Сироте самохране мајке, мисле сви. Кад оно, наука каже…

октобар 30, 2023

Без супружника у кући, самохране мајке раде мање послова и више спавају.

Foto: Canva

Сироте самохране мајке. Без супружника у кући који би им помогао у пословима и бризи о деци, мора да су преоптерећене и ненаспаване (много више него удате мајке). Имају ли икад прилику да се опусте и гледају ТВ? То је вероватно још једно уживање резервисано углавном за удате мајке, које могу да се опусте док им мужеви перу судове и стављају децу у кревет.

Многи људи верују у ово. Међутим, студија „Брачни статус и коришћење времена мајки: брига о деци, кућни послови, слободно време и сан“, која је спроведена на узорку од чак 23.000 мајки показала је нешто потпуно другачије. Наиме, откривено је да самохране мајке мање обављају кућне послове и више времена издвоје за одмор и сан од удатих мајки. И не само то, самохране мајке су све то успеле, не проводећи мање времена за бригу о деци.

Ко су биле ове мајке?

У истраживању чији су резултати објављени у фебруару 2018. године учешће је узело 23.088 мајки, старости између 18 и 54 године, које су живеле са децом млађом од 13 година. У оквиру америчке анкете о коришћењу времена, пријавиле су своје активности током претходна 24 сата у телефонском интервјуу уз помоћ компјутера. Истраживања су спроведена између 2003. и 2012. године, а биле су укључене беле, црне и латиноамеричке мајке (Азијаткиње су нпр. искључене из студије, јер их је било премало).

Поредило се на који начин удате мајке користе време у односу на мајке које никада нису биле удате, као и са мајкама које су биле разведене или раздвојене.

Како је могуће да самохране мајке имају више слободног времена, више спавају и мање обављају кућне послове од удатих мајки?

Налази анкете не могу дефинитивно одговорити на питање зашто удате мајке мање спавају и мање времена за разоноду док проводе више времена на кућне послове од самохраних мајки. Аутори су размотрили неколико могућности.

Објашњење које они фаворизују јесте да удате мајке покушавају да испуне улогу добре супруге и добре мајке. У хетеросексуалном браку, жена је та која би требало да даје предност кувању и чишћењу у односу на сопствено слободно време или спавање.

Све то време проведено у обављању кућних послова уместо у опуштању и одмору је перформанс.  То је начин да покажете колико сте добра жена и мајка. Без супружника у кући, самохране мајке не осећају исти притисак.

Да ли је било важно да самохране мајке никада нису биле удате, разведене или биле у ванбрачној заједници?

Аутори су упоредили удате мајке са три различите категорије неудатих мајки. Налази су били најјаснији за мајке које се никад нису удавале. Њихове предности у односу на удате мајке обично су биле највеће. Радиле су мање кућних послова од удатих мајки и више су времена проводиле на одмору и спавању.

Разведене мајке су такође мање времена проводиле на кућним пословима и више времена на спавању од удатих, али су разлике биле нешто мање.

Шта је са мајкама које су живеле у ванбрачној заједници? Живе са мушким романтичним партнером, али нису у браку. Можда, дакле, не осећају исти притисак да жртвују сопствени сан и слободно време и обављају више послова.

Да ли су ови резултати заиста о томе да имате супружника у кући? Шта ако је у питању нека друга одрасла особа?

Аутори истражвања желели су да потврде да је муж у близини кључ за све додатно време које удате мајке проводе обављајући кућне послове и време које не проводе у опуштању. На крају крајева, само живот са мушким партнером није био сасвим исти. Али можда би живот са било којом одраслом особом, а не само са мужем или романтичним партнером довело до више послова имање слободног времена за мајке.

Америчка анкета о коришћењу времена пружила је начин да се одговори на то питање. Анкетом су прикупљени подаци о томе да ли су мајке имале неког одраслог члана шире породице у кући. То је учинило разлику у времену које су мајке проводиле на кућним пословима, али на потпуно супротан начин.

Мајке које су живеле са члановима шире породице као што су баке и деке, тетке или други рођаци мање су времена проводиле на кућним пословима. Уместо да додају мајчиним кућним пословима нови низ, правећи нереде које не чисте, или стварајући очекивања да би мајке требало више да чисте и брину, чини се да чланови шире породице пружају руку подршке. Очигледно, они помажу у пословима и бризи о деци. Они су деци вероватно важни на много начина.

Једна од импликација студије показује да адолесценти које су одгајале самохране мајке (које се нису удавале) у вишегенерацијским домаћинствима раде чак и боље од деце која су одрасла поред родитеља који су у браку. Наиме, мање је вероватно да ће пити или пушити и већа је вероватноћа да ће завршити средњу школу и уписати факултет.

Уместо закључка

Без супружника у кући, самохране мајке заправо раде мање кућних послова и узимају више времена за спавање и гледање телевизије него удате мајке – све док проводе исту количину времена бринући се о својој деци. Очигледно, покушај да будеш добра жена исцрпљује.

У студији експерти ипак упозоравају да њихови налази „немају намеру да имплицирају да је самохраним мајкама лакше него онима са партнерима. Постоји много фактора осим кућних послова који стварају стрес и изазове за самохране мајке. А жене са финансијским предностима, без обзира на брачни статус, могу себи приуштити да се реше многих задатака које не желе да раде.”

Један од извора стреса за самохране мајке је тзв. синглизам. Ове мајке и њихова деца су и даље у опасности да буду стигматизовани и у неповољном положају због дискриминације. Идеолози као што су брачни фундаменталисти и даље инсистирају на томе да су све породице инфериорне у односу на оне на чијем челу су хетеросексуални родитељи у првом браку.

Када прођу вести о студијама које пркосе стереотипима, као што је ова, самохраним мајкама и људима у њиховом углу постаје лакше да се одупру стигми. Чак стручњаци износе тврдње да је могуће да самохране мајке живе испуњеније животе него што би живеле да су удате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама