Snežana Marković o nadoknadi nastavnicima za dežurstvo na završnom ispitu

14 juna, 2016

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković izjavila je da je sve spremno za sutrašnje polaganje završnih testova za učenike osmih razreda, kojima je poručila da se ne plaše završnih ispita, već da ih urade na najbolji mogući način.
matur„Danas se testovi distribuiraju iz Zavoda za štapanje novčanica. To je procedura koja je ustanovljena davno i svake godine se unapređuje”, rekla je Marković za Tanjug.
Đacima je poručila da ne čitaju novine i na plaše se priča o završnim testovima, da je to najobičniji test kojim treba da pokažu šta su naučili za osam godina i da iskoriste maksimalno vreme koje im je na raspolaganju kako bi zadatke uradili na najbolji mogući način.
Đake je posavetovala i da danas prestanu da uče, da se odmore, ujutru doručkuju, ponesu pribor i đačke knjižice, kao i da zadatke prvo rešvaju grafitnom olovkom, a kada budu uvereni da su ih tačno rešili pojačaju hemijskom.
Komentarišući zahtev sindikata da se dežurnim nastavnicima na završnim ispitima isplati dnevnica, Marković je rekla da se ne može razgovarati o plaćanju nečega što je unapred planirano.
„Nastavnik ima svoje rešenje o 40-časovnoj radnoj nedelji, to je osam radnih sati dnevno, tako da mnogi od tih poslova oko završnih ispita su već unapred predviđeni da se rade u to vreme. U čitavom tom poslu ima i onih vanrednih poslova, koji ne ulaze u nečiji opis posla i izlaze iz okvira tih osam sati i o tome treba razgovarati”, rekla je Marković.
Završni ispit za učenike osmog razreda počinje sutra testom iz srpskog odnosno maternjeg jezika, u četvrtak je test iz matematike, dok je u petak kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.
Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu- prvi upisni krug.
Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.
Redosled kandidata bice utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova. Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.
Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Snežana Marković o nadoknadi nastavnicima za dežurstvo na završnom ispitu

 1. Profesor kaže:

  I gospođa Marković ima rešenje da je pomoćnik ministra do 15. juna 2016. godine. Zašto ne kaže koliko će njoj isplatiti kao predsedniku republičke komisije? Sigurno da je neki čestrocifren broj. Neki uzimaju po 100000 a nastvanici nemjau prav ni bar za dnevnicu. Sramota!

  1. Sanja kaže:

   Da dodam,jedino ministarstvo koje ne poštuje svoje zaposlene(uvrede,pretnje,imam utisak da nas mrze iz dna duše)

 2. Svitac kaže:

  A da li je prekovremeni rad od 13. juna do 2. jula bez ijednog dana odmora? Ili, možda, ne znam da izračunam koliko traje radni dan školske upisne komisije. Za one koji nisu upućeni, sutra, preksutra i u petak, školska komisija startuje u 6 ujutru. Dakle, trebalo bi da u 14 časova završi osmočasovno radno vreme. Samo što se ne završava. Pa, dobro, možemo sve preko toga da računamo u ostale poslove. Okej. Ali, kako da smestim sate odrađene vikendom u 40. časovnu radnu nedelju? Ah, da! Lako. To su vikendi koji su unapred planirani da se žrtvuju zarad… Zarad? Hm… Nemam odgovor.

 3. prof kaže:

  Rešenje za odmor od prvog jula, a oni što unose podatke rade dok se ne završi upis učenika iz drugog kruga želja. Plata će im biti kao da su na odmoru.
  Da li im je i to planirano u okviru 40 časovne nedelje, gde se nigde ne pominje zavrsni ispit

 4. Zoran kaže:

  Kakav bezobrazluk. Uopste nam to ne ulazi u opis poslova, a 8 sati dnevno nije, nego mnogo vise…Recimo, placaju nas 1 cas nedeljno za pregledanje decjih radova, a posto imam 31 djaka, izgubim po nekoliko sati. O tome niko ne prica, da ne govorim o pripremanju, inkluzivnoj nastavi koja oduzima vreme, a sad i ovo…Ma, zasto se ne angazuju ljudi iz srednjih skola za dezurstva? Pa, valjda je njima u interesu upis dece u srednje skole. Mi iz osnovne smo im dali svedocanstvo.

  1. Ana kaže:

   Za Zorana, angažovani smo i mi koji radimo u srednjim školama. Verujte niko ne daje informacije o angažovanjima (da ne tražimo dnevnice),sve se zataškava,kao ”tajna” .(Informacije tipa iz srednjih škola dežura ,primer 40%, ostalo osnovne ili kombinacija).E i ovo u srednjim školama je nastava u toku.Tri dana se gubi nastava jer imaju RADNE obaveze po REŠENJIMA peofesori.

 5. Maša kaže:

  Da li će i onima koji nemaju nikakvu obavezu ovih dana biti umanjena plata za nerad, jer ne dolaze na posao? Škola je otvorena za ŠUK i komisije za pregled, superviziju…..kolege koji nisu angažovane ne dolaze ova tri dana. Supervizori su angažovani sva tri dana, a tek informatičar….Ova opšta mobilizacija svih, učitelja, nastavnika, profesora srednjih škola je potpuno besmislena.. Sve ovo samo da bi dete upisalo srednju školu? !? Svi su pod stresom, deca, ŕoditelji, mi….Trebalo bi vratiti upis u srednje škole. Škole bi vršile testiranje i selekciju učenika prema kriterijumima koje odredi. Analize rezultata ovakvog upisa pokazuju samo da se mnogo prepisuje i ništa više. Roditelji opsedaju škole, vrše pritisak direktno ili indirektno a sve zbog većeg broja bodova i krenu još od 6. razreda. Ministarstvo nam uvede vanredno stanje svakog juna, troškovi su ogromni i ne znam ko od svega ovoga ima bilo kakvu korist…. ili znamo?Koliko se samo papira baci, a da ne govorim o vremenu…. traje danima… skoro mesec dana deca ne znaju da li su upisani gde žele ili ne…Čemu toliko maltretiranje svih? Manji je stres i priprema za upis na fakultete nego za upis u srednju školu.. 1999 godine nije bilo prijemnog, ali ni jedan slabiji učenik nije otišao u gimnaziju ili medicinsku. Oni su svesni svojih sposobnosti i sklonosti i bez svega ovoga. Sigurna sam da bi se svi oni učenici koji su do sada polagali na ovakav način složili. Lepo je sedeti i smišljati šta bi i kako neko drugi trebalo da radi i “pucketati bičem” iznad tuđih glava. Uđite malo u tuđe cipele, razmislite, ali algoritamski, pa ćete shvatiti da smo u robovlasničkim odnosima, gde manjina dobro zarađuje, u radno vreme, a svi ostali ne zarađuju, nego su na gubitku, jer plaćaju i svog džepa da bi doputovali do neke škole i radili prekovremeno. Zona sumraka.

  1. Nadničari kaže:

   Mašo koleginice odlično rezonovanje i zapažanje. Zaboravili ste samo da kažete da će informatičari a i neki drugi raditi i vikendom. Pozdrav

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama