Синдикат предшколаца тражи хитне преговоре са три министарства због лошег материјалног положаја

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања тражи хитан састанак са представницима министарстава просвете, финансија и локалне самоуправе, како би се решили горући проблеми на које месецима указују.
Због тога је овај синдикат покренуо је петицију у којој тражи побољшање материјалног положаја запослених, увођење платних разреда и побољшање услова рада. Петицију, чије потписивање траје до сутра, чланови Самосталног синдиката у четвртак ће уручити министру просвете Младену Шарчевићу, изјавила је за Данас Љиљана Киковић, председница те синдикалне организације.
– Око 40 одсто локалних самоуправа још није исплатило запосленима у предшколским установама повишицу плате за шест одсто, а велики број њих није добио ни претходно повећање од четири одсто. Много пута смо тражили да финансирање наших зарада пређе на републички буџет, министар просвете је обећао да ће се заложити за то решење, али осим низа састанака није се десило ништа. Људи су незадовољни, јер када друге делатности које се финансирају из државног буџета добију нешто, предшколци су увек изузети и морамо стално да се боримо да и нас уваже – каже Киковићева.
Као додатни проблем истиче то што поједине локалне самоуправе не уважавају стручну спрему, односно не праве разлику у платама између васпитача са вишом школом и факултетом. Киковићева каже да се због повећања минималне цене рада, радници од првог до петог степена стручности имају скоро исту плату и то мало већу од минималца. Однос највише и најниже зараде у предшколству је 1:1,80 а треба да буде 1:3. Саговорница Данаса указује и на нередовну исплату зарада запосленим у неким предшколским установама, којима плате касне и по четити месеца. У Крушевцу је, рецимо, тек исплаћена фебруарска плата, кашњења су и Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Новом Пазару…
Предшколци имају примедбе и на услове рада:
– У већини предшколских установа број уписане деце је далеко већи од законског норматива, а број запослених мањи, што је условљено забраном запошљавања. Запослени свој рад обављају у тешким условима при чему носе и терет повећане одговорности за безбедност деце, што се директно одражава на њихово здравље и безбедност на раду – сматра Киковићева.
Упркос свим овим проблемима, у синдикату предшколаца не размишљају о штрајку.
– Избегавамо штрајк, јер не желимо да користимо децу да бисмо испунили наше захтеве. Сматрам да је разговор најбољи начин да се изборимо за наша права. Међутим, са државом стално преговарамо, али нема никаквих помака – указује Киковићева.
Извор: Данас