Smenjeno šestoro direktora zbog nasilja u školama, u Smederevu "odleteo" čitav Školski odbor

22 septembra, 2018

Oko 85 odsto dece u Srbiji pohađa srednju školu, ali još postoje populacije koje treba uključiti u srednjoškolsko obrazovanje. Zato se zalažem za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u našoj zemlji, rekao je novinarima danas Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon što je u Čačku otvorio novi Dom učenika, čija izgradnja je koštala oko dva miliona evra.

Foto: Novosti


Šarčević je takođe istakao da se Ministarstvo ozbiljno bavi problematikom vršnjačkog nasilja i da je do sada šestoro direktora smenjeno zbog nepostupanja po protokolu, a poslednji primer je predškolska ustanova u Smederevu, gde je “odleteo” čitav Školski odbor. Uvedeni su SOS telefoni u Ministarstvu, kažnjavanje roditelja zbog neopravdanih izostanaka učenika i zapošljavaju se novi psiholozi i pedagozi.
Kako je napomenuo, rešeni su najnoviji problemi vršnjačkog nasilja u školama u Zemunu i u Kraljevu, a, po njegovom mišljenju, morala bi da postoji bolja saradnja škole sa porodicama i centrima za socijalni rad.
– U rešavanje problema negde moraju da se uključe i zdravstvene ustanove, jer kada je dete u velikoj meri sklono nasilju, onda moraju da se uključe i psihijatri – istakao je Šarčević.

U NOVEMBRU FOND ZA NAUKU
Šarčević je obišao i Institut za voćarstvo Čačak, gde je razgovarano o postignutim rezultatima naučnih timova instituta, kao i o planovima za naredni period. – Cilj nam je da u novembru promovišemo novi Zakon o fondu za nauku. On predviđa da se privreda, Ministarstvo prosvete i druga ministarstva uključe sa mnogo većim sredstvima – rekao je Šarčević.

Na pitanje o produžavanju roka za “stare” akademce, ministar je naglasio da nema ništa protiv ukoliko neko studira 20 ili 30 godina, ali da tu postoje tehnički problemi.
– Ne može da se studira po istom nastavnom planu i programu, jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj, da je to još izvodljivo. Ali, tu postoji i problem socijalne prirode, ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno – objasnio je Šarčević.
On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja to što je finansiranje rešeno uredbama i što “u centru priče nije student”, pa se zato danas naplaćuje “sve i svašta”.
– Ne zameram to fakultetima, jer država u jednom trenutku nije imala sredstva da fakultetima nadoknadi sve troškove, nego je prepuštala da oni naplaćuju i sada nemate uvid – rekao je ministar prosvete.
Izgradnja novog objekta Doma učenika srednjih škola Čačak finansirana je sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope, a za ovu godinu raspisan je konkurs najpre za 200, a potom za još 13 učenika zbog velikog interesovanja.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Smenjeno šestoro direktora zbog nasilja u školama, u Smederevu "odleteo" čitav Školski odbor

 1. Krivo je more kaže:

  Sta je sa direktorem u O.S.,,Vuk Karadzic,,Kladnica koji je 4 x pravosnazno osudjivan za fasifikovanje sluzbenih isprava

 2. Maja kaže:

  Bas me interesuje kako ce ministar obavezati đake da zavrse srednju skolu kad su u određenim subkulturama jace obicajne norme nego zakon pa ne mozete da ih naterate da zavrse ni osnovnu skolu

 3. Maja kaže:

  Nek se ministar prvo informise koliko ima decijih psihijatara u Srbiji

 4. Ppmama kaže:

  Nije mi jasno kod direktora koji su prvi put odbijeni od ministra imaju hrabrosti da se ponovo kandiduju.Da li stvarno imaju jaku vezu u Skolskoj upravi i Ministarstvu a nemaju dostojanstva da se povuku i prepuste mladjima da nesto urada skolu!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama