Sporni priručnik o seksualnoj edukaciji dece na doradi

Sporni priručnik o seksualnoj edukaciji dece na doradi, evo šta sve MINISTARSTVO TRAŽI DA SE PROMENI

Nakon što su obrazovani paketi iz kojih deca u vrtićima i školama treba da uče o tome šta je seksulano nasilje i kako da se od toga zaštite, izazavali ogromnu osudu javnosti, Ministarstvo prosvete odlučilo je da se oni koriguju i prilagode uzrastu dece, kulturi i našoj tradiciji.
Lekcija za osnovce i srednjoškolce
Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete preporučila je vrtićima, osnovnim i srednjim školama korišćenje obrazovnih paketa za učenje o seksualnom nasilju nad decom.
Autorka oba paketa je dr Ljiljana Bogavac iz Incest trauma centra, a Ministarstvo je obrazovnim ustanovama prosledilo i Stručno uputstvo za njihovu primenu.
Priručnikom za vrtiće, između ostalog, predviđa se da deca od tri do sedam godina uče o tome koji su intimni delovi tela, prijatni i neprijatni dodiri, ali i poručuje da porodica nije sigurno mesto. Stariji đaci dobili su i „lekcije“ koje se ne tiču samo seksualnog nasilja – poput toga šta je francuski poljubac, ženski kondom, oralni seks.
Bura u javnosti koju su izazvali obrazovni paketi za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom u vrtićima i školama i dalje se ne stišava – pođednako su glasni zagovornici teze da je sadržaj potpuno neprimeren uzrastu kojem je namenjen, kao i oni koji tvrde da je od izuzetnog značaja govoriti o temi seksualnog nasilja upravo u obrazovno-vaspitnom sistemu.
U moru komentara koje je je izazvao sadržaj ovih priručnika, kao dobri se izdvajaju sama inicijativa da se o seksu i seksualnom nasilju govori, zatim razvijanje tolerancije, edukacija đaka, smanjenje seksualnog nasilja nad decom.
S druge strane, sporan je sam sadržaj, za koji se tvrdi da nije prilagođen uzrastu, terminologija koja se koristi, nedostatak konsultovanja šire javnosti, ali i otežana primena, odnosno da li su vaspitači i nastavnici dovoljno edukovani da na pravi način predstave ova uputstva deci. Takođe, otvoreno je i pitanje da li se vrednosno slažu da predaju ono što je napisano.
Iz paketa namenjenom deci vrtićkog uzrasta
O priručnicima se danas oglasila i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja smatra da je „uvođenje seksualnog vaspitanja pod vidom borbe protiv seksualnog nasilja, neprimeren postupak Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje neće naići na dobar prijem u školama“.
– Tražimo hitno uklanjanje obrazovnih paketa iz našeg školskog sistema i zahtevamo da se o ovome povede ozbiljna javna rasprava u koju će biti uključeni, kako sindikati i Nacionalni prosvetni savet, tako i pojedinci koji se ovom temom bave – saopštenje je USPRS, koje dodaje da u obrazovnim ustanovama radi preko sto hiljada ljudi, te ima kapaciteta za promene.
Ipak, Ministarstvo ostaje pri tome da su ovi priručnici od velikog značaja.
– Nažalost, svedoci smo raznih oblika nasilja nad decom, incesta, pedofilije, sve većeg broja maloletničkih trudnoća, prekida trudnoća sa trajnim posledicama. Stoga, kada govorimo o obrazovnim paketima, moramo imati u vidu važnost njihovog cilja, a to je prevencija i zaštita dece od nasilja – kažu iz Ministarstva prosvete.
Kako oni objašnjavaju, ovi paketi predstavljaju predlog pomoćnog materijala za rad nastavnika i vaspitača.
– Reč je o materijalima koji su prisutni u evropskim obrazovnim sistemima i utemeljeni su u sve ono što je Srbija potvrdila potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja dece, i što je preuzela kao obavezu na osnovu odredbi „Lanzarot“ konvencije – dodaje se iz Ministarstva.
Ipak, kako oni dodaju, nakon analize materijala od strane stručnih službi Ministarstva, donet je zaključak da se oni koriguju, a zatim proslede školama kao pomoćno sredstvo prirpeme za rad sa decom.
Milica Rašić
Izvor: Blic