Шта ће основци читати овог лета? (предлози романа по узрастима)

21 јуна, 2022

Летњи распуст је права прилика да се слободно време испуни забавним и корисним активностима. Поред боравка напољу, играња с другарима, вожње бицикла и ролера или играња друштвених игара, још један добар начин да деца проведу време у данима који су пред њима јесте уживање у хладу уз занимљиве књиге.

Овог лета Креативни центар је припремио посебно изненађење за основце – узбудљиве и духовите романе по одличним ценама! Погледајте понуду од 30 романа за основце и искористите могућност куповине с попустом од чак 50%! Акција важи од 21. јуна до 21. августа, само на сајту www.kreativnicentar.rs, а за све поруџбине у вредности већој од 1950 динара испорука на територији Србије је бесплатна.

У оквиру ове понуде налазе се романи за млађе и старије основце из едиције Свет је један. „Теме којима се баве књиге из тог серијала су универзалне и тичу се сваког детета: пријатељство, уклапање у околину, лудорије и авантуре, породичне и школске размирице, наклоњеност машти, рађање првих љубави, покушаји да се разуме функционисање ствари у свету, решавање различитих проблема… Иста питања, среће и туге повезују децу широм света“, истиче Милица Лазаревић Јекић, ауторка блога Цвркутање.

Аутори ових романа потичу из свих крајева света – од Јапана, преко Норвешке, Финске, Ирске, Немачке, до наше земље и региона – што даје нарочиту вредност едицији Свет је један. Деца имају прилику да се упознају с посебностима земаља из којих нам ове књиге долазе, што ће им помоћи да лакше прихвате различитости и науче шта је толеранција.

Представљамо вам неколико топлих и духовитих романа из понуде од 30 књига намењених свима онима који су у потрази за занимљивим причама савремених аутора из целог света.

За млађе основце:

Хаос у породици Калман

Заменити породицу? На ту идеју сигурно никада не би дошли ни Оле ни његова рођака Аника. А и зашто би? У њиховој кући увек се нешто догађа, што није нимало чудно будући да под истим кровом живе две породице. Али онда се код њих доселила и бака, па је живот у породици Калман озбиљно уздрман. Тада је настао прави хаос! Комшија Шнајдер одједном више никога није пуштао да уђе у шупу у дворишту. Да ли се можда у њој сакрио одбегли заробљеник о коме су сви причали? Деци је било јасно – да би све опет постало онако лепо као што је било раније, потребан им је заиста добар план.

Ову књигу написала је немачка списатељица Сабина Нојфер. У детињству је обожавала да се игра у шуми, а њена највећа жеља била је да има мачку. Радила је као учитељица и професор у средњој школи и написала је много романа за децу. Данас живи с мужем, две мачке и много књига.

Књига случајности

Живот дванаестогодишње Хане Деметер врло је компликован. Најмања јој је брига то што је помало чудна. Оно што је много горе од тога јесте чињеница да је пара све мање и да јој је школа изгорела у пожару. У Ханине руке, међутим, доспева “Књига случајности” и – све се мења! Та мистериозна књига писана је само за Хану. Али она тек треба да открије ко ју је написао и због чега.

Ауторка овог романа је Оса Линд, награђивана шведска списатељица. Пре него што је постала писац, радила је као новинар, писала је сценарије за телевизију и радио, илустровала је књиге, била је куварица, радила је и у школи и неговала старе. Данас се бави се искључиво писањем.

Наполеон и Т-кекс

У Гргечкој бари живи дечак по имену Напе. Има једанаест година и могло би се рећи да је смарач и штребер. Посебно због тога што не воли баш много фудбал, али зато зна све о животињама и брижљиво води евиденцију о угроженим и несталим врстама. Живот у Гргечкој бари уопште му није био узбудљив све док два истраживача нису објавила да траже чудовиште које живи у Великом језеру. Са својим другом Андешом, познатијим под надимком Ајнштајн, и неустрашивом другарицом Кајом Напе ће учинити све што може да тим лажним истраживачима осујети планове и да им не дозволи да ухвате последњи примерак угрожене врсте.

Аника Ланга од 1994. године живи у Јужноафричкој Републици и ради као новинар. Инспирацију за роман Наполеон И Т-кекс добила је једне кишне вечери, на сафарију на Великом језеру. Воли да црта и са собом увек носи дневник.

За старије основце:

Неко те посматра

Живот петнаестогодишњег Дениса врло је предвидљив: непрестано игра игрице, у школи редовно доживљава непријатности, другови му се подсмевају, код куће се стално расправља с мајком, а уз то је и заљубљен у Лару. Кад преко ноћи нестане дечак из суседног солитера, почиње Денисова авантура која му потпуно мења свакодневицу.

Откад зна за себе, немачки писац Оливер Ушман воли да измишља приче, а почео је да их записује када је напунио дванаест година. Данас, поред књига, пише и новинске чланке о видео-игрицама и рок музици и држи курсеве креативног писања. Живи у природи, ван града, где са супругом Силвијом Вит пише књиге за децу и младе.

Дневник Инес Таварес

Шта да радиш када уместо ајпода који желиш за тринаести рођендан добијеш дневник? Празну свеску у којој је “дигитал-пен” неупотребљив. Нема по чему да се кликће по страницама, не отвара се ниједан прозор, не чује се никаква музика, другим речима – прави смор за Инес. Ипак, набавила је један “пен” од оних који се и даље зову хемијска оловка и тако су се у дневнику нашли паметница Жонас, плавушан Домингос, њена најбоља другарица Ванеса и две њене највеће љубави – чоколада и Бред Пит.

Ауторка овог романа је португалска списатељица Алис Виеира. Бавила се новинарством пре него што се у потпуности посветила писању. Написала је преко тридесет књига и данас је једна од најзначајнијих португалских књижевница за децу и младе. Добитница је многих награда, међу којима се издваја награда “Гулбенкијан” за животно дело.

Жута минута

Жута минута је динамична и узбудљива прича о одрастању и рокенролу. Жути, главни јунак, стицајем околности добија прилику да напише чланак за култни рок часопис “Ребел”. Опчињен изазовом, он грозничаво саставља свој први текст, преиспитујући сопствене судове и тражећи праве речи: Рок је истина, рок је глас незадовољства, глас наде. Да ли ће наредни број часописа уопште изаћи, од чега зависи његов опстанак и да ли је рок заиста истина – сазнаћете ако будете прочитали овај роман.

Дарко Мацан је хрватски писац. Аутор је бројних стрипова, сценарија за стрипове, уредник часописа “Q стрип”, приређивач збирки СФ прича…

Прелистајте летњи билтен Креативног центра и сазнајте све о новим књигама, издањима која стижу овог лета, као и о актуелним дешавањима и акцијама које припремају за читаоце!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама