“Школа би могла да почне у јуну”

11 априла, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић казао је данас да је могуће да се ђаци у Србији врате у школске клупе у јуну

– То би могао да буде почетак јуна, имамо све спремно да то буде завршено до краја јуна – рекао је он за тв Прва.

Шарчевић је напоменуо да је забринут за више од 100.000 наставника који ће бити ризична група када почне настава.

– Нисам вољан да се то деси брзо, школска година траје до 31. августа. Сви заслужују неку врсту предаха, мислим да имамо довољно времена, имамо цео мај. Ми у мају радимо наставу на даљину – казао је он.

Говорећи о новинама у настави на даљину, министар је казао да је од 25. марта Министарство просвете добило предлог УНИЦЕФа за донацију и тражили су софтвер за наставу на даљину.

– Сада нови софтвер омогућује да наставник седи у свом дому и да камера покрива све што би се видело у учионици. Људе не излажемо ризику, а уместо седам кабинета снимања, имамо 70 – казао је он.

Шарчевицћ је појаснио како је дошло до тога да се његови сарадници заразе вирусом корона.

“Имали смо мањи радни састанак кад смо скинули маске и тад се све десило”, казао је Шарчевић.

О здравственом стању својих запослених, Шарчевиц́ је рекао да је један његов сарадник у тешком стању, али није на респиратору.

“Двоје колега су били лакши случајеви и они су смештени на Звездари. Двоје коелга који су последњи заражени су на Сајму и чак раде одатле”, рекао је он.

Шарчевић је казао да он у договору са премијерком Аном Брнабић ради од куће већ неко време.

“Ми смо од првих дана смањили број људи на 10, тренутно само троје ради у дежурству”, појаснио је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "“Школа би могла да почне у јуну”

 1. Aco каже:

  Daleko si ,daleko si…

 2. Branka каже:

  Ako možete preneti gospodinu ministru prosvetnom: gospodine Šarčeviću, što se mene tiče školska godina (nastavni deo) se završava polovinom juna. A verujte mi to je mišljenje većine, ako ne i svih roditelja. Jer deca, koja inače rade, sada rade bar duplo više nego dok su išla u školu. Ona deca koja i u školi nisu radila, sada rade više nego što bi inače radila, jer ih mi roditelji gazimo (teramo ih da uče više) da rade. Pored toga većina roditelja je preuzela ulogu nastavnika, pa vi zamislite kako je to kad imate četiri školarca, različitog uzrasta. Prema tome ne dam da ponidaštavate sav trud na prvom mestu dece, zatim naših dragih učitelja, nastavnika i profesora i na kraju svih nas roditelja. Zbog svega gore napisanog Vas najlepše molim da ne razmišljate o povratku u klupe u junu. Hvala na razumevanju.
  Srdačan pozdrav
  Branka

 3. Миодраг Живанов каже:

  Господин министар говори као да смо деца и ми просветни радници сада на одмору (распусту), па кад све ово прође да треба да надокнадимо пропуштено. Спадам у савесне просветне раднике и поштено радим свој посао, а сада радим много много више него када је редовна настава. Наставни дан ми почиње у 8.00, а завршава око 22.00 (не кажем да све то време радим, али сам ангажован). А да не помињем администрацију, која је још и појачана јер морам да докажем да радим…

 4. Mama каже:

  Kakve su to nebuloze?!? Zabrinuti ste za nastavni kadar, ali niste za decu? Oni neka se izlažu riziku?
  Uostalom, da li ste Vi svesni koliko su deca prezauzeta i preoterećena školom? Nije dovoljno, nego ‘ajte od juna upet u klupe?! Strašno!

 5. T каже:

  Paz da ne posaljem decu u junu u skolu – da ne navodim razloge, nije samo jedan…

 6. Златимир каже:

  Хоћемо корону међу деце.Добро? Ја до пензије још,6месеци .Нећу

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама