Smenjena tri direktora škola

5 septembra, 2020

Nećemo tolerisati ni najmanje kršenje mera. Nema opuštanja. Učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost. Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora, u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog.


Ovako je ministar prosvete Mladen Šarčević prokomentarisao navode da srednjoškolci ne nose maske i da to predstavlja veliki rizik od zaraze. Ministar je rekao da i on sam svakodnevno dobija snimke na kojima se vide đaci, pa i nastavnici bez maski, i upozorava da će reagovati na svaki takav slučaj.

On ističe da su juče održani aktiva sastanci direktora u mnogim školskim upravama, a u ostalima će se održati u ponedeljak, kada kreće i pojačani nadzor prosvetne inspekcije.

– Prosveta je veliki sistem i ako bi se jedan odsto nastavnika opustio i kršio mere, to bi bilo 1.300 nastavnika. Ako bi to činilo jedan odsto učenika, imali bismo 8.500 nedisciplinovanih, što je ogroman epidemiološki rizik. Koristiću sve zakonske mogućnosti da to ne dozvolim. Ne želim da zbog neodgovorne manjine senka padne na ogromnu većinu koja savesno radi svoj posao – istakao je Šarčević.

Kon: Korona bi mogla da eskplodira u srednjim školama

– Korona bi mogla da eksplodira u srednjim školama, gde se učenici ne pridržavaju obaveze nošenja maski. Sa svih strana javljaju da, za razliku od osnovaca, srednjoškolci izlaze u dvorište škola i druže se bez maski i to je nešto što se masovnije dešava.

Na ovo upozorenje dr Kona reagovao je Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija koji pita:

Da li je dr Predrag Kon mislio da će ga srednjoškolci poslušati, kao što se sluša u vojsci i nositi maske. U školama vladaju neka druga pravila i poštuju se dečja pravila.

I Markov priznaje da problem sa nošenjem maski postoji, ali i dodaje da je Forum upozoravao da će biti problema u primeni preporučenih mera.

– Na odmorima deca ne nose maske i ne drže distancu. Ima i profesora kojima je teško da se pomire sa stalnim nošenjem maski – kaže Markov.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Smenjena tri direktora škola

  1. Mina kaže:

    Ko snima decu bez dozvole??? Ko salje snimke???

  2. Aleksa kaže:

    Ima profesora kojima smeta nošenje maske zbog zdravstvenih problema, na primer.
    Da bi se ispoštovala sva pravila, svako dete treba da ima ličnog nastavnika.
    Ali, opet što bi rekao Kon, mora neko da čuva decu makar to bilo po tuđoj grbači (čitaj po grbači nastavnika). Meni samo nije jasno zašto je pitanje čuvanja dece prepušteno školama? Zar to nije pitanje kojim treba da se bave roditelji?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama