Шта ће садржати упитник за родитеље у школама

19 децембра, 2016

Колико су родитељи задовољни сарадњом са школом, у којим областима би могли да унапреде ту сарадњу, да ли се организују додатна и допунска настава у довољној мери и да ли доприносе бољим постигнућима ђака, похађају ли ученици приватне часове и из којих разлога…
skolaОво су нека од питања из упитника за родитеље, који треба да допринесе успостављању боље сарадње породице и школе, али и да послужи образовним установама да унапреде свој рад. Упитнике је, на иницијативу Министарства просвете, урадио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, а заменица директора те установе Гордана Чапрић најављује за Данас да ће установе бити у прилици да их користе од почетка другог полугодишта. Упитници ће бити анонимни и попуњаваће их родитељи ученика основних и средњих школа, али и они чија деца похађају предшколске установе.
Упитници садрже велики број питања о различитим аспектима рада предшколских установа и школа, која су пре финалне верзије “испробана” у пракси. У изради овог документа учествовали су и наставници, удружења родитеља, директори и стручни сарадници из неколико градова у Србији, и то не само у формулисању питања већ и понуђених одговора у неким од њих (бирани су одговори који су се најчешће појављивали у пилот фази). Сем тога, родитељима је остављена и могућност да сами допишу одговор, објашњава Гордана Чапрић.
Тако, рецимо, на питање зашто дете узима приватне часове, међу понуђеним одговорима су: да би научило оно што је пропустило, да би било сигурно да ће имати високу оцену из предмета, због слабог предзнања, због ниског квалитета наставе, неприлагођености наставника учениковим потребама и склоностима…И овде ће родитељ моћи да допише одговор ако се не слаже са понуђеним.
Чаприћева наводи да је упитник резултат методолошки утемељеног рада и да ће Завод дати школама алат и смернице како да обраде добијене податке и да их користе за унапређење квалитета. Упитник је, додаје, алат који школе треба да користе у поступку самовредновања, али и да према добијеним резултатима планирају, моделирају и унапређују своје активности. Она подсећа да је у члану 48 Закона о основама система образовања и васпитања, који се тиче осигурања квалитета рада установа, предвиђено да школа прати задовољство корисника. Неке образовне установе су сличне упитнике већ користиле у том процесу и ово за њих није новина.
Чаприћева верује да ће школе упитник прихватити и редовно га користити зато што је реч о моћном алату који свим учесницима у образовном процесу може да донесе корист.

Шта је добра школа?

– Ми имамо дефиницију шта је добра школа у Србији. Она је описана у стандардима квалитета рада школа које је усвојио Национални просветни савет, У 2017. се завршава први циклус екстерне евалуације и тада ћемо видети да ли су се стандарди добро показали у пракси и да ли евентуално нешто треба мењати – каже Гордана Чапрић.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама