Славко Гак: У вртићима у Београду 57% деце, предшколске установе су пример свима

13 октобра, 2020

Најава да би наредних недеља, у случају експлозије коронавируса, школе могле потпуно да пређу на онлајн модел у целој Србији, или само у неким деловима, изазвала је много полемике.

Многи су се запитали и да ли ће драстично повећање броја оболелих затворити и вртиће.

Foto: Canva

За портал “Блиц” о томе је говорио секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Долазност деце у београдским вртићима у октобру је око 56-57 одсто, дневно долази око 33.000 малишана. То је благи раст од око 10 процената у односу на септембар, али и даље је то мање од уобичајене долазности у ово доба године – каже Славко Гак.

Како истиче, “за сада у вртићима све функционише без проблема, имајући у виду да су предшколске установе биле отворене цело лето и да су сви запослени уходани са свим процедурама које намећу услови рада под пандемијом корона вируса”.

– Најбитније од свега је да у вртићима у Београду имамо спорадичне случајеве заражавања и ниједан није измакао контроли што показује важност и значај поштовања свих мера. Предшколске установе су показале велику професионалност и одговорност и оне би требало да буду пример свима како се може функционисати безбедно и под сталном претњом вируса – додаје Гак.

Па ипак, није потпуно искључена могућност да у одређеном тренутку дође до затварања вртића…

– У свему од почетка епидемије пратимо савете епидемиолога, мере спроводимо а тако ће се и наставити. Након ванредног стања до сада није било ни потребе ни помињања затварања вртића, али све смо то једном већ прошли и процедуре су јасне уколико за тим буде потребе а надамо се да неће – објаснио је Гак.

Он је додао и да је важно да родитељи не доводе у вртић децу са знацима респираторних инфекција, као и да васпитачи који имају било какве симптоме прехладе не треба да долазе на посао.

Извор: Блиц/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама