Синдикат тражи повлачење измена закона – комбиновање одељења од 5. до 8. разреда угрозиће квалитет наставе и створити технолошке вишкове

Синдикат образовања Србије огласио се јуче саопштењем у ком се изражава огромно незадовољство због чињенице да је у скупштинској процедури дато на усвајање измене и допуне пет закона из области образовања, а да притом синдикати нису обавештени, нити је тражено њихово мишљење.

Foto: Canva

„То се односи на измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, Закона о основном образовању и васпитању, Закона о средњем образовању и васпитању, Закона о предшколском васпитању и образовању и Закона о просветној инспекцији.“ – наводи се у саопштењу које потписује председница мр Валентина Илић.

Она тврди да, већ дуже време, Синдикат образовања Србије од ресорног министарства тражи успостављање социјалног дијалога по свим важним питањима из области образовања.

„Али очигледно не постоји воља да се кроз преговоре Министарство упозна са ставовима и предлозима синдиката за решавање кључних проблема, који се из дана у дан увећавају.“ – тврди Валентина Илић.

Како стоји у саопштењу, недопустиво је да се предлажу измене и допуне закона из области образовања које се директно односе на радни положај запослених, без јавне расправе и без учешћа синдиката.

У Синдикату се посебно осврћу на измену члана 31. Закона о основном образовању и васпитању, којом се прописује организација образовно – васпитног рада са допуном истог да „образовно – васпитни рад, од петог до осмог разреда, може да се организује и у комбинованом одељењу“.

„Спајање два, три или четири разреда у комбиновано одељење, због узраста ученика, природе планова и програма наставе и учења, који се реализују, несумњиво ће негативно утицати на квалитет наставе, а посебно ће проузроковати и огроман број технолошких вишкова“ – објашњава Илић.

„Због свега наведеног, од вас тражимо да повучете наведене предлоге измена и допуна закона из скупштинске процедуре, док се синдикати о њима не изјасне. Овакав однос према образовању, кључној делатности у друштву, имаће далекосежне последице на квалитет и исходе образовања.“