Snežana Marković: Neko zlonamerno unosi paniku među nastavnike

27 maja, 2016

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pokrenulo inicijativu za revidiranje nastavnog plana i programa nastave informatike u osnovnom i srednjem obrazovanju u cilju unapređivanja kvaliteta nastave i jačanja digitalinih kompetencija i informatičke pismenosti učenika. Nacionalni prosvetni savet je podržao inicijativu i predložio da se kroz sveobuhvatnu stručnu raspravu u vezi sa uočenim problemima u nastavi dođe do celovitih, prihvatljivih i kvalitetnih rešenja.
Kako se informatika sada izučava u okviru predmeta „Tehničko i informatičko obrazovanje“, ovo redefinisanje svakako zahteva da se i u tom predmetu učine izvesne korekcije, ali i u predmetu „Od igračke do računara“ i „Računarstvo i informatika“ u srednjoj školi. Na tome radi onlajn već treću nedelju radna grupa koja formalno ima 87 članova, aktivno ih je oko 60.

Neko je, očigledno zlonamerno, iskopirao predlog jednog člana radne grupe o podeli TIO na dva predmeta sa prepolovljenim fondom časova i prosledio nastavnicima TIO kao predlog radne grupe i sad na osnovu ovog posta saziva se skup 2. juna u znak protesta.

Ovo nije predlog koji je radna grupa usvojila, dakle broj časova TIO se neće prepoloviti, primena IKT u tehnici se neće izdvojiti iz predmeta, samo će se uvesti obaveznost predmeta Informatika i računarstvo (u saglasju sa načelom da se učenici ne preopterete preko zakonskog nedeljnog broja časova) koja će se baviti ZAISTA INFORMATIKOM I RAČUNARSTVOM, u najopštijem smislu a ne primenom u bilo kojoj oblasti ljudske delatnosti, a naš predlog za TIO sadrži i ishode iz oblasti preduzetništva što se takođe ukazalo kao neophodnost.
Dakle svaka pobuna i strah su potpuno neopravdani i žao mi je što se krajnje neprofesionalno iznose u javnost pojedinačni stavovi kao gotova rešenja i stavovi radne grupe i što se to koristi da bi se manipulisalo ljudima i širile neistine.
Snežana Marković,  koordinator radne grupe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Snežana Marković: Neko zlonamerno unosi paniku među nastavnike

 1. sladja kaže:

  Snezana, imate podrsku svih iole pismenih nastavnika, koji znaju staje informatika, sta je tehnika, sta je racunarstvo i sta je digitalna i sta informaticka pismenost! A za casove se plasimo svi i pismeni i polupismeni. Sadasnje stanje u vezi sa programom informatike je nedopustivo lose za decu. Samo napred!

  1. Profesor kaže:

   Vaša pismenost vidi se!

  2. Polupismen kaže:

   Pozdrav od polupismenih za pismene !!! Vi ste najbolji.

  3. LJUBISA kaže:

   DA, da posle cemo uvoziti zvarivace, tesare, keramicare, … Posle cemo se pitati zasto me MAJSTOR ODRA kada nesto popravi za 10 minuta. Zvacemo mi majstora i da promeni sijalicu, i kada treba zakucati ekser da okacimo sliku,… Jer necemo imajti pojma sta je to odvijac (sravciger), sta su to kljesta,…. i kako nesto treba odvrnuti, zasrafiti, svi cemo biti algoritamski pismeni a pritom necemo znati da resavamo jednacine sa razlomcima.

 2. LJ D kaže:

  Kada ucenici uce TO? Samo od V do VIII razreda. Nekada sa u gimnazijama to ucilo pa izbaceno i usla INFORMATIKA.
  Koliko znam, od I do IV razreda OS nema TO.
  Znaci, kada ce ucenici ovladati osnovnim znanjima tehnicko manipulativnim sposobnostima, da koriste alat, da imaju fizicku prestavu prostora?
  Za Snezanu Markovic hipoteticna situacija.
  Zamislite da nikada niste ucili kako se kljucem osrafi sraf.
  Vozite kola i u voznji osetite da nesto smrdi na nagorevanje.
  Stanete, podignete hauvu i primetite da negde varnici, da je izolacija “probila”. Najprostije je da skinete klemu sa akomulatora i nema dovod elekticnog napajanja, ali Vi to niste ucili, nikada niste osrafili sraf i ostavite tako i? Nakon nekog vremena varnicenje predje u pozar i ode auto u zgariste. A to vam se desilo u nekoj udolini koja nema prijem za mobilne telefone, nema interneta.
  Ko je kriv sto Vi niste spasili auto jer neznate da osrafite sraf ? Normalno, obrazovanje jer Vas niko nije naucio kako se nesto radi najjednostavnije.
  Sta sada treba radimo u ovoj situaciji kada je ZATITNIG GRADJANA ustanovio da nastavni plan i program NIJE ZAKONIT NA STETU UCENIKA (i zaista su preoptereceni dnevno imaju 6 do 7 casova)? PROSTO sve izborne predmete staviti da su NEOBAVEZNI da imaju tretman kao DOPUNSKA I DODTNA NASTAVA ili SLOBODNE AKTIVNOSTI. Imate ih na ponudi ko hoce hoce ko nece nece i sve tako dok se ozbiljno ne inovira program. Nemojte tehnoloske viskove resavati preko ledja ucenika. Nemojte dozvoljavati da se u sitemu uvuku NOVI radnici a stare radnike ostavljamo bez posla jer tek preko godine ustanovljavamao da nisu postovani zakoni.
  Zasto NEMCI imaju obavezno obrazovanje do VI razreda? Znaju oni da i ovakvi programi nisu za svakog i prave ostru selekciju ko je zasto sposoban.
  Ovi inzenjeri elektronike, nikada nebi usli u skolu da su elektonske industije opstale. A oni programeri i to pravi programeri, bave se i zive od programiranja, nisu ludi da imaju prosvetnu platu. Prosto, elekto inzenjeri koji su manje sposobni usli su u obrazovanje i sad zele sebi vise prostoora. Cim se dovedemo u NORMALNO drustvo odose oni iz obrazovanja, i ostavise nam sundjerasto obrazovanje.

  1. E kaže:

   Nemci imaju “iznajmljene”radnike,po potrebi upošljavaju visokoobrazovane i nisu baš za upoređivanje jer ste naveli da su elektroničari zbog stanja u privredi postali deo prosvete.Izjava dotične je pokušaj da ne pakuje kofere inače njen rad je u ministarstvu kao i ministra ravan nuli.

 3. Tina kaže:

  Izjava je pokušaj da “ostane” u ministarstvu .Kasno se setila da “unapredi”svoj predmet na štetu ostalih.Mislim da je rad celokupnog ministarstva prosvete u prednodnom periodu ravan nuli.Pa ona ovom izjavom potvrđuje nesigurnosti.Nek ukine veronauku!Malo sutra!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama