Slavko Gak: U vrtićima u Beogradu 57% dece, predškolske ustanove su primer svima

13 oktobra, 2020

Najava da bi narednih nedelja, u slučaju eksplozije koronavirusa, škole mogle potpuno da pređu na onlajn model u celoj Srbiji, ili samo u nekim delovima, izazvala je mnogo polemike.

Mnogi su se zapitali i da li će drastično povećanje broja obolelih zatvoriti i vrtiće.

Foto: Canva

Za portal “Blic” o tome je govorio sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Dolaznost dece u beogradskim vrtićima u oktobru je oko 56-57 odsto, dnevno dolazi oko 33.000 mališana. To je blagi rast od oko 10 procenata u odnosu na septembar, ali i dalje je to manje od uobičajene dolaznosti u ovo doba godine – kaže Slavko Gak.

Kako ističe, “za sada u vrtićima sve funkcioniše bez problema, imajući u vidu da su predškolske ustanove bile otvorene celo leto i da su svi zaposleni uhodani sa svim procedurama koje nameću uslovi rada pod pandemijom korona virusa”.

– Najbitnije od svega je da u vrtićima u Beogradu imamo sporadične slučajeve zaražavanja i nijedan nije izmakao kontroli što pokazuje važnost i značaj poštovanja svih mera. Predškolske ustanove su pokazale veliku profesionalnost i odgovornost i one bi trebalo da budu primer svima kako se može funkcionisati bezbedno i pod stalnom pretnjom virusa – dodaje Gak.

Pa ipak, nije potpuno isključena mogućnost da u određenom trenutku dođe do zatvaranja vrtića…

– U svemu od početka epidemije pratimo savete epidemiologa, mere sprovodimo a tako će se i nastaviti. Nakon vanrednog stanja do sada nije bilo ni potrebe ni pominjanja zatvaranja vrtića, ali sve smo to jednom već prošli i procedure su jasne ukoliko za tim bude potrebe a nadamo se da neće – objasnio je Gak.

On je dodao i da je važno da roditelji ne dovode u vrtić decu sa znacima respiratornih infekcija, kao i da vaspitači koji imaju bilo kakve simptome prehlade ne treba da dolaze na posao.

Izvor: Blic/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama