Školski psiholog: Šta treba raditi s decom preostalih desetak dana do polaska u školu

15 avgusta, 2022

Školski psiholog Branka Tišma kaže za RTS da deca, da bi bila spremna za polazak u prvi razred, već u vrtiću i porodici treba da steknu neke navike, a da je, ukoliko nisu, sada vreme da to učine.

“Ovih preostalih desetak dana do polaska u školu s decom treba pričati o tome kako je to izgledalo kad smo mi kretali u školu. Preneti im kakav će dan biti, kad dete ide u školu, koliko ostaje i da će to biti svaki dan, dugi vremenski period”, ističe Tišma.

Dodaje da je posebno važno dete upoznati s putem do škole, prošetati više puta i igrati se s njim u školskom dvorištu.  Bez obzira što će prvake roditelji voditi u školu, važno je da upoznaju prostor kroz koji prolaze.

Važno je i odvajanje sobe, kutka u kome će budući prvak raditi, i zajedno s njim rasporediti stvari koje će koristiti.

“Važno je i ne nametati detetu raspored, gde šta treba da mu stoji. Deca se razlikuju od nas i mnogo je bolje da su oni to izabrali i o tome odlučivali”, smatra Tišma.

Organizacija života i rada

Kaže i da su deca već trebala i u vrtiću i porodici da steknu neke navike, a ukoliko nisu, da je sada vreme da to učine. Takođe, deca vole da čuju da su veliki i odrasli.

Oni nisu navikli da sede dugo na jednom mestu, ali tu su, ističe i učitelji koji treba da ih animiraju.

Prvih dana ih učitelji ne drže da sede 45 minuta, prošetaju ih kroz školu i dvorište i taj deo je, ukazuje psiholog, veoma važan da deca upoznaju i ljude s kojima će se susretati i kojima će se obraćati kad im nešto zatreba.

“To vreme i prostor koje smo odredili za decu potrebno je da najmanje dvadesetak do dvadesetak minuta sedimo s njima i imamo neke aktivnosti, kao što je crtanje, prelistavanje slikovnica, čitanje ili neke druge aktivnosti”, savetuje Tišma.

Roditelji ne treba da decu odmah, čim dođu iz škole, pitaju kako je bilo u školi, jer će veliki broj njih reći ništa nije bilo, šta te briga, ili bilo je dosadno, lepo…

Takođe, ukazuje Tišma, ne treba ih ni kritikovati što nisu zapamtili šta ima za domaći, jer će se oni kasnije i setiti uglavnom kroz neku igru i aktivnost. Zato treba imati poverenja u dete da će to i zapamtiti.

Da li roditelji treba da uče sa decom slova, brojeve

“Učitelji najviše vole kad deca ne znaju da čitaju i pišu i da s njima krenu od početka da rade, što je retka prilika, jer roditelji misle da je najbolja priprema za školu, naučiti dete da piše i čita. To je jedini posao koji isključivo može učitelj da uradi, jer on jedini zna tu vezu između slova i glasa i pravljenje tih zapisa”, objašnjava Tišma.

Zbog toga, smatra da roditelji i svi ostali ne bi trebalo time da se bave.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama