Синдикати образовања Ани Брнабић: Зашто нема упутства за рад предшколских установа?

Самостални синдикат предшколског образовања и васпитања Србије, ГСПРС Независност и Синдикат образовања Србији упутили су данас заједнички допис премијерки Ани Брнабић.

Foto: Canva

Наиме, пре неколико дана предшколским установама стигао је допис из Министарства просвете којим се, слободно се може тако рећи, Министарство потпуно ограђује од било какве одговорности за функционисање предшколских установа, пребацујући све на локалну самоуправу.

Поменутим дописом Министарства, директорима предшколских установа остављено је да у ‘тесној сарадњи са оснивачем, односно локалним кризним штабом с обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у конкретној локалној заједници’ поштујући законом прописане нормативе броја деце у васпитној групи донесу  Одлуку о повећању односно смањењу броја деце у објекту ПУ/васпитној групи.

Из Синдиката истичу да у овом тренутку нема основа да се Министарство просвете, науке и технолошког развоја, руководи принципом аутономије локалних самоуправа, када је у свим установама образовања и васпитања у Србији иста епидемиолошка ситуација.

“Наведено министарство је у упутствима за основне школе јасно дефинисало норматив до петнаесторо школске деце у учионици поштујући прописаних 4 метра квадратна по детету. Наше питање је: Из ког разлога недостаје упутство за начин рада у припремном предшколском програму иако га поједине школе имају у свом саставу?” – стоји у допису.

Запослени у предшколским установама су забринути због тога што, како кажу, “неке локалне самоуправе до сада нису имале много разумевања за предшколске установе” па постоји оправдана забринутост запослених да 01. септембра могу доћи у ситуацију, да у истој школи (учионица до учионице, приближно исте квадратуре), имамо учитеља са 15 ученика и васпитача са 26-оро и више деце (модел када предшколска установа користи простор школе).

“Синдикати су, у више наврата, Министарству просвете, науке и технолошког развоја достављали предлоге и сугестије на који начин се може организовати рад предшколских установа, а да безбедност деце, запослених и родитеља остане на највишем нивоу, али су ти предлози и сугестије остали без одговора од стране наведеног Министарства.” – каже Босиљка Јовановић, председница Синдиката предшколаца.

Васпитачи и остали запослени се ипак надају да неће остати препуштени “доброј вољи” локалних самоуправа, јер се то није увек показало као најсрећније решење.