Skraćeni časovi i protest na Dan prosvetnih radnika – nastavnici imaju osam zahteva

Unija prosvetnih radnika Srbije izabrala je 8. novembar, Dan prosvetnih radnika, za datum kad će biti održan štrajk i protest ispred zgrade Vlade Srbije. Članovi Unije tog dana će raditi skraćeno i časovi će trajati 30 minuta.

Protest nosi naziv “Budućnost obrazovanja počinje danas!!!”, a ovo su zahtevi Unije:

Veća izdvajanja iz budžeta za prosvetu

Iz Unije tvrde da Vlada RS nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine, koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine. Unija SPRS se zalaže za odnos zarada 1:2:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 35.000,00 dinara); dva bi bili administrativni radnici (oko 70.000,00), a koeficijent 3, nosili bi svi fakultetski obrazovani u školama (oko 105.000,00 dinara). Da bi se ovaj odnos postigao potrebno je planirati povećanje zarada u našem sistemu tri godine po 20%.

Još 20% povećanja u rebalansu budžeta za 2022. godinu

U januaru 2022. godine odobreno je 7%, ali je to već duplo izgubljeno očekivanom inflacijom sada od 14%, tvrde u USPRS i kažu da isto povećanje od 20% treba primeniti i naredne dve godine, da bi se došlo do pravilnog odnosa zarada.

Podsetićemo, prosečna plata u Republici Srbiji po zvaničnim podacima je 75.282 dinara, a u obrazovanju, 69.281 dinara, iz čega vidimo da je obrazovanje 7,97% ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80% visokoobrazovanih ljudi, pa je jasno kakva je poruka koju država šalje.

Izjednačavanje isplate ličnih primanja u prosvetnom sistemu sa zdravstvom

Prosvetni radnici traže da 5. ili 20. u mesecu, pored polovine plate koja se isplaćuje, bude isplaćena još jedna polovina zarade. Na takav način i ljudi u prosvetnom sistemu bi 5. u mesecu da prime drugi deo primanja za prethodni mesec 2022. godine.

Isplatu ostatka dugovanja od 50.000 dinara

Unija SPRS u martu mesecu potraživala je 60.000 dinara, a u međuvremenu je svima isplaćeno 10.000 dinara.

Korigovanje koeficijenata

Koeficijent treba povećati, tvrde u Uniji i to nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom sa 8,62 na 13,42 i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti. Prema postojećim koeficijentima njihove plate dopunjuju se do minimalca, a to je, na žalost i osnovica za penziju. Umesto koeficijenta 6,30 adekvatan koeficijent bi bio 9,30.

Plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete

Zato što su svojim angažovanjem državi uštedeli veliki novac, pa bi plaćanje putnih troškova bilo najmanje što se može učiniti za ovaj neveliki broj ljudi.

Isplatu dugovanja kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima
Isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene koji na to imaju pravo

“Dosledni smo i spremni za dogovor. Ovakav odnos države smatramo ponižavanjem prosvetnih radnika i to je razlog za hitne pregovore o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih.” – zaključuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.