“Smanjenje broja ocena po polugodištu da bude proporcionalno, ne linearno”

1 decembra, 2021

Vlada Republike Srbije uputila je Skupštini na razmatranje predlog izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim se predlaže da učenici po polugodištu budu ocenjivani najmanje tri umesto četiri puta. Cilj ovog predloga je da se poveća objektivnost u ocenjivanju i zaključivanju ocena, prenosi portal Nova.

Foto: Aleksandar Veljković

Iako Forum beogradskih gimnazija podržava predlog za izmenu ovog zakona, oni smatraju da takve izmene ipak ne omogućavaju potpunu objektivnost u pogledu ocenjivanja.

Danas su se zbog toga obratili predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo sa predlogom da se broj obaveznih ocena smanji proporcionalno broju časova kako bi ocenjivanje bilo objektivnije.

Po proporcionalnom modelu koji Forum predlaže, nastavnici čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno morali bi da ocene učenike najmanje dva puta po polugodištu.

Isto tako, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno ocenjivali bi učenike tri puta po polugodištu dok bi iz predmeta koje slušaju četiri ili više puta nedeljno učenici bili ocenjivani najmanje četiri puta po polugodištu.

Forum beogradskih gimnazija smatra da se linearnim smanjivanjem obaveznih ocena ne postiže dovoljna objektivnost, te da zakonodavac, prilikom usvajanja izmena, mora voditi računa o broju učenika u odeljenjima, koji neretko prelazi 30, kao i o činjenici da učenici ne mogu ostvariti jednaka postignuća na predmetima koje imaju do dva puta nedeljno kao na predmetima koje slušaju svakog dana.

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "“Smanjenje broja ocena po polugodištu da bude proporcionalno, ne linearno”"

  1. Milena kaže:

    Konačno da i oni nešto normalno predlože. Zbog činjenice da prema trenutno važećem pravilniku učenik iz predmeta koji sluša 2 puta nedeljno mora da ima najmanje 4 ocene, veliki broj nastvnika i porfesora daje 15min vežbe svaki drugi čas, onda im daje prosečnu ocenu sa min.2 takve vežbe. Mnogi profesori zbog obimnog gradiva koji su dužni da ispredaju ne stižu ništa da obnove sa đacima, niti da pomognu deci da shvate i utvrde to gradivo. Ovakav predložen način ocenjivanja bi možda pomogao da deca imaju mogućnost da svoje znanje pokažu i kroz usmene odgovore.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama