Сексуално образовање да постане обавезни део наставног програма

24 јануара, 2021

Подстакнут догађајима којима сведочимо претходних дана, портал Крени-Промени покренуо је петицију за увођење сексуалног образовања у наставни програм. Петицију је до сада потписало нешто више од 8000 људи, а ако желите, свој потпис можете дати овде.

Текст петиције преносимо у целости:

Претходних дана сведочимо вести о делима којима су грубо нарушавање слободе, права, телесног и личног интегритета, по свему судећи, многобројних наших суграђанки. Према већ познатом обрасцу, и на основу онога што сазнајемо из медија, оне су биле изложене вишегодишњој манипулацији, која је спровођена вешто, осмишљено, систематски и бескрупулозно од стране особе на позицији ауторитета. Биле су сексуално искоришћаване, те усмераване да развију осећај кривице и стида које су можда годинама носиле у себи, док неке од њих нису одлучиле да иступе пред јавност и проговоре. Ми им се на храбрости дивимо и подржавамо их, док од надлежних органа Републике Србије очекујемо да прецизно установе чињенице и доведу до таквог епилога ових догађаја из кога ће генерације моћи да се усмеравају и уче.

У сваком друштву, неминовно, налази се одређен број оних који не пристају на природно и правно препознато, елементарно етичко одношење према другима. Сексуално насиље је тема која се често избегава или заташкава, посебно када је реч о деци. Ми морамо да останемо свесни те чињенице. Сада, док се пред нашим очима одвија драма неколико тешко повређених младих жена, драма у којима оне носе улоге које никада не би изабрале и које људско друштво одлучно искључује, у нашим школама и вртићима расту нове генерације девојчица и младих жена од којих се још неке сада суочавају или ће се суочити са сексуалним насиљем.

Кроз устаљене обрасце, не само наше културе, видљиве у скоро свепристуној асиметрији моћи у односима мушкараца и жена, мешању односа ауторитета и експертске моћи са правом над нечијим телом и личним простором уопште, друштво пропушта да системски ради на смањењу могућност да се некој девојчици или жени догоди оно о чему слушамо претходних дана.

Ми смо сигурни да је правовременим образовањем и обуком могуће спречити сексуално насиље које ће, ако остане садашње стање, доживети многе девојчице, али и дечаци. Због свих горе наведених разлога, залажемо се да се образовање о теми сексуалног насиља према деци уведе у обавезни део наставног програма у Републици Србији од нивоа предшколског образовања или основне школе.

Свесни/е смо да стручни капацитети за развој одговарајућих обука и образовног програма у нашој земљи постоје. Иницирајући укључивање таквих обука у обавезне наставне програме од предшколског или основног образовања и даље, позивамо наше колегинице и колеге одговарајућих експертиза да нам се придруже. Први корак би свакако био враћање дозволе Министарства просвете, науке и технолошког развоја за коришћење Образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља над децом, које су израдиле експерткиње из Инцест траума центра. Такође, овим путем позивамо и друге колегинице и колеге из сродних дисциплина да предложе и друге садржаје и методе рада, и да кроз стручну дебату и у сарадњи са надлежним институцијама у што краћем року почну да спроводе програме који ће образовати и оснажити девојчице и дечаке да препознају и реагују када примете знаке упозорења. Образовни програм који би се на јасан, и узрасту прилагођен начин бавио темама родне равноправности, ступања у сексуалне односе, појмом пристанка и многим сродним темама, је једини начин да следећој генерацији омогућимо да расте у окружењу са мање насиља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Сексуално образовање да постане обавезни део наставног програма

 1. Професор каже:

  Апсолутно смо против!
  Једном смо и зауставили тзв. образовне пакете и јавност је рекла своје.
  Нећемо се сигурно враћати на то!
  Осим тога потпуно замењујете тезе.
  Сексуално насиље сигурно неће престати ако извршите обуку младих начинима упражњавања секса.
  Напротив. Искуства из САД су показала да је увођењем сексуалног образовања управо експлодирало сексуално насиље, полне болести, разводи бракова, хомосексуализам…

  1. Верица каже:

   Браво за коментар! Подржавам овај став! Мој коментар нису дозволили, а ништа ружно није написано.

 2. Irena каже:

  Od kog razreda? Najbolje bi bilo od 7.razreda oš.

 3. Верица каже:

  Апсолутно сам против, и као родитељ и као проветни радник. Овакви садржаји у НПП само подстичу рану дечју сексуалност и гледање порнографије. Опет се покушава умањити утицај породице на васпитање наше деце, подстиче се сексуално експериментисање са незрелим бићима, нашом децом. Не, никако!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама