Синдикат просветара Независност најавио једночасовни штрајк 1. септембра

30 августа, 2017
Чланови гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” организоваће у петак, 1. септембра једночасовни штрајк упозорења у 387 основних и средњих школа, најављено је данас. Портпарол синдиката Весна Војводић Митровић рекла је на конференцији за новинаре у Београду да је штрајк симболичан чин отпора према позицији образовања какву намеће власт у Србији.

Портпарол синдиката просветара Независност: Електронски дневник додатно оптерећење

Портпарол гранског синдикат просветних радника Србије „Независност” Весна Војводић Митровић оценила је данас да увођење електронских дневника представља додатно оптерећење за просветне раднике без адекватних писаних инструкција за његово коришћење.
„Добили смо јуче информацију од наших представника у школама да добијају усмене инструкције за вођење електронског дневника, а да из Министарства надлежни не желе да се писменим путем обрате како би прецизно одредили све поступке који морају бити испоштовани”, рекла је она на конференцији за новинаре у Београду.
Она је казала да просветари у електронски дневник морају унети личне податке својих ученика, а да им претходно из Министарства није речено да је за то неопходно да добију сагласност родитеља.
„Такође, по страни се оставља чињеница да већ имамо велики проблем са незаинтересованошћу родитеља за резултате и успешност своје. Хоће ли овај начин вођења евиденције додатно створити јаз између ученика и родитеља”, упитала је Весна Војводић Митровић. (Бета)

Она је казала да ће запослени чланови тог синдиката, којих у основним и средњим школама има око 14.000, одлучивати о модалитету остваривања штрајка упозорења у зависности од ситуације на терену.„Наше чланство ће прилагодити модалитет једног сата различитiм околностима – рецимо могу обуставити рад у периоду од 11.00 до 12.00, или 13.00 до 14.00, или да током четири школска часа обуставе наставу по 15 минута”, казала она и додала да чланство тог синдиката одбија да просветари буду маргинални чиниоци система.
Весна Војводић Митровић је казала да су основни штрајкачки захтеви – изузимање запослених у просвети из Закона о запосленим у јавним службама и дефинисање динамике побољшања материјалног положаја у образовању.
Објаснила је да првим захтевом „Независност” као једини од репрезентативних просветних синдиката не тражи повлачење закона из процедуре, већ само изузимање просветара попут војске и полиције, док другим захтевом траже да Министарства државне управе и локалне самоуправе и просвете, науке и технолошког развоја изађу са писменим предлогом о побољшању материјалног положаја просветних радника.„Тражимо написмено да добијемо дефинисану динамику изједначавања са платама запослених у јавном сектору. Више пута се показало да не можемо веровати првом човеку Министарства просвете, јер су бројна обећања остала неостварена”, рекла је она.
Говорећи о разлозима због којих просветари треба да буду изузети из Закона о запосленим у јавним службама, она је рекла да би према неким његовим одредбама запослени у просвети могли да буду премештени 50 километара од места рада без њихове сагласности, као и да су лоше одредбе према којима треба дефинисати радни учинак.„Немогуће је одредити радни учинак рецимо једној васпитачици која ради у препуној групи и која нема само обавезу да оствари едукативни план и програм, већ има гомилу послова – везивање пертли, загрљаји. Такође, питање је како одредити учинак у раду са децом у инклузивној настави”, рекла је Весна Војводић Митровић.
Председник синдиката Томислав Живановић указао је на катастрофалан материјални положај просветних радника у 2017. години јер имају 11 одсто ниже плате од просечне плате у Србији.
Он је казао да ће тај синдикат учествовати у јавној расправи о Закону о запосленима у јавним службама која ће у понедељак, 4. септембра бити организована у Београду како би указали да се не слажу са њим. „Не слажемо се са таквим накарадним законом”, рекао је Живановић. (Бета)
 

Просветари најавили штрајк упозорења за 4. септембар

Синдикат образовања Србије (СОС) и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) најавили су данас штрајк упозорења за понедељак, 4. септембар, и тврде да ће у једночасовној обустави рада у обе смене учествовати више од 800 школа.
Штрајк упозорења у понедељак трајаће по један школски час у првој и другој смени, а како су на конференцији за новинаре објаснили председници тих синдиката Валентина Илић (СОС) и Слободан Брајковић (СРПС), разлог за штрајк је Нацрт закона о запосленима у јавним службама.
Како је објаснила Илић, њен СОС повукао се из рада на том Нацрту закона, јер, како сматра, дерогира закон о основама система, као и посебни колективни уговор и бенефите које су просветари штрајком постигли.
Закон о запосленим у јавним службама односи се само на четири сектора – на културу, образовање, социјалу и здравство, објаснио је Брајковић и истакао да је просвета у тој групи „најгора”, да јој се плате од 2008. смањују, те да су „запали у ћорсокак” и да су људи на терену, који поштено раде, огорчени, јер плате не добијају као сви остали.
Наводећи да је једино у Молдавији нижа цена рада у просвети, Брајковић је рекао и да су просветари преварени и да је просечна плата запослених у образовању најнижа од свих запослених у јавним службама, те да, према подацима за јун ове године, просечна плата у образовању је око 43.000 динара, док је републички просек плата 48.000 динара.
СОС и СРПС сматрају да је такав положај запослених у образовању недопустив, као и да од обећања о повећању плата датих почетком године – нема ништа.
Они наводе да су синдикати у просвети због таквог стања принуђени да организују штрајк упозорења и скрену пажњу државних органа и јавности на „континуирану деградацију просветне професије и образовања уопште”. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Синдикат просветара Независност најавио једночасовни штрајк 1. септембра

 1. Deny каже:

  Ovo u vezi elektronskih dnevnika je nečiji lični stav, a ne stav prosvetnih radnika. Elektronski dnevnik pomaže, olakšava rad, a do roditelja stižu brže informacije o postignućima dece.

  1. Božović Vladan каже:

   Aha….a vi niste niste izneli svoj lični stav, nego stav svih prosvetnih radnika. Evo da i ja, onda, iznesem stav svih prosvetnih radnika. Elektronski dnevnik ne pomaže ničemu, samo odmaže, otežava rad, a roditeljima bi bili pametnije da češće posećuju školu i pričaju sa profesorima svoje dece, samo tako mogu dobiti uvid ZAŠTO je dete dobilo ocenu, kakvu je dobilo.

  2. Tina каже:

   Deny,treba obuka zaposlenih,tehnicki uslovi i Zakon.Starija sam osoba,imam digitalna predznanja ali hiljadu najava i projekata je ”propalo”,puno je samo na papiru,ima ogranicenja u primeni (zakonskih ili moze a ne mora….-”nije obavezno”)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама