Синдикати: Повећати плате у просвети

Поводом 5. октобра, Светског дана наставника, три репрезентативна просветна синдиката оценила су да би запослени у образовању требало да добију повишице у 2021. години због повећане радне оптерећености и залагања које су показали током пандемије.

Организовање наставе у школама, уз поштовање свих мера безбедности и предвиђене моделе наставе током септембра, издржало је сва искушења са којима смо се срели, уз мањи број заражене деце и наставника, наводе синдикати.

Организација онлајн наставе изискује напоре, време и ангажовање које треба додатно вредновати, па је потребно наћи начине да се за додатни рад запослени у просвети награде, наводи у саопштењу које су потписали представници Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије и Гранског синдиката просвете „Независност“.

„Имајући у виду залагање просветних радника и повећану радну оптерећеност за време извођења наставе у оваквим околностима, сматрамо да влада и ресорно министарство то треба да узму у обзир и да приликом усвајања буџета за 2021. годину за запослене у просвети предвиде одговарајуће повећање плата“, поручили су представници синдиката.

Извор: Данас