Школама прете – катанци

Због све мање деце од септембра затварање појединих осмолетки и гашење одељења. Само у Београду, 34 школе имају мање ученика него што прописује закон.
UcionicaМноге осмолетке мораће да угасе понеко одељење, а неке сеоске школе ставиће од септембра катанац на врата. Ђака је све мање, па је ове школске године у 109 села школа радила због само једног ђака, у 131 ради два, у 106 само три основца су седела у клупама… Од 1.213 матичних школа и 2.675 њихових издвојених одељења, чак хиљаду има мање од десеторо ученика. Због уштеде и рационализације мреже, неке ће се спајати, неке престати да раде, а за јесен је планирана и реорганизација одељења и у великим школама.
Школама је и ове године стигао допис Министарства просвете о начину на који треба да формирају одељења, па ће морати да “прекомпонују” и већ постојећа одељења уколико је број ученика значајно смањен.
– Та новина у упутству за формирање одељења уведена је прошле године, али већина ствари је иста годинама и законом је предвиђена. Прописано је да одељења морају да имају бар 15 ученика, а ако их је мање, онда се спајају. На пример, уколико у једном разреду школа има укупно 121 ученика, формира пет одељења. Међутим, ако број ученика падне испод сто, она се спајају у четири одељења – каже др Милован Шуваков, помоћник министра просвете. – Матичне школе које имају мање од 400 ђака гасе се ако у кругу од два километра постоји друга школа. Веома је важно да се оптимизује мрежа школа, а за тај посао задужене су локалне самоуправе.
Оне, међутим, објашњава Шуваков, нису много заинтересоване да направе рационалнију школску мрежу, јер то није популарна мера, а њима не доноси велику уштеду у буџету. Плате наставника финансирају се из републичког буџета, а општине и градови плаћају материјалне трошкове и одржавање објеката. До озбиљне оптимизације мреже школа, напомиње Шуваков, може доћи једино променом модела финансирања.

БРОЈКЕ * 109 сеоских школа има само једног ђака
* 1.000 школа има до десеторо ученика
* 131 издвојено одељење има два основца

До 15. августа све локалне самоуправе требало би да доставе Министарству просвете предлоге мреже школа. Град Београд, како сазнајемо, још није упутио предлог о затварању неких осмолетки Скупштини града, који би затим требало да “овери” и Министарство просвете. Како незванично сазнајемо, услов да буду угашене или спојене испуњавају чак 34 основне школе.
Према непотврђеним информацијама, могуће је гашење двеју основних школа – “Ђуро Стругар” и “Стари град”. У зграду новобеоградске ОШ “Ђуро Стругар” требало би да се усели Политехничка академија, која већ користи простор у овој школи, док би се основци преселили у оближњу ОШ “Ратко Митровић”. План је да се Спортска гиманзија, којој 1. септембра истиче уговор о коришћењу простора у Војној гиманзији, пресели са Сењака на Дорћол у ОШ “Стари град”.
ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ
Рационализацији мреже школа противе се и синдикати. Свако смањење броја одељења значи и затварање одређеног броја радних места и продужавање листе технолошких вишкова у просвети.
– Трудимо да се решимо проблем већег броја ученика, као што је око 800 ђака Политехничке академије, која је једна од најбољих средњих школа, и око 900 ученика Спортске гиманзије, који су врхунски спортисти а немају своју зграду – наводи наш извор. – ОШ “Ђуро Стругар” има око 4.500 квадрата и нешто више од 300 ученика, док ОШ “Стари град” похађа око 180 основаца, зграда има 4.700 квадратних метара и 22 потписана уговора о закупу простора. Трошкови одржавања су велики издатак за градски буџет.
Судбина ове две, али и осталих школа које су остале без ђака знаће се у другој половини августа.
Извор: Новости