Škola u Srbiji uvela uniforme – na zahtev Đačkog parlamenta, kako bi se obrisale socijalne razlike

31 marta, 2023

Osnovna škola “Prota Stevan Popović“ u Čumiću je mala seoska škola. Ali posebna. Osnovana je davne 1792. što je čini i najstarijom školom u Centralnoj Srbiji. Ima 110 učenika i ovo nije prvi put da se o njoj priča i piše. Znanje koje njeni učenici pokazuju i kvalitet rada doneli su joj 2018. godine odlikovanje Sretenjskim ordenom za zasluge u obrazovanju.

Foto: N1/screenshot

Ne mnogo nakon toga, stigla je i korona. Ova škola na čelu sa direktorom Aleksandrom Jovanovićem i tada je pokazala koliko je posebna i spremna da učini sve da đaci dobiju obrazovanje koje im pripada. Aleksandar je tada, u vreme pandemije i onlajn nastave, štampao materijale za rad i lično ih nosio đacima koji nisu imali računare ili pristup internetu.

Ovih dana, o ovoj školi ponovo se piše. Ponovo, pogađate, u najboljem mogućem svetlu.

Na inicijativu Učeničkog parlamenta i Saveta roditelja, posle više decenija, Osnovna škola “Prota Stevan Popović“ vratila je đačke uniforme.

Ideja je, dakle, potekla od samih đaka, sa ciljem da se, kako kažu, obrišu socijalne razlike među njima. Kako direktor škole kaže, nijedan učenik nije rekao “ne”.

U tome su ih podržali i roditelji. Ideja o uvođenju uniformi za đake škole im se dopada, jer smatraju da doprinosi jednakosti među decom.

Kako je direktor škole u Čumiću objasnio za medije, škole imaju autonomiju da odluku o uniformama donesu same.

“Nema potrebe da škole koje žele da uvedu jednoobrazno oblačenje učenika čekaju resorno ministarstvo. Dovoljno je da inicijativa na papiru, na osnovu odluke roditelja i đaka, postane i stvarnost i da u učionicama sretnete, kao nekada, đake u uniformama.” – rekao je Jovanović.

Učenički parlament došao je na ideju da sva deca budu isto obučena, kako bi se smanjile socijalne razlike među njima. Svoj predlog izneli su direktoru i u rekordnom roku, dobili podršku cele škole, roditelja i meštana.

Uniforme su jednostavne – za dečake plave, a za devojčice crvene boje, sa izvezenim grbom škole. Svako od njih ima po dva duksa u svom ormaru.

„Ja sam presrećan, zato što je socijalna pravda bila njihova osnovna ideja. Oni su želeli da budu svi jednaki, a uniforma je pravi način za to. Veliki je motiv za zaposlene i celo selo kada imamo takvu decu. Svi do jednog su pristali da nose uniforme i niko nije rekao – neću“, s ponosom je istakao direktor škole za N1.

“Voleo bih da osmaci koji ove godine izlaze iz naše škole, ovu ideju kasnije prošire i na svoje srednje škole. Takođe, nadam se i da će naš primer početi da slede i druge osnovne škole, možda već u septembru ove godine“, iskren je bio direktor seoske škole u Čumiću.

On je dodao i da je za učenike slabijeg materijalnog stanja obezbeđena donacija organizovanjem školske pijace. Sredstva od prodaje utrošena su na kupovinu uniformi za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama