Situacija sa nedostatkom stručnih kadrova u školama zabrinjavajuća

5 juna, 2022

Deficit pojedinih profesora i nastavnika u školama u Srbiji je sve veći problem: Nedostaje prosvetara za matematiku, fiziku, hemiju i nemački jezik, piše Dojče Vele (DW).

U Ugostiteljsko – turističkoj školi u Nišu je nedavno čas matematike držala profesorka geografije. Direktorka te škole je za lokalne medije izjavila da je profesora matematike dugo tražila na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, ali da ovih kadrova nema među nezaposlenima.

Foto: Canva

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, u Beogradu nedostaje čak 20 nastavnika i profesora matematike, u Nišu 4, u Kragujevcu 3, u Zrenjaninu i Valjevu po jedan. Slična je situacija i u drugim mestima u Srbiji.

To je prilično zabrinjavajuća situacija, smatra Milan Zlatanović, profesor sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Nišu, posebno što je matematika izuzetno važna u procesu razvijanja logičkog mišljenja, načinu rasuđivanja i povezivanja činjenica.

Ako na Birou rada nema profesora matematike, on predlaže da škole angažuju studente matematike sa završnih godina studija.

“Vrlo je bitno ko vam predaje matematiku u školi i nije naivno uopšte da to rade nestručna lica, i opredelio bih se za studente završnih godina. Oni su i te kako bolja opcija, jer predavati matematiku zahteva posebne veštine iz pedagoško – psiholoških predmeta, kao i iz osnovnih matematičkih disciplina”, kaže Zlatanović za DW.

Međutim, ni studenata matematike nema dovoljno već godinama, kaže Zlatanović.

Profesori matematike nisu jedini koji nedostaju školama u Srbiji. Nadležno ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u svom odgovoru za DW potvrđuje da postoji velika potražnja i za nastavnicima fizike, hemije i nemačkog jezika.

Na pitanje ko može da predaje ove predmete u nedostatku profilisanog nastavnika ili profesora, u Ministarstvu odgovaraju da to uređuju Pravilnici o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi, gimnaziji i stručnoj školi, ali ne kažu na koji način. Na pitanja koliko tačno u Srbiji nastavnika ovih predmeta nedostaje i kakva je strategija države kada je reč o školovanju ovih kadrova, Ministarstvo čak nije ni odgovorilo.

Sociolog Đokica Jovanović, profesor u penziji na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, slaže se da su niske plate jedan od razloga zašto nema dovoljno ovih kadrova, objašnjavajući da su “plate u našim školama jednake ili čak manje od plata pomoćnih radnika sa niskom kvalifikacijom u javnom sektoru”. To međutim nije sve, problem je znatno dublji, smatra on.

“Zato što ove nauke počivaju na kritičkom i analitičkom mišljenju koje proizilazi iz skepse. E to je već opasno za ovakav retrogradni poredak vlasti. Zato što se u škole uvode veronauka i tzv. građansko vaspitanje. Država se odriče nauke zarad dogmatske indoktrinacije mladih ljudi”, tvrdi Jovanović za DW dodajući u prilog rezultate naučnih istraživanja u kojima se kod mladih beleži veći konzervativizam, antiintelektualizam, više stereotipa i predrasuda.

Ceo tekst: Dojče Vele

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Situacija sa nedostatkom stručnih kadrova u školama zabrinjavajuća

 1. Anica kaže:

  Nije samo novac u pitanju,mada neko ko je završio prirodno matematički fakultet može da nađe bolje plaćeni posao.Problem je u opštem statusu nastavnika danas u našem društvu,pritisak obaveza koji se nameće,odnos učenika,roditelja i uprave škole.Učenici su uvek u pravu sa svojim roditeljima,ne smeš da im daš,a daleko bilo zaključiš lošu i pri tome realnu ocenu.

 2. Daca kaže:

  Tačno je da je teško naći zamenu kada je profesor matematike bolestan. To je ipak važan predmet koji se polaže na maturi. Medjutim, još tragičnije je situacija kada posle gubljenja gomile časova matematike direktor odluči da mora da se održi test iz te iste matematike”da se ne bi izgubio termin” i naredi deci da dodju na zakazani test preteći raznoraznim sankcijama ukoliko ne dođu ili pokušaju da prepišu. Nije bila ažurnosti u traženju bilo koje vrste zamene za časove,ali je uredno angažovana gomilaprofesora koji će dežurati i izigravati policajce na testu da slučajno deca nešto ne prepišu. Sve se to desilo ove školske godine u jednoj beogradsko gimnaziji. Možete da zamislite kakve su ocene bile, a najbolje su prošli oni koji nisu pristali da im deca da budu žrtve birokratije i nekakvog zakazanog termina i nisu poslali svoju decu na test.

 3. Jasminka Menđan kaže:

  Nastavnik je danas zatrpan obavezama i besmislenom administracijom. Ali, još žalosnije je stanje na času kada se suočava sa sve prisutnijim nedostatkom osnovnog kućnog vaspitanja i antiintelektualizma kod dece i madih u srednjim školama. Deca kao da se takmiče ko više ne zna, vokubular im ima stotinak reči, a prema novim saznanjima pokazuju otvoren prezir. Ova pojava je posebno prisutna u srednjim stručnim školama gde nastavnik gubi svaku želju za radom. Ne postoji dovoljno velika plata za toliko loš osećaj bespomoćnosti i besmisla kada ispred vas imate razred ponosan na svoje neznanje, zadovoljan svojom ograničenošću.
  Deca u srednje škole dolaze a da ne znaju tablicu množenja, pa tako stručan ili nestručan svako sa kim bilo šta nauče je dobar nastavnik.
  Tuga i žalost.

 4. WhiteWolf kaže:

  Ja sam jedan od stručnih i deficitarnih i odlazim iz nastave krajem školske godine. Dosta mi je ukora direktora, smanjenja plata, napada roditelja, lažnih tužbi, popravljanja mojih ocena. Idem da budem čistač u Austriju, hoću da zaradim i odmorim živce. U prosveti sam radio 20 godina i zdravlje, posebno živci, mi je uništeno. Direktori ne cene rad ni stručnost, roditelji hoće petice, rad ne, učenici razmaženi, lenji i neradni, stručne službe bolje ne pominjati. Školstvo je uništeno ali koga briga?

 5. Zoran kaže:

  Mene to sve uopste ne cudi, drzava se postarala da sve sto je bilo skolovano i kvalitetno ode sa Balkana, sta ste trazili to ste i dobili… Sad je jos malo vodoinstalateri i keramicari da budu nastacnici matematike i fizike jer je opste poznato da su s istim obrazovnim profilom i ministri u Vladi…
  Kusajte sta ste zakuvali i prijatno vam bilo!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama