Широки повој – да или не?

19 маја, 2019

У причи са пријатељима који имају децу схватио сам да је широки повој и даље актуелна тема у Србији. Решио сам да се позабавим овом темом и покушам да разјасним зашто постоје различите препоруке.

Да бисте боље разумели шта је узрок ових подељених препорука требало би разоткрити разлоге који су уопште довели до потребе за широким повијањем.

Зашто је уведено широко повијање?

Широко повијање је начин облачења детета којим се уз употребу регуларних памучних пелена (шведских или тетра) кукови позиционирају у специфичан положај (нормалан положај приликом лежања на леђима).

Принцип широког повијања детета уведен је 80-тих година прошлог века, као мера превенције за развојни поремецај кука. Ова мераје је уведена јер су испитивања указала да је подручје Балкана посебно склоно овим поремећајима. Уместо дотадашњег класичног “кифла” повијања (са скупљеним ногама) прешло се на коришћење широког повоја. Широки повој се тада саветовао до 6. месеца, када је тадашњом дијагностиком (Рентген снимак) било могуће утврдити знакове правилног окоштавања кука.

Широки повој је од тада значајно допринео смањивању процента деце са развојним поремећајем кука и показао се као идеално решење за превенцију ових стања. Чињеница да функционално не штети детету је разлог зашто га многи и даље саветују.

Шта се променило ?

Од тог времена дијагностика је значајно напредовала. Сада се већ након контроле са месец дана дете упућује на ултразвук кукова, којим се утврђује да ли је све у реду или не. С обзиром да је то значајно брже него што је то раније био случај, доводи се у питање сврха широког повијања јер се сад може ефектније реаговати.

У време када је уведен широки повој једнократне пелене су биле тек у фази развоја и поприлично недоступне већини становништва. Сада, једнократне пелене су доступне готово сваком и дуги низ година су у редовној употреби. Одређени број стручњака исто тако сматра да је коришћење ових пелена својеврстан вид широког повијања и зато сматра да нема потребе за класичним широким повојем.

Иако широки повој не штети беби, можда једина мана овог начина повијања је могућа нелагодност и претопљавање у пеленској регији. Управо због ове чињенице неки педијатри не саветују употребу широког повоја преко лета.

Кога послушати?

Пошто је свако дете посебно на свој начин, мој савет је да послушате- педијатра.

У породилишту, педијатри/неонатолози сваког дана прегледају децу. У склопу тог прегледа се врши и преглед кукова. Савет о коришћењу широког повоја потражите управо тада, од лекара који је прегледао дете. Тако добијате најбољу препоруку за ВАШЕ дете, а не уопштену препоруку.

Са месец дана следи прва контрола, а онда и ултразвук кукова којим се прича о широком повоју заокружује.

Марко Обрадовић, лиценцирани педијатриjски техничар

Извор: markoobradovic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама