Šta će osnovci čitati ovog leta? (predlozi romana po uzrastima)

jun 21, 2022

Letnji raspust je prava prilika da se slobodno vreme ispuni zabavnim i korisnim aktivnostima. Pored boravka napolju, igranja s drugarima, vožnje bicikla i rolera ili igranja društvenih igara, još jedan dobar način da deca provedu vreme u danima koji su pred njima jeste uživanje u hladu uz zanimljive knjige.

Ovog leta Kreativni centar je pripremio posebno iznenađenje za osnovce – uzbudljive i duhovite romane po odličnim cenama! Pogledajte ponudu od 30 romana za osnovce i iskoristite mogućnost kupovine s popustom od čak 50%! Akcija važi od 21. juna do 21. avgusta, samo na sajtu www.kreativnicentar.rs, a za sve porudžbine u vrednosti većoj od 1950 dinara isporuka na teritoriji Srbije je besplatna.

U okviru ove ponude nalaze se romani za mlađe i starije osnovce iz edicije Svet je jedan. „Teme kojima se bave knjige iz tog serijala su univerzalne i tiču se svakog deteta: prijateljstvo, uklapanje u okolinu, ludorije i avanture, porodične i školske razmirice, naklonjenost mašti, rađanje prvih ljubavi, pokušaji da se razume funkcionisanje stvari u svetu, rešavanje različitih problema… Ista pitanja, sreće i tuge povezuju decu širom sveta“, ističe Milica Lazarević Jekić, autorka bloga Cvrkutanje.

Autori ovih romana potiču iz svih krajeva sveta – od Japana, preko Norveške, Finske, Irske, Nemačke, do naše zemlje i regiona – što daje naročitu vrednost ediciji Svet je jedan. Deca imaju priliku da se upoznaju s posebnostima zemalja iz kojih nam ove knjige dolaze, što će im pomoći da lakše prihvate različitosti i nauče šta je tolerancija.

Predstavljamo vam nekoliko toplih i duhovitih romana iz ponude od 30 knjiga namenjenih svima onima koji su u potrazi za zanimljivim pričama savremenih autora iz celog sveta.

Za mlađe osnovce:

Haos u porodici Kalman

Zameniti porodicu? Na tu ideju sigurno nikada ne bi došli ni Ole ni njegova rođaka Anika. A i zašto bi? U njihovoj kući uvek se nešto događa, što nije nimalo čudno budući da pod istim krovom žive dve porodice. Ali onda se kod njih doselila i baka, pa je život u porodici Kalman ozbiljno uzdrman. Tada je nastao pravi haos! Komšija Šnajder odjednom više nikoga nije puštao da uđe u šupu u dvorištu. Da li se možda u njoj sakrio odbegli zarobljenik o kome su svi pričali? Deci je bilo jasno – da bi sve opet postalo onako lepo kao što je bilo ranije, potreban im je zaista dobar plan.

Ovu knjigu napisala je nemačka spisateljica Sabina Nojfer. U detinjstvu je obožavala da se igra u šumi, a njena najveća želja bila je da ima mačku. Radila je kao učiteljica i profesor u srednjoj školi i napisala je mnogo romana za decu. Danas živi s mužem, dve mačke i mnogo knjiga.

Knjiga slučajnosti

Život dvanaestogodišnje Hane Demeter vrlo je komplikovan. Najmanja joj je briga to što je pomalo čudna. Ono što je mnogo gore od toga jeste činjenica da je para sve manje i da joj je škola izgorela u požaru. U Hanine ruke, međutim, dospeva “Knjiga slučajnosti” i – sve se menja! Ta misteriozna knjiga pisana je samo za Hanu. Ali ona tek treba da otkrije ko ju je napisao i zbog čega.

Autorka ovog romana je Osa Lind, nagrađivana švedska spisateljica. Pre nego što je postala pisac, radila je kao novinar, pisala je scenarije za televiziju i radio, ilustrovala je knjige, bila je kuvarica, radila je i u školi i negovala stare. Danas se bavi se isključivo pisanjem.

