Сигурност деце – осигурања укинула понуду за играонице

20 фебруара, 2017

Након што смо са сајта дневног листа Данас пренели информацију о томе како чак четири од пет играоница нема осигурање за случај повреде детета, јавило нам се неколико читалаца, власника играоница, како би нам скренули пажњу на проблем који се тиче ове врсте осигурања.
Наиме, поред тога што Закон не прописује, нити обавезује играоницу да плаћа осигурање за децу која ту бораве, они одговорнији су то ипак радили и на тај начин су сви били сигурнији – и власници и деца и родитељи. Међутим, када су ове године решили да обнове осигурање, многи одговорни власници играоница наишли су на проблем – осигуравајуће куће су из своје понуде избациле овај вид осигурања.
„Сваке године у истој осигуравајућој кући узимала сам неколико облика осигурања – имовина, запослени, цеви, инсталације, трећа лица. Понуда коју сам ове године добила од осигуравајуће куће је искључивала осигурање од одговорности трећих лица. У разговору са осигуравајућом кућом чији сам клијент годинама, дали су ми информацију да су родитељи то злоупотребљавали, прилагали лажне папире и на тај начин наплаћивали осигурањима штету која се није ни десила. Како сам била принуђена да тражим другу осигуравајућу кућу, схватила сам да готово ниједна више не ради ову врсту осигурања из поменутог разлога. Одговори које сам добијала су да не раде више такву врсту осигурања или да не могу адекватно да одговоре на наш захтев.” – рекла нам је власница једне играонице у Београду.
„Од једног осигурања сам добила понуду, која је да напоменем била пет пута скупља за ту ставку. Пошто није било друге, морали смо ову понуду да прихватимо.” – додаје она.
Наша редакција је такође контактирала две осигуравајуће куће од којих смо добили сличне информације – да ову врсту осигурања за дечје играонице не нуде више.
То свакако значи да ће се број играоница које имају осигурање од одговорности трећих лица још смањити, иако их је и до сада имало свега 20 посто. С обзиром на то да ни Закон ову обавезу не предвиђа, на родитељима је да се распитају да ли је играоница у коју воде децу осигурана од одговорности трећих лица. Повреда се може десити ма колико да је окружење безбедно, а надокнаду трошкова лечења родитељи могу добити ако је повреда настала у играоници која је осигурана.
А. Ц.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама