Šta će biti sa novcem koji su roditelji uplatili za ekskurziju

Hiljade planiranih đačkih putovanja obustavljeno je zbog pandemije kovida-19. Kako će se rešiti pitanje uplaćivanih, ali nerealizovanih izleta, nastave u prirodi i ekskurzija još nije precizirano.

– Na tu temu se još razgovara – potvrđuju nadležni u Ministarstvu prosvete.

To što ovog proleća učenici nisu otputovali sa učiteljima, nastavnicima i odeljenskim drugarima po mišljenju roditelja uglavnom nije problem, dok ne dođe do priče o novcu.

Mnogi žele da im se vrati suma koju su iz porodičnog budžeta na rate izdvajali za školska putovanja koja nisu realizovana, a naročito mame i tate učenika koji u ovoj školskoj godini izlaze iz četvrtog i osmog razreda osmoletki ili završnih razreda srednjih škola.

Međutim, rukovođenje principom “vratiti pun iznos uplaćenog novca za svako neostvareno putovanje” za turističku privredu u Srbiji značilo bi totalnu katastrofu, zato je vlada i donela uredbu o zamenskim putovanjima.

Zbog prinudnog odmora na koji je pandemija poslala ovdašnje hotelijerstvo i turizam ove privredne grane trpe ozbiljne posledice. Istih konsekvenci nisu pošteđeni svi koji se bave đačkim i omladinskim turizmom.

U većini škola opredeljuju se za realizaciju đačkih putovanja baš u tom periodu da bi se roditeljima omogućilo otplaćivanje aranžmana u više nesečnih rata pre nego što učenici otputuju.

Za turističke agencije, hotelijere, prevoznike, to je udarni period u kome, kako tvrde, urade oko 65 odsto godišnjeg posla. Organizatori đačkih putovanja sa kojima su škole potpisale ugovore primili su avanse za te poslove, ali taj novac nije na gomili u njihovoj kasi, već je uplaćen hotelijerima i prevoznicima.

Otuda je računica daleko komplikovanija od one proste “vratiti novac” koja većini roditelja prvo pada na um, a najbolje bi bilo da se planirana putovanja u što većoj meri i realizuju, kada to epidemiološka situacija dozvoli.

Nerealizovano gotovo 1.200.000 noćenja

– Za ekskurzije i nastavu u prirodi uplaćeno je, a nije realizovano oko 1.180.000 noćenja u Srbiji, a plaćeno je minimum od 40 do 45 odsto cene tih aranžmana. Ima tu novca da se neki deo povraćaja izvrši, ali moramo da definišemo jedinstvene kriterijume koji će važiti za sve. O tome se intenzivno dogovaramo sa Ministarstvom prosvete, koje će dati konačne preporuke školama. Na osnovu uredbe o zamenskim putovanjima koju je Vlada Srbije donela za sva ugovorena putovanja do 15. marta, koja su otkazana ili odložena zbog pandemije kovida-19, predložili smo rešenja za nerealizovana putovanja predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. U dogovoru sa ministrom prosvete pokušavamo da na najbrži i najbolji način rešimo situaciju. U ovom trenutku prioritet su učenici završnih razreda prvog i drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i srednjih škola – objašnjava za “Politiku” Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije “Juta”.

Đačka putovanja tokom leta

Ideja je da se u toku leta realizuju, pre svega, rekreativna nastava i ekskurzije u Srbiji, za đake koji završavaju četvrti i osmi razred osnovne škole, odnosno đačka putovanja koja ne mogu da se odlože za prvo polugodište naredne školske godine, jer četvrtaci više neće biti sa učiteljima, a mali maturanti odoše u srednje škole.

– Mnogo toga je uplaćeno i rezervisano i nije moguće sve realizovati do septembra. Treba nam duži period. Predložili smo da rok za realizaciju đačkih putovanja koja su planirana za ovu školsku godinu bude produžen do kraja ove kalendarske godine. Dakle, da se da rok do kraja 2020. godine da se realizuje sve što je do sada uplaćeno, a da se nova đačka putovanja koja će tek biti planirana za sledeću školsku godinu realizuju tek od januara 2021. godine – ukazuje Seničić.

Što se tiče maturanata srednjih škola, gde ima i najviše poteškoća, namera je da se roditeljima vrati novac što je pre moguće. Predlog je da škole od septembra sklapaju ugovore sa istim agencijama, pa kako se bude uplaćivao novac za ekskurzije, da se isplaćuju roditeljima prethodne generacije maturanata dok im se ne vrati suma koju su uložili za neostvaren aranžman u toku pandemije. Težnja je da se maksimalno skrati period povraćaja novca, da ga roditelji ne čekaju godinu i po ili dve, već da ga dobiju za nekoliko meseci.

– Za maturante vaučeri, u principu, nisu dobro rešenje. Jer, većina agencija koje se bave đačkim i omladinskim turizmom imaju samo te programe. Zato tražimo model da gde možemo da vratimo novac to i uradimo. Imamo pojedine dobre primere, kao što je agencija iz Novog Sada, koja je za ugovore za maturante već izmirila dugovanja roditeljima, jer nisu imali plaćanja prema inostranstvu. Računica je dosta komplikovana, ali uz jasne preporuke Ministarstva prosvete velike su šanse da se sve dobro završi i ostane u delokrugu roditeljskih saveta, direktora škola i agencija – objašnjava Seničić uveren da će se otvoriti i nove mogućnosti kada organizatori putovanja počnu da rade, jer sada nemaju prihode.

Izvor: Blic