Napoleon i T-keks

U Grgečkoj bari živi dečak po imenu Nape. Ima jedanaest godina i moglo bi se reći da je smarač i štreber. Posebno zbog toga što ne voli baš mnogo fudbal, ali zato zna sve o životinjama i brižljivo vodi evidenciju o ugroženim i nestalim vrstama. Život u Grgečkoj bari uopšte mu nije bio uzbudljiv sve dok dva istraživača nisu objavila da traže čudovište koje živi u Velikom jezeru. Sa svojim drugom Andešom, poznatijim pod nadimkom Ajnštajn, i neustrašivom drugaricom Kajom Nape će učiniti sve što može da tim lažnim istraživačima osujeti planove i da im ne dozvoli da uhvate poslednji primerak ugrožene vrste.

Anika Langa od 1994. godine živi u Južnoafričkoj Republici i radi kao novinar. Inspiraciju za roman Napoleon I T-keks dobila je jedne kišne večeri, na safariju na Velikom jezeru. Voli da crta i sa sobom uvek nosi dnevnik.

Za starije osnovce:

Neko te posmatra

Život petnaestogodišnjeg Denisa vrlo je predvidljiv: neprestano igra igrice, u školi redovno doživljava neprijatnosti, drugovi mu se podsmevaju, kod kuće se stalno raspravlja s majkom, a uz to je i zaljubljen u Laru. Kad preko noći nestane dečak iz susednog solitera, počinje Denisova avantura koja mu potpuno menja svakodnevicu.

Otkad zna za sebe, nemački pisac Oliver Ušman voli da izmišlja priče, a počeo je da ih zapisuje kada je napunio dvanaest godina. Danas, pored knjiga, piše i novinske članke o video-igricama i rok muzici i drži kurseve kreativnog pisanja. Živi u prirodi, van grada, gde sa suprugom Silvijom Vit piše knjige za decu i mlade.

Dnevnik Ines Tavares

Šta da radiš kada umesto ajpoda koji želiš za trinaesti rođendan dobiješ dnevnik? Praznu svesku u kojoj je “digital-pen” neupotrebljiv. Nema po čemu da se klikće po stranicama, ne otvara se nijedan prozor, ne čuje se nikakva muzika, drugim rečima – pravi smor za Ines. Ipak, nabavila je jedan “pen” od onih koji se i dalje zovu hemijska olovka i tako su se u dnevniku našli pametnica Žonas, plavušan Domingos, njena najbolja drugarica Vanesa i dve njene najveće ljubavi – čokolada i Bred Pit.

Autorka ovog romana je portugalska spisateljica Alis Vieira. Bavila se novinarstvom pre nego što se u potpunosti posvetila pisanju. Napisala je preko trideset knjiga i danas je jedna od najznačajnijih portugalskih književnica za decu i mlade. Dobitnica je mnogih nagrada, među kojima se izdvaja nagrada “Gulbenkijan” za životno delo.

Žuta minuta

Žuta minuta je dinamična i uzbudljiva priča o odrastanju i rokenrolu. Žuti, glavni junak, sticajem okolnosti dobija priliku da napiše članak za kultni rok časopis “Rebel”. Opčinjen izazovom, on grozničavo sastavlja svoj prvi tekst, preispitujući sopstvene sudove i tražeći prave reči: Rok je istina, rok je glas nezadovoljstva, glas nade. Da li će naredni broj časopisa uopšte izaći, od čega zavisi njegov opstanak i da li je rok zaista istina – saznaćete ako budete pročitali ovaj roman.

Darko Macan je hrvatski pisac. Autor je brojnih stripova, scenarija za stripove, urednik časopisa “Q strip”, priređivač zbirki SF priča…

Prelistajte letnji bilten Kreativnog centra i saznajte sve o novim knjigama, izdanjima koja stižu ovog leta, kao i o aktuelnim dešavanjima i akcijama koje pripremaju za čitaoce!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama