Школе које треба да пређу на електронско вођење документације имају три могућности

7 јуна, 2018

Школе које желе да уведу електронски дневник моћи ће од 1. септембра да се пријаве Министарству просвете, које ће организовати обуке наставника за његово коришћење. То, међутим, не значи да ће у свим школама од јесени овај дневник почети и да се користи, јер то пре свега зависи од техничке опремљености образовних установа, каже за Данас Бојан Радић, руководилац пројекта “Е просвета” у Министарству просвете.
Он истиче да Министарство никога неће терати да уведе е-дневник, али да ће наставници сами увидети предности у лакшем, бржем и квалитетнијем вођењу електронске документације. Радић каже да се у овом тренутку е-дневник у неком облику води у трећини образовних установа у Србији и да је Министарство позитивно изненађено због великог интересовања наставника. Он најављује да ће од јесени увид у е-дневник (у школама које су га већ увеле) имати родитељи и ученици, пошто ће Министарство у међувремену исправити недостатке на које је указао повереник за информације од јавног значаја и заштиту података од личности. Како је Данас писао, просветне власти су планирале да налоге за приступ е-дневнику поделе родитељима и ученицима почетком ове године, али се с тим касни јер је повереник покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности. Радић каже да примедбе повереника нису “страшне, ни компликоване”.
А школе које тек треба да пређу на електронско вођење документације имају три могућности: да воде само е-дневник, да имају дуплу евиденцију, односно и папирну и електронску, или да воде папирни дневник, а само делове документације електронски. За коју варијанту ће се определити зависи од опремљености школе ИКТ опремом, рекао је Радић и напоменуо да крајњи циљ није вођење педагошке документације електронски већ да се омогући да наставници користе дигиталне садржаје у настави.
На наш коментар да су наставници у неким школама незадовољни јер морају да воде дуплу евиденцију, иако је Министарство више пута рекло да то није потребно, Радић каже да разуме бојазан неких директора школа, али да је досадашњи пилот пројекат показао да нема никаквих препрека да се води само е-дневник. Он је позвао локалне самоуправе и компаније да помогну школама да набаве рачунарску опрему, јер Министарство у овом тренутку нема довољно новца да је обезбеди свим образовним установама.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Школе које треба да пређу на електронско вођење документације имају три могућности

 1. Васа каже:

  Јуче изјава да од првог септембра обавезан електронски дневник, а данас ко хоће. Сутра ће да саопшти да ае пројекат гаси…

  1. Tina каже:

   Škola u kojoj radim ima demo verziju (ušla u taj projekat e-dnevnik),90%nastavnika nije ni otvorilo platformu,samo su aktivirali nalog kad je bila obuka.

 2. B каже:

  Nema tu govora o projektu jer ga nije ni bilo. Jednostavno je “uvezen” eDnevnik iz Hrvatske. I dodato mu je ono S posle E. Da ga administratori ne pobrkaju sa “originalom”. Administratori i programeri su iz Hrvatske, naravno, a “proizvod je prilagođen tržištu Republike Srbije”. Server i hosting jesu srpski, na BU, u okviru AMRES, i ništa više.
  Kakav crni projekat. Čisti dil. Tendera nigde. U Hrvatskoj je taj eDnevnik u upotrebi evo već sedmu godinu i još nije zaživeo u 25% škola što je javni podatak sa početka ove kalendarske godine (Carnet). Još uvek boluje od “dečjih bolesti” i sve se nešto “uzgred” krpi i dorađuje. I škole koje ga koriste ne koriste ga sve u potpunosti već samo za ocene i eventualno izostanke (radi statistike). Provereno. Provereno je i da posebno radno mesto imaju za administratora eDnevnika u školi. Ovde je to mislena imenica.
  Potrebna je efikasa, brza, tačna i jasna evidencija, oslonjena na moderne tehnologije, ALI – ZAŠTO U OVOJ DRŽAVI TO MORA OVAKO NAKARADNO DA SE RADI? ZBOG PROCENTA?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама