Школа у Србији увела униформе – на захтев Ђачког парламента, како би се обрисале социјалне разлике

Основнa школa “Прота Стеван Поповић“ у Чумићу је мала сеоска школа. Али посебна. Основана је давне 1792. што је чини и најстаријом школом у Централној Србији. Има 110 ученика и ово није први пут да се о њој прича и пише. Знање које њени ученици показују и квалитет рада донели су јој 2018. године одликовање Сретењским орденом за заслуге у образовању.

Foto: N1/screenshot

Не много након тога, стигла је и корона. Ова школа на челу са директором Александром Јовановићем и тада је показала колико је посебна и спремна да учини све да ђаци добију образовање које им припада. Александар је тада, у време пандемије и онлајн наставе, штампао материјале за рад и лично их носио ђацима који нису имали рачунаре или приступ интернету.

Ових дана, о овој школи поново се пише. Поново, погађате, у најбољем могућем светлу.

На иницијативу Ученичког парламента и Савета родитеља, после више деценија, Основнa школa “Прота Стеван Поповић“ вратила је ђачке униформе.

Идеја је, дакле, потекла од самих ђака, са циљем да се, како кажу, обришу социјалне разлике међу њима. Како директор школе каже, ниједан ученик није рекао „не“.

У томе су их подржали и родитељи. Идеја о увођењу униформи за ђаке школе им се допада, јер сматрају да доприноси једнакости међу децом.

Како је директор школе у Чумићу објаснио за медије, школе имају аутономију да одлуку о униформама донесу саме.

„Нема потребе да школе које желе да уведу једнообразно облачење ученика чекају ресорно министарство. Довољно је да иницијатива на папиру, на основу одлуке родитеља и ђака, постане и стварност и да у учионицама сретнете, као некада, ђаке у униформама.“ – рекао је Јовановић.

Ученички парламент дошао је на идеју да сва деца буду исто обучена, како би се смањиле социјалне разлике међу њима. Свој предлог изнели су директору и у рекордном року, добили подршку целе школе, родитеља и мештана.

Униформе су једноставне – за дечаке плаве, а за девојчице црвене боје, са извезеним грбом школе. Свако од њих има по два дукса у свом ормару.

„Ја сам пресрећан, зато што је социјална правда била њихова основна идеја. Они су желели да буду сви једнаки, а униформа је прави начин за то. Велики је мотив за запослене и цело село када имамо такву децу. Сви до једног су пристали да носе униформе и нико није рекао – нећу“, с поносом је истакао директор школе за Н1.

„Волео бих да осмаци који ове године излазе из наше школе, ову идеју касније прошире и на своје средње школе. Такође, надам се и да ће наш пример почети да следе и друге основне школе, можда већ у септембру ове године“, искрен је био директор сеоске школе у Чумићу.

Он је додао и да је за ученике слабијег материјалног стања обезбеђена донација организовањем школске пијаце. Средства од продаје утрошена су на куповину униформи за њих.