Sindikat prosvetara Nezavisnost najavio jednočasovni štrajk 1. septembra

30 avgusta, 2017
Članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” organizovaće u petak, 1. septembra jednočasovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola, najavljeno je danas. Portparol sindikata Vesna Vojvodić Mitrović rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je štrajk simboličan čin otpora prema poziciji obrazovanja kakvu nameće vlast u Srbiji.

Portparol sindikata prosvetara Nezavisnost: Elektronski dnevnik dodatno opterećenje

Portparol granskog sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” Vesna Vojvodić Mitrović ocenila je danas da uvođenje elektronskih dnevnika predstavlja dodatno opterećenje za prosvetne radnike bez adekvatnih pisanih instrukcija za njegovo korišćenje.
„Dobili smo juče informaciju od naših predstavnika u školama da dobijaju usmene instrukcije za vođenje elektronskog dnevnika, a da iz Ministarstva nadležni ne žele da se pismenim putem obrate kako bi precizno odredili sve postupke koji moraju biti ispoštovani”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Beogradu.
Ona je kazala da prosvetari u elektronski dnevnik moraju uneti lične podatke svojih učenika, a da im prethodno iz Ministarstva nije rečeno da je za to neophodno da dobiju saglasnost roditelja.
„Takođe, po strani se ostavlja činjenica da već imamo veliki problem sa nezainteresovanošću roditelja za rezultate i uspešnost svoje. Hoće li ovaj način vođenja evidencije dodatno stvoriti jaz između učenika i roditelja”, upitala je Vesna Vojvodić Mitrović. (Beta)

Ona je kazala da će zaposleni članovi tog sindikata, kojih u osnovnim i srednjim školama ima oko 14.000, odlučivati o modalitetu ostvarivanja štrajka upozorenja u zavisnosti od situacije na terenu.„Naše članstvo će prilagoditi modalitet jednog sata različitim okolnostima – recimo mogu obustaviti rad u periodu od 11.00 do 12.00, ili 13.00 do 14.00, ili da tokom četiri školska časa obustave nastavu po 15 minuta”, kazala ona i dodala da članstvo tog sindikata odbija da prosvetari budu marginalni činioci sistema.
Vesna Vojvodić Mitrović je kazala da su osnovni štrajkački zahtevi – izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja u obrazovanju.
Objasnila je da prvim zahtevom „Nezavisnost” kao jedini od reprezentativnih prosvetnih sindikata ne traži povlačenje zakona iz procedure, već samo izuzimanje prosvetara poput vojske i policije, dok drugim zahtevom traže da Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izađu sa pismenim predlogom o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika.„Tražimo napismeno da dobijemo definisanu dinamiku izjednačavanja sa platama zaposlenih u javnom sektoru. Više puta se pokazalo da ne možemo verovati prvom čoveku Ministarstva prosvete, jer su brojna obećanja ostala neostvarena”, rekla je ona.
Govoreći o razlozima zbog kojih prosvetari treba da budu izuzeti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama, ona je rekla da bi prema nekim njegovim odredbama zaposleni u prosveti mogli da budu premešteni 50 kilometara od mesta rada bez njihove saglasnosti, kao i da su loše odredbe prema kojima treba definisati radni učinak.„Nemoguće je odrediti radni učinak recimo jednoj vaspitačici koja radi u prepunoj grupi i koja nema samo obavezu da ostvari edukativni plan i program, već ima gomilu poslova – vezivanje pertli, zagrljaji. Takođe, pitanje je kako odrediti učinak u radu sa decom u inkluzivnoj nastavi”, rekla je Vesna Vojvodić Mitrović.
Predsednik sindikata Tomislav Živanović ukazao je na katastrofalan materijalni položaj prosvetnih radnika u 2017. godini jer imaju 11 odsto niže plate od prosečne plate u Srbiji.
On je kazao da će taj sindikat učestvovati u javnoj raspravi o Zakonu o zaposlenima u javnim službama koja će u ponedeljak, 4. septembra biti organizovana u Beogradu kako bi ukazali da se ne slažu sa njim. „Ne slažemo se sa takvim nakaradnim zakonom”, rekao je Živanović. (Beta)
 

Prosvetari najavili štrajk upozorenja za 4. septembar

Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavili su danas štrajk upozorenja za ponedeljak, 4. septembar, i tvrde da će u jednočasovnoj obustavi rada u obe smene učestvovati više od 800 škola.
Štrajk upozorenja u ponedeljak trajaće po jedan školski čas u prvoj i drugoj smeni, a kako su na konferenciji za novinare objasnili predsednici tih sindikata Valentina Ilić (SOS) i Slobodan Brajković (SRPS), razlog za štrajk je Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama.
Kako je objasnila Ilić, njen SOS povukao se iz rada na tom Nacrtu zakona, jer, kako smatra, derogira zakon o osnovama sistema, kao i posebni kolektivni ugovor i benefite koje su prosvetari štrajkom postigli.
Zakon o zaposlenim u javnim službama odnosi se samo na četiri sektora – na kulturu, obrazovanje, socijalu i zdravstvo, objasnio je Brajković i istakao da je prosveta u toj grupi „najgora”, da joj se plate od 2008. smanjuju, te da su „zapali u ćorsokak” i da su ljudi na terenu, koji pošteno rade, ogorčeni, jer plate ne dobijaju kao svi ostali.
Navodeći da je jedino u Moldaviji niža cena rada u prosveti, Brajković je rekao i da su prosvetari prevareni i da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju najniža od svih zaposlenih u javnim službama, te da, prema podacima za jun ove godine, prosečna plata u obrazovanju je oko 43.000 dinara, dok je republički prosek plata 48.000 dinara.
SOS i SRPS smatraju da je takav položaj zaposlenih u obrazovanju nedopustiv, kao i da od obećanja o povećanju plata datih početkom godine – nema ništa.
Oni navode da su sindikati u prosveti zbog takvog stanja prinuđeni da organizuju štrajk upozorenja i skrenu pažnju državnih organa i javnosti na „kontinuiranu degradaciju prosvetne profesije i obrazovanja uopšte”. (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Sindikat prosvetara Nezavisnost najavio jednočasovni štrajk 1. septembra

 1. Deny kaže:

  Ovo u vezi elektronskih dnevnika je nečiji lični stav, a ne stav prosvetnih radnika. Elektronski dnevnik pomaže, olakšava rad, a do roditelja stižu brže informacije o postignućima dece.

  1. Božović Vladan kaže:

   Aha….a vi niste niste izneli svoj lični stav, nego stav svih prosvetnih radnika. Evo da i ja, onda, iznesem stav svih prosvetnih radnika. Elektronski dnevnik ne pomaže ničemu, samo odmaže, otežava rad, a roditeljima bi bili pametnije da češće posećuju školu i pričaju sa profesorima svoje dece, samo tako mogu dobiti uvid ZAŠTO je dete dobilo ocenu, kakvu je dobilo.

  2. Tina kaže:

   Deny,treba obuka zaposlenih,tehnicki uslovi i Zakon.Starija sam osoba,imam digitalna predznanja ali hiljadu najava i projekata je ”propalo”,puno je samo na papiru,ima ogranicenja u primeni (zakonskih ili moze a ne mora….-”nije obavezno”)

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama