Славица Ђукић Дејановић изабрана за нову министарку просвете

јул 25, 2023

Славицa Ђукић Дејановић изабрана је данас за нову министарку просвете, већином гласова у Скупштини.

Foto: MC

За њу је гласало 149 посланика, против је било 40, а пет посланика било је уздржано, пише Н1.

Славица Ђукић Дејановић рођена 1951. у Рачи Крагујевачкој. Основну и средњу школу завршила је у Крагујевцу, а Медицински факултет, магистарске, докторске студије и специјализацију из неуропсихијатрије на Медицинском факултету у Београду.

У седам мандата била је посланик у Скупштини Србије, Савезном парламенту СР Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе. У прелазној Влади Србије била је министар за бригу о породици и члан Интерпарламентарне уније.

Обављала је функцију председника Скупштине Србије од 2008. до 2012. године, као и функцију вршиоца дужности председника Србије, од почетка априла до краја маја 2012. године. Од 2012. до 2014. била је министарка здравља Србије.

Највећи део своје каријере провела је као редовни професор, шеф Катедре за психијатрију и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу. Од 1982. године у настави је на предмету „Психијатрија“ на Медицинском факултету у Крагујевцу.

Била је најмлађи жена доктор медицинских наука у Шумадији и оснивач је дневне Психијатријске болнице.

Обављала је функцију директора Клиничко-болничког центра у Крагујевцу у периоду од 1993. до 2000. године, а од 2014. до 2016. године била је директор Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду.

Од августа 2016. до октобра 2020. обављала је функцију министарке без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику. Тренутно обавља функцију специјалне саветнице за имплементацију Агенде 2030.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Славица Ђукић Дејановић изабрана за нову министарку просвете"

  1. Velja каже:

    Za ministra prosvete izabrana penzionerka.Ne mogu da verujem. A toliko je neresenih problema u prosveti treba raditi 24h da bi se deo resio.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама