Снежана Марковић: Нема отпуштања, ни запошљавања

1 јуна, 2016

Иформатика и рачунарство би од наредне школске године требало да буде обавезан предмет од петог до осмог разреда основне школе, са укупним годишњим фондом од 30 часова.
Радна група предложила је још неколико новина. Програм изборног предмета од играчке до рачунара у нижим разредима основне школе је осавремењен, а припремљено је стручно упутство за учитеље како да се теме које развијају алгоритамски начин мишљења интегришу у све наставне предмете. Ђаци од првог до четвртог разреда такође би морали да науче већ код учитељице како безбедно да користе технологије.
Што се тиче гимназијског програма, и он је осавремењен и делимично измењен, јер је уочено да се садржаји у првом и другом разреду преклапају са оним које су ђаци учили на ТИО у основној школи. У поменута два разреда по 20 часова је предвиђено за увод у програмирање, како би гимназијалци били што боље припремљени за оно што им следи у трећој години.
Предлог за ревидирање информатичких садржаја од старта је изазвао негодовање наставника ТИО, који сматрају да тај предмет треба да остане јединствен и то са постојећим фондом од два часа недељно.
Нема отпуштања, ни запошљавања
Снежана Марковић напомиње да ће наставници ТИО, као и они који су предавали информатику као изборни предмет наставити да раде, јер имају информатичке компетенције да би могли да предају нов предмет информатика и рачунарство. Анализа Министарства просвете је показала да у укупном збиру за ова два предмета остаје исти број наставника. Евентуално ће бити потребе да се неки наставници ТИО делом норме определе да предају техничко, а делом информатику или да буду преузети у другу школу. Али неће бити ни отпуштања, нити нових запошљавања, поручује Марковићева.
 
Комплетан текст прочитајте на  danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


10 коментара на "Снежана Марковић: Нема отпуштања, ни запошљавања

 1. Profesor каже:

  Ko u ovo još može da poveruje?

 2. Caca каже:

  Azasto smo onada vrsili izbor udzbenika za naredne 3 god.Sta to ove godine radi ministarstvo ..pocev od kalendara rada,takmicenja iz Biologije i pomeranja takmicenja zbog izbora i …Snezana mora da uvede informatiku ne pitajuci za zrtve..gazice preko mrtvih al naredjenje je naredjenje..Sramota sta joj se dozvoljava

 3. Ana каже:

  Hej, alo, bre!
  Pa ne možete ISTOVREMENO da menjate program u SVIM razredima osnovne i srednje! Ako već sve vreme pričate o potrebi kntinuiteta sticanja informatičkih znanja (a pričate pre svega o tome Snežana!) onda novi programi treba da važe sada samo za 5. razred. ??????????

 4. Mile каже:

  Lovci na casove ovim nakaradnim predlogom pokusavaju da uzmu oko 178 normi nastavnika tehnickog, a broj normi nastvanika informatike poveca ce se za oko 171. To je POENTA! Odlazeca pomocnica resila po svaku cenu da se dodje do casova informatike i da se uposle nova lica.

 5. Slobodan каже:

  Nemogu da shvatim da je za gospodju Snežanu Marković 2=3 ili obrnuto 3=2. trenutno predajem tehničko i informatičko obrazovanje sa 2 časa nedeljne norme i informatiku i računarstvo sa 1 časom. To znači da imam ukupno 3 časa nedeljne norme po odeljenju i kako može da tvrdi da neće biti viškova i neće biti otpuštanja. Ovo je pre svega atak na nastavnike TiO.

  1. Profesor каже:

   Otimanje casova od nastavnika TIO!

 6. Милена каже:

  Неће бити отпуштања наставника ТИО, али зато ће наставници информатике остати без посла. Наставници ТИО већ година у оквиру свог предмета предају области из информатике, па је логићно да ће наставити и даље. Мислим на основне школе. Неко мора остати без посла када часова нема.

 7. Гале каже:

  Овакве изјаве државне секретарке говоре да се пуно тога ради хаотично и неосмишљено. Једноставно хоће да нека решења прогура на силу па шта кошта да кошта.
  А коштаће пре свега децу кроз хаотичан почетак школске године са становишта задовољавања образовних потреба из ТИО и Информатике и рачунарства.
  Затим ће коштати наставнике ТИО и Информатике губитка норме а да не говоримо што се на мала врата уваљује блок настава која се другачије нормира (и плаћа). Изгледа да је циљ да се неки наставници ТИО и Информатике и рачунарства најуре из просвете тиме што ће им се рад учинити немогућим и прилично бесмисленим.
  Овакав начин реформе наставног плана и програма је просветни злочин са предумишљајем. У оваквој реформи наставног плана и програма нема ни зрнца добрих намера ни према деци, ни према наставницима а понајмање према потребама друштва у целини.
  Па зар неко мисли да ће ово тумабање проћи без озбиљних последица. Неће јер се просветни радници већ буде јер виде да је догорело до ноктију.
  Избор уџбеника је био једно велико фолирање са одређеним циљевима које су поставили неки лобији. Неки добри издавачи (и аутори) су уништени (што је очигледно био циљ) а сада иде крем на торту јер променом наставног плана и програма треба написати нове уџбенике које затим треба акредитовати (некоме следују хонорари) а онда их треба натурити ученицима и наставницима.
  Све у свему просвета у Србији убрзано пропада захваљујући персонама као што је одлазећа државна секретарка.
  Надајмо се да ће у НПС бити мало разума и да ће зауставити овај злочин према будућим нараштајима.

 8. Marko каже:

  Molim vec jednom da se vi nastavnici TIO smirite, prvo predmet vas je nakaradan od 2007 godine jer ste uveli nesto za sta niste strucni da predajete. Informatika zasluzuje svoje mesto u redovnom sistemu. Ovo je 21. vek vi i dalje zivite u proslosti.

  1. Profa TIO каже:

   Mi smo smireni nego vi mnogo talasate. Vidi pored Vas ” strudnjaka”” deca informaticki nepismena. Mora da smo mi za to krivi.
   Ne znam sto si tako nervozan da mi imamo takvu pomocnicu ministra pa mi ne bih brinuli za nas predmet.
   Ne znam sta Vi strucnjaci trazite kao nastavnici informatike. Sto se ne bavite nekim bolje placenim poslom?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама