Средњошколци штрајкују јер не ради грејање – ученици четири школе изашли на улице због хладних радијатора

новембар 17, 2023

Ученици све четири средње школе у Зајечару окупили су се јутрос испред зграде општине, протестујући зато што немају грејање од почетка сезоне. Према речима ученика Медицинске школе чије просторије су недељама хладне, ђаци се смрзавају на часовима, а посебно у лабораторијама када имају вежбе, због чега су решили да заједно са друговима из других средњих школа штрајкују. Директор Техничке школе за Нова портал тврди да је проблем у измењивачу топлоте који је дотрајао, а који служи за све школе јер су на истом простору, као и да је већ поручен нови.

Друштвеним мрежама се шири снимак на ком се виде ђаци који овог јутра, уместо у школским клупама, стоје испод кишобрана испред зграде општине, протестујући што су Медицинска, Техничка, Економско – трговинска школа и гимназија од почетка сезоне – без грејања.

„Проблем постоји, ми смо предузели мере да се проблем реши. У понедељак су на терен изашли људи из Јавног стамбеног комуналног предузећа, констатовали су о чему се ради, а онда смо поручили нови део, такозвани измењивач топлоте. Само је проблем што то не може одмах да стигне, него је у поступку. Убрзали смо процедуру, према некој најави, сутра би требало измењивач да стигне, да се намонтира и да се ситуација нормализује“, наводи директор Техничке школе Зајечар Горан Станковић.

Додаје да није тачно да у школама уопште нема грејања, него да грејање ради, али са смањеним интензитетом.

„Заменом тог измењивача, решићемо проблем који је већ детектован. Сам систем централног грејања је био у проблему четири – пет дана, грејна сезона није почела на време зато што је постојао проблем са котлом. Када смо видели да постоји проблем, реаговали смо и позвали стручне људе, тако да, са наше стране, ми смо предузели кораке да се то реши. Дакле, грејање је смањено због тог измењивача топлоте који је изгубио функционалност после неколико година. Вероватно се нешто запушило, људи су рекли да је немогуће поправити, тако да смо поручили нови и чекамо га. Али процедура је таква да морате да набавите три понуде пошто се ради о вредности која је испод милион динара“, објашњава наш саговорник.

Ђаци су, према његовим речима, послати кућама.

„Ђаци су сада код куће. Рекли смо им да су људи из ЈКП стигли у школу да пресеку стари измењивач, да би припремили инсталирање новог. Ја сам, иначе, одмах позвао фирму која треба да испоручи тај измењивач, замолио сам их да убрзају испоруку, па се надам да ће већ сутра тај измењивач бити код нас у котларници“, поручује директор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама