Sindikati nisu protiv novih zapošljavanja u prosveti

13 jula, 2016
Predstavnici tri prosvetna sindikata zatražili su danas hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem zbog predloga izmene i dopune Pravilnika o finansiranju škola, koji predvidja zapošljavanje 2.000 nenastavnog kadra, zbog čega će, kako kažu, prosvetni radnici ostati bez povećanja plata.
“Kako sredstva za plate nisu obezbedjena u budžetu za 2016. godinu, teret uvodjenja novih radnika u sistem obrazovanja snosiće zaposleni tako što će povećanje plate, koje im je obećano, biti rasporedjeno na nove izvršioce”, navodi se u saopštenju.
Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije obratili su se premijeru Srbije za hitan prijem kako bi razgovarali o posledicama povećanja broja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, ali i zbog problema rešavanja tehnoloških viškova, kao i učešću sindikata u izradi Zakona o platama u javnim službama.
“Sindikati nisu protiv zapošljavanja ukoliko je ono u cilju poboljšanja obrazovno vaspitnog procesa, ali smo protiv toga da zaposleni preko svojih plata snose teret takvog zapošljavanja”, navodi se u zajedničkom saopštenju tri sindikata.
Kako se navodi na sednica Komisije za izmene i dopune pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, održanoj 12. jula , donet je predlog od strane Ministarstva prosvete i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji predvidja zapošljavanje 2.000 novih izvršilaca koji nisu direktno vezani za nastavni proces.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je juče da će se zalagati da svaka škola ima sekretara, šefa računovodstva, psihologa, pedagoga, dovoljan broj domara, tetkica.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


6 komentara na "Sindikati nisu protiv novih zapošljavanja u prosveti

 1. Marina kaže:

  A gde su bibliotekari koji su 1. septembra 2015. desetkovani? Da li nas to i sindikalci brišu iz sistema obrazovanja?

  1. Stevan kaže:

   Marina, Unija je bila više nego jasna u saopštenju: i bibliotekari. Pročitajte zvaničan predlog Unije na sajtu Unije, a ne prepričavanja novinara Tanjuga koji, uzgred, nije ni bio na konfreneciji za štampu.

 2. Profesor kaže:

  Zašto se bune sekretari, pedagozi i bibliotekari? Zadnjih 10 godina višak su nastvnici kojima se broj časova smanjivao, dok direktori, sekretari, pedagozi imali su 100% norme. Smanjenjem broja odeljenja mora i njima da se smanji % angažovanja, tako da nemaju prava da se bude zašto je 1. septembra njima smanjena norma. Npr. u jednoj seoskoj školi koja je imala 15 odeljenja i ono 260 učenika imali su 100% bibliotekara, koji je za godinu dana rada izdao samo 57 knjige. O čemu mi pričamo o radu ili podržavanju i plaćanju nerada.

 3. Lj kaže:

  Prof. je u pravu ili mi zivimo u PREBOGATOJ ZEMLJI na brdovitom Balkanu.

 4. Profesor kaže:

  Da li je predlog normalan da npr. škola sa 8 odeljenja koja nema nijednog nastavnika primljenog na 100% angažovanja ima pedagoga, sekretata, šefa računovodstva i direktora koji imaju 100% norme? Oni koji učestvuju u kreiranju ovakvih pravilnika nemaju pravu sliku o situaciju na terenu. Ako se takav pravilnik usvoji mi za dve do tri godine dolazimo u potpunom kolapsu, jer će tek tada da imamo tehnološke viškove.

 5. Deja kaže:

  Šta je sa veroučiteljima? Krajnje je vreme da i oni dobiju mogućnost da budu zaposleni za stalno i da polažu za licencu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama