Смењено шесторо директора због насиља у школама, у Смедереву "одлетео" читав Школски одбор

22 септембра, 2018

Око 85 одсто деце у Србији похађа средњу школу, али још постоје популације које треба укључити у средњошколско образовање. Зато се залажем за увођење обавезног средњег образовања у нашој земљи, рекао је новинарима данас Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, након што је у Чачку отворио нови Дом ученика, чија изградња је коштала око два милиона евра.

Фото: Новости


Шарчевић је такође истакао да се Министарство озбиљно бави проблематиком вршњачког насиља и да је до сада шесторо директора смењено због непоступања по протоколу, а последњи пример је предшколска установа у Смедереву, где је “одлетео” читав Школски одбор. Уведени су СОС телефони у Министарству, кажњавање родитеља због неоправданих изостанака ученика и запошљавају се нови психолози и педагози.
Како је напоменуо, решени су најновији проблеми вршњачког насиља у школама у Земуну и у Краљеву, а, по његовом мишљењу, морала би да постоји боља сарадња школе са породицама и центрима за социјални рад.
– У решавање проблема негде морају да се укључе и здравствене установе, јер када је дете у великој мери склоно насиљу, онда морају да се укључе и психијатри – истакао је Шарчевић.

У НОВЕМБРУ ФОНД ЗА НАУКУ
Шарчевић је обишао и Институт за воћарство Чачак, где је разговарано о постигнутим резултатима научних тимова института, као и о плановима за наредни период. – Циљ нам је да у новембру промовишемо нови Закон о фонду за науку. Он предвиђа да се привреда, Министарство просвете и друга министарства укључе са много већим средствима – рекао је Шарчевић.

На питање о продужавању рока за “старе” академце, министар је нагласио да нема ништа против уколико неко студира 20 или 30 година, али да ту постоје технички проблеми.
– Не може да се студира по истом наставном плану и програму, јер не постоји више тај предмет. Ово је сад неки задњи трзај, да је то још изводљиво. Али, ту постоји и проблем социјалне природе, ти људи морају да пређу на болоњски модел, да полажу диференцијалне испите и да плате то додатно – објаснио је Шарчевић.
Он је оценио да је главни проблем код високог образовања то што је финансирање решено уредбама и што “у центру приче није студент”, па се зато данас наплаћује “све и свашта”.
– Не замерам то факултетима, јер држава у једном тренутку није имала средства да факултетима надокнади све трошкове, него је препуштала да они наплаћују и сада немате увид – рекао је министар просвете.
Изградња новог објекта Дома ученика средњих школа Чачак финансирана је средствима Банке за развој Савета Европе, а за ову годину расписан је конкурс најпре за 200, а потом за још 13 ученика због великог интересовања.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Смењено шесторо директора због насиља у школама, у Смедереву "одлетео" читав Школски одбор

 1. Krivo je more каже:

  Sta je sa direktorem u O.S.,,Vuk Karadzic,,Kladnica koji je 4 x pravosnazno osudjivan za fasifikovanje sluzbenih isprava

 2. Maja каже:

  Bas me interesuje kako ce ministar obavezati đake da zavrse srednju skolu kad su u određenim subkulturama jace obicajne norme nego zakon pa ne mozete da ih naterate da zavrse ni osnovnu skolu

 3. Maja каже:

  Nek se ministar prvo informise koliko ima decijih psihijatara u Srbiji

 4. Ppmama каже:

  Nije mi jasno kod direktora koji su prvi put odbijeni od ministra imaju hrabrosti da se ponovo kandiduju.Da li stvarno imaju jaku vezu u Skolskoj upravi i Ministarstvu a nemaju dostojanstva da se povuku i prepuste mladjima da nesto urada skolu!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама