Социолог: Смета улица "црвених фењера", а експлицитан секс и насиље у медијима не?

Наставници у београдској Основној школи “Карађорђе” Владанки Јакшић, прети казна, јер је самостално у организацији с родитељима за један број ђака организовала путовање у Амстердаму и том приликом их у јутарњим сатима провела кроз улицу “црвених фењера”.
Министар просвете Младен Шарчевић каже да по новом правилнику више неће моћи да се организују приватна путовања за ученике, већ да ће за то просветари морати да траже дозволу од управе школе.
Годишњи одмор и школски пролећни распуст, наставница Владанка Јакшић искористила је да групу осмака и ученика гимназија, одведе у обилазак Минхена, Беча и Амстердама. За Н1 објашњава да је путовање за њих четрнаесторо организовала у договору са родитељима ван школе.
“Моја идеја је да помогнем родитељима који не могу да поведу децу породично негде, јер је то јако скупо, да макар пошаљу дете, да види нешто, да обиђе мало Европе, да види неког света, то је то, немам зараду од тога”, рекла је Јакшић, која је наставница физичког васпитања.
“Ја могу да покренем иницијативу да директор школе погледа дисциплински правилник и види да ли неко може да организује путовања мимо свих правила и да ли су то путовања планирана према програму рада школе. Нови правилник о екскурзијама је готов, где ће јасно стајати ово о чему ви и ја причамо – ко год жели да направи нешто што се зове студијско путовање, што није екскурзија, постојаће правила за то”, рекао је Шарчевић.
Наставница Владанка Јакшић, међутим, верује да није прекршила ниједно правило. Организацију је каже направила са туристичком агенцијом по процедури, а током путовања деца су била под сталном контролом. Наводи и да не види шта је спорно што су деца обишла део града посвећен забави за одрасле у 10 сати ујутро.
“У Амстердаму такође живе деца, дакле у тој улици постоји вртић, у тој улици живе људи. Била је добра реакција једног мог ученика, кад смо изашли из улице, а он је рекао – и то је то разредна, и то је то, јер њима је то ништа, они су видели много горе ствари за својих 14 година, него та три излога”, наводи наставница.

Родитељи не виде проблем у вези са посетом

Дејан Пајкић је на путовање послао своје троје деце. Каже да је био упознат да ће посетити амстердамске знаменитости.
“Нисам томе придавао никакву пажњу, не видим то као разлог да те посете није требало да буде. Послали смо их преко агенције, то није било у организацији школе, не видим никакав проблем у вези са тим”, каже тај родитељ.
За социолога Ратка Божовића, читава прича представља лицемерство, ако се узме у обзир садржај који се емитује у јавном простору, чему су и млађа деца изложена.
“Никакав проблем није то што су деца прошла кроз ту улицу, типичну за тај град и коначно то је једна информација, једно знање и сазнање шта је у том граду присутно, као што је велики проблем и озбиљни проблем што ми имамо медије са националном фреквенцијом где можемо видети експлицитан секс и коначно насиље које и заправо постиче и насиље у самој реалности”, каже Божовић.
Божовић посебно истиче садржај појединих таблоида који не презају да на насловним странама имају фотографије са експлицитиним садржајем.
Извор: Н1