Шта ће просветни радници захтевати 31. августа

11 августа, 2021

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је за последњи дан августа нови протест. Претходни, под називом “Мање је више”, одржан је 16. јуна и још тада најављено је окупљање за август и почело потписивање онлајн петиције за смањење броја ученика у одељењу.

Foto: Canva

“Ево, дође август, ситуација је и даље неизвесна, а од министра ни трага, ни гласа. Поново проживљавамо прошлу годину, када ништа није било познато до самог почетка наставе.” – каже председница УСПРС Јасна Јанковић за наш портал.

Она је рекла да је циљ окупљања обавештавање шире јавности о проблемима са којима се сусрећу просветни радници, материјалном положају запослених, прековременом раду учитеља и наставника у ковид времену. Тема протеста ће бити и смањење броја ученика у одељењу јер је то једини начин да задржимо и поправимо квалитет образовања.

“Мање ученика у одељењу, европски просек од 18 до 20, бар у првом и петом основне школе и у првом разреду средње, излаз је из ове ситуације.” – тврди Јанковић.

Она каже да министра просвете Бранка Ружића, просвета одлично познаје, али не из овог мандата, већ када је организовао преговоре о платним групама и разредима, године 2018.

“Тада је био на челу државне управе и локалне самоуправе. И тада је увек бранио неке друге струке, а не просвету, па је занимљиво да је дошао баш код нас… Зашто игнорише многобројне покушаје да се са њим састанемо, то је питање за њега. Зашто је увек заузет за макар и кратак сусрета са представницима Уније СПРС, не знам, али је манир игнорисања синдиката познат од раније. На жалост, ту се ништа не мења на боље.” – објаснила је председница УСПРС.

Како каже, дописи који стижу из Министарства просвете су тужна слика административне државе, којој је најбитније да је нешто отпремила, а не занима је на какав је одзив наишло и има ли ко да спроведе речи у дела.

О вакцинацији просветних радника

“Што се тиче вакцинације, Унија СПРС подржава напоре државе да се што већи број просветних радника вакцинише, али се противи обавезној вакцинацији. Свака репресивна мера, па и та, дала би само краткорочне резултате и учинила дугорочну штету. Сматрамо да је вакцинација лична одлука и као такву је поштујемо.” – рекла је Јасна Јанковић.

Она каже и да просветни радници нису лекари да би некога саветовали да прими вакцину.

“Шта год да се деси надаље, претпостављам да нас чека још једна година комбиноване наставе и хаоса. Уз то ће ићи и министрово убеђивање јавности да је све у најбољем реду, а ништа није у реду…”

Ауторп: Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Шта ће просветни радници захтевати 31. августа

 1. Jul каже:

  GOSPODO DRAGA,A ŠTA JE SA PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA?? HOĆE LI SE NEKO SETTI TIH ŽENA,KOJE RADE SA PO 25-30 DECE,SVAKOGA DANA,KOJE NE MOGU DRŽATI DISTANCU NIKAKO,JER SU TO DECA KOJU TREBA NAHRANITI,OBRISATI,OBUÇI ….????? GDE SU ONE U OVOM SISTEMU? NIGDE!?…

 2. Zoki каже:

  Da ste tako krenuli normalno a ne ucenama, poneki u firmama vrse ucene, cim je nesto ucenjeno znaci da nije dobro to i najguplji ce shvatiti

 3. Nikola каже:

  Predsednici sindikatanogo ste me razočarali, bavite se demagogijom umesto da ozbiljno rešavate probleme za šta ste izabrani.
  Ako je vaša funkcija predsednika ( svi sindikati) u funkciji dil sa politicarima, usluga za ličnu uslugu onda ste bruka za profesiju.
  U zadnjih 20 godina ništa niste uradili , svi sindikati prosvetara su samo fiktivni. Ili budite dosledni u zahtevima, pokrenite sindikate ili se sklonite sa tih pozicija ako ste nesposobni da nešto ozbiljno uradite. A jeste nesposobni, svi.

 4. Nikola каже:

  Ako ce biti haos sa nastavom i nista nije uredu, šta ćete uraditi osim pričanja tek da se čuje da postoje predsednici sindikata.
  Šta ćete konkretno uraditi? Pitam?

 5. Vesna каже:

  Vakcinacija bi trebalo da bude obavezna za sve zaposlene,jer se oni voze gradskim prevozom,u kontaktu su sa ljudima bar 10 sati dnevno?

 6. Profesorka каже:

  Predstavnici sindikata ponajviše zastupaju sebe. A prosvetni radnici imaju svest krda, ne i imunitet.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама