Синдикат просветних радника: Само у земљи где се образовање деградира, неко може да помисли да се семинаром наставник, учитељ или теткица може претворити у антидиверзанта

Најављеним Протоколом о поступању за школе и вртиће у случају дојаве о постављеним експлозивним направама планирана је обука за запослене у установама предуниверзитетског и универзитетског васпитања и образовања. Обука обухвата мере контроле приступа, превентивни преглед простора установе, као и дефинисање безбедног места. Обуку би у складу са посебним планом и програмом спровели полицијски службеници.

 

Овим поводом огласила се и Унија просветних радника Србије.

„Сматрамо најављену обуку неспроводивом и неспојивом са природом посла који обављамо. Само у земљи где се образовање деградира, неко може да помисли да се семинаром наставник, учитељ или теткица може претворити у антидиверзанта способног да процени ниво ризика по ученике и запослене у школи.“ – наводи се у саопштењу УСПРС.

Из синдиката истичу да у прилично тешким условима одговорно раде свој посао и преко онога што је предвиђено редовном нормом.

„Упозоравамо надлежне да не можемо и нећемо прихватити на себе одговорност за тако деликатну ситуацију као што је дојава о експлозивној направи у школи.“ – кажу из Уније и све запослене у образовном систему позивају да одбију ову преконормну обуку и да на себе не преузимају одговорност за оно за шта нису стручни и плаћени.

Министарство просвете се до сада није званично огласило поводом овог протокола.

„Надамо се да ће ресорно министарство обазривије и одговорније од МУП–а сагледати последице прихватања и спровођења мера и обука предвиђених најављеним протоколом, те да ће га стога и одбити.“ – стоји у саопштењу Уније синдиката просветних радника.

Протоколом се предвиђа закључавање школа.

„Обавештавамо јавност и надлежне да смо од маја месеца ове године закључани, те ни ову инвентивну меру не можемо спровести више од овога што спроводимо.“