jer su planirani predmeti izbornog predmeta i sekcije različiti.
  2. Lepo je da informatika prelazi u obavezan predmet ali imajući u vidu opremljenost škole to će biti mučenje za decu. Unuka mi je rekla da oni imaju računare u digitalnom kabinet ali pola radnih mesta nije u funkciji a nastavnik mora barem 2 puta da resetuje računare da bi se čas održao. Interne u školi kod nje je katastrofa. Njeni drugari se kaju što su upisali informatiku zbog oprfeme bez obzira što je informatičar sjajn lik koji se izuzetno trudi ali bez opreme ne može mnogo.
  3. Ovo sa uniformama je smejurija. Celu priču je imalo smisla pokretati ako bi iza nje stajala država. Ovako je to totalni pokušaj koji liči na još jednu otimačinu roditeljskih para.
  4. Prosvetari su mislili da je Verbić najgori ministar prosvete ali ovaj novi ima šanse da mu ugrozi poziciju.

 7. Milena kaže:

  Već desetak godina se bavim uspešno inovacijama u nastavi, tehnologijom, takođe projektima nevezanim za tehnologiju, domaćim, međunarodnim, pionirskim. Jeste, velika većina dece zato voli moj predmet i poštuje me, ali mi je plata godinama ista kao nekome ko uđe u učionicu, odrema ili priča deci o privatnim problemima. Kažu da nastavnici treba da budu kreativni. Ima nas prilično, ali nikakve beneficije ne uživamo u odnosu na one koji klasično odrade čas. I prilikom bodovanja ništa se od tog truda ne boduje. Tako i naš entuzijazam polako pada u vodu…

  1. Gospodjo kaže:

   Vaš trud boduju deca i njihovi roditelji. I nagrađuju, ali nematerijalno. Vi ste tu da stvarate ljude. Ako vam to ništa ne znači, onda se učaurite i odspavajte ostatak radnog staža.

   1. Uciteljica kaže:

    Kada dajete 101% sebe u radu, svakog dana cete imati puno srce divnih reci, osmeha, srece jer ste naucili decu da koriste svoje glavice za razmisljanje a ne samo za frizuru. Ali… Da biste uveli inovacije u ucionicu, vecinu morate da finansirate iz sopstvenog dzepa ili cete se dogovoriti da ceh podelite sa roditeljima. Da se razumemo, vecina nas je prosvetu birala iz ljubavi znajuci kakva je plata. Medjutim, svako od nas radi za novac, jer je on ne jedino i dovoljno, ali nuzno sredstvo da se zivi! Molim Vas, ni vi ne idete na posao da dobijete osmeh ili klikere, vec pare! Nematerijalno daje vetar u ledja i potvrdu da dobro radite ono sto ste izabrali!

 8. Beka kaže:

  Najvaznije u ovoj zemlji je da se ukinu skole sta ce im pametna deca svi odose i oticice da bi mogli pristojno da zive i rade,a mi koji ih ucimo ili smo ih naucili mnogo cemu treba da pasemo travu da bi preziveli jer smo verovali da je ovo nasa zemlja i da smo tu zbog nase dece .

 9. Nastavnica kaže:

  Radim u skoli kao nastavnik muzicke kulture 26 godina. U prvoj reformi su nam uzeli 5 casova iz redovne nastave- 2 casa u V razredu i po jedan u VI, VII i VIII. To isto su uradili i sa nastavnicima likovne kulture i napravili fond od 10 casova za nastvanike fizickog vaspitanja kao obavezni predmet – izabrani sport. Onda je usledilo maltretiranje oko odrzanja izbornog predmeta hor i orkestar kao nastavnog izbornog predmeta – bivsi direktor moje skole nije hteo da ga stavi na listu. Kada sam se izborila za to bila sam kaznjena i mobingovana. Sada je uvedena informatika kao obavezni predmet u V razredu, a casovi hora su pretvoreni u obaveznu vannastavnu aktivnost, Obavezna je za nastavnika i ucenika (kojeg za nju odaberu nastvnici) a ne zna se da li ulazi u redovan raspored casova. Novi predmet fiziko i zdravstveno sa istim statusom ulazi u redovnu nastavu. Zakon tumace direktori ili neka “teta” u skolskoj upravi kako joj to odgovara. Pa isu profesori muzike zavrsili “neke” skole, vec su naporno radili da zavrse muzicku akademiju ili fakultete muzickih umetnosti. Nastavnici muzike, nas predmet ce izumreti!!!! Pogledajte samo sta se sprema u gimnazijama…. Moramo se povezati i pobuniti protiv ovakvog stava ministarstva i ministra na celu!!!

  1. Ljiljana kaže:

   Ja se apsolutno slazem sa Vama! Ovo je uzas i meni nista nije jasno.Hoce li ili nece placati taj nas hor-sekciju? Ja sam i do sada spremala priredbe iako mi to niko nije placao a deca vole da pevaju, ja volim svoj posao ali ovo je sad postalo nenormalno.Pozdrav od mnogo mladje koleginice iz Zajecara.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama