12 предлога за сензорну игру

6 септембра, 2017

Сензорна игра има важну улогу у развоју. Дете већ у стомаку мајке почиње да развија одређена чула.

Поред основних пет чула – вид, слух, додир, мирис и укус, хтела бих да споменем још два чула која се не спомињу увек, али су јако битна – чуло равнотеже (вестибуларни систем) и чуло дубоког сензибилитета (проприоцептивни систем).

Kоја је улога сензорне игре?

Од првог дана рођења беба учи путем својих чула, то је и разлог због чега бебе и млађа деца све додирују и стављају у уста. Они на тај начин праве различите звуке и експериментишу. Kако би стимулисало своје чуло равнотеже дете се врти у круг, док не падне. На овај начин деца уче. Деца која имају тешкоће са сензорном интеграцијом тј. сензорну дисфункцију (један од најчешћих примера јесу деца са аутизмом), могу имати додатне користи уколико потенцирамо сензорну игру.

Kада је у питању осмишљавање сензорне игре јако важно да посматрамо дете и да видимо шта му прија, а шта не. Уколико детету са аутизмом пружимо превише сензорних стимулуса које он не може да организује тако да пружи одређени моторички одговор (тада се јавља сензорна преплављеност). Kао и увек важно је применити принцип једноставности, тј. да кренемо од једноставних игара ка сложеним (које дете излаже ка више стимулуса).

У наставку можете видети пар предлога сензорне игре за свако од чула

Чуло слуха

Откриј звук – прво што би требало да урадимо је да одаберемо звуке заједно са дететом, јако је важно да дете препознаје звуке. Затим детету преко очију вежемо мараму, и пуштамо одређени звук који би оно требало да препозна. Друга варијанта ове игре је да сакријемо неку играчку која производи звук, а дете би требало да је пронађе.

Чуло вида

Игре са батеријском лампом – уколико детету не прија јака светлост, угасите светло у соби или је замрачите и направите игру са батеријским лампама. Ове можете и вежбати имитацију, тако што ћете прво Ви показати неки покрет са упаљеном лампом, а онда га дете треба поновити.

Сензорне флаше – у флашу сипајте воду и беби уље (размера 3:1) и додајте шљокице, ситне перлице, фигуре и разговарајте или тражите да дете покаже оно што је видело.

Чуло мириса

Шта то осећам – као и код игре за развој чула слуха, детету ћемо везати очи и понудити му да помирише различите мирисе и тражити од њега да их препозна.

Миришљави фломастери – за децу која не воле јаке мирисе, први, благи корак би можда могао да буде цртање фломастерима који су парфемисани. Постоје они који су блажег мириса и не би требало да иритирају.

Чуло укуса

Играјте се и пробајте различите укусе и упоређујте их једне са другима, осим препознавања укуса, за ово чуло је јако важно и развити оралне мишиће, који имају важну улогу у развоју говора. То можете подстицати тако што ћете правите различита смешна лица, дувати балоне, дувати и пити воду на сламчицу,…

Чуло додира

Kукурзна кутија – у већу пластичну кутију сипајте кукуруз (или пиринач, пасуљ, просо,…) и убаците кликере (или било какве друге мање фигуре, облике,…), дете има задатак да путем додира ископа закопано благо.

Још неки од предлога за игру јесу: цртање рукама и прстићима са пеном, темперама, ледом…

ПРОПРИОЦЕПТИВНИ СИСТЕМ – дубоки сензибилитет тј. положај тела у простору и координација

Игре скакања, пењања, трчања – играјте се на игралиштима, пењите се и провлачите, уколико немате прилику да одете на игралиште направите једно код куће, скачите по јастуцима, провлачите се испод столица и столова…

Борба јастуцима – изаберите јастуке који не могу повредити дете и крените у “борбу”, овакав вид игре ће највероватније бити примамљив деци која воле јачи стисак, јер им лагани не прија.

ВЕСТИБУЛАРНИ СИСТЕМ – равнотежа

Школица – сви смо се као мали играли школице, а нисмо ни били свесни да смо на тај начин стимулисали вестибуларни систем и равнотежу скакутањем на једној нози.

Твистер – игра где би требало да се одређени део тела стави на одређену боју, нпр. стави леву руку на жуто.

Аутор: pitajtedefektologa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама