Синдикати: Да се оде на неку врсту продуженог распуста, а да се то надокнади радним суботама и продужењем школске године

22 новембра, 2020

Председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ Томислав Живановић оценио је данас да школе у Србији још увек нису у колапсу, али су врло близу ванредној ситуацији због повећаног броја ученика и наставног особља оболелог од ковида19.

„У просвети имамо око 100.000 запослених, а велики део њих запослен је на одређено, или имају замене. По питању броја оболелих и оних који се налазе у изолацији ситуација се сваког момента мења на горе. Плашим се да ћемо брзо доћи у ситуацију да нећемо моћи да спроводимо наставу“, рекао је Живановић за агенцију Бета.

Уз подсећање да у Београду има око 250 школа, Живановић је рекао да се пре неколико дана чуо са синдикалном повереницом у једној школи која му је рекла да су тада имали шесторо заражених наставника и десеторо који су морали да буду у изолацији због контаката са зараженим особама.

„Већ сада је проблематично наћи замене за предмете за које је наставни кадар иначе дефицитаран. Ускоро неће имати ко да их мења, а нестручна замена није добро решење. Боље је било да је распуст продужен за две недеље, што би ублажило пик, па би наставили нормалну наставу као и до сада. Очигледано да нас нису разумели“, рекао је Живановић.

Према званичним подацима Градског већа за образовањеу Новом Саду, у основним школама корона вирусом заражено је 36 ученика и 107 запослених, а 850 ученика и 96 запослених је у изолацији. У средњим школама заражено је 111 ученика и 43 запослених, док је у изолацији 359 деце и 50 запослених.

Друштвене мреже преплављене су огласима претежно београдских школа које траже двонедељне замене за наставни кадар. Нуде се пуне плате, а траже се и наставници који немају завршене мастер студије или су још увек апсолвенти.

Живановић је рекао да синдикати из Министарства просвете нису добили податке о тачном броју заражених наставника и професора, али је сигуран да је слична ситуауција са бројем оболелих и оних који су у изолацији и у другим општинама и градовима, сразмерно њиховој величини и броју школа.

„Данас је министар Бранко Ружић изјавио да је тренутно у Србији око два одсто заражених ученика и да нема потребе затварати школе. Ако се узме у обзир чињеница да у Србији имамо око 900.000 ученика, онда је то огроман број“, рекао је Живановић и додао да је крајње време да се школе привремено затворе.

Према његовим речима, сва три репрезентативна синдиката просвете подржавају идеју да се оде на неку врсту продуженог распуста, а да се касније то надокнади радним суботама и продужењем школске године.

„За наш синдикат није опција онлајн настава јер су деца у периоду такве наставе мање научила, а добар део њих није ни био обухваћен онлајн наставом. Постоји могућност да одемо на распуст док се ситуација не побољша, па да продужимо школску годину за неколико недеља и да радимо суботом. То није страшно и боље је од онлајн наставе“, закључио је Живановић.

Пише: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама