Šta će sadržati upitnik za roditelje u školama

19 decembra, 2016

Koliko su roditelji zadovoljni saradnjom sa školom, u kojim oblastima bi mogli da unaprede tu saradnju, da li se organizuju dodatna i dopunska nastava u dovoljnoj meri i da li doprinose boljim postignućima đaka, pohađaju li učenici privatne časove i iz kojih razloga…
skolaOvo su neka od pitanja iz upitnika za roditelje, koji treba da doprinese uspostavljanju bolje saradnje porodice i škole, ali i da posluži obrazovnim ustanovama da unaprede svoj rad. Upitnike je, na inicijativu Ministarstva prosvete, uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a zamenica direktora te ustanove Gordana Čaprić najavljuje za Danas da će ustanove biti u prilici da ih koriste od početka drugog polugodišta. Upitnici će biti anonimni i popunjavaće ih roditelji učenika osnovnih i srednjih škola, ali i oni čija deca pohađaju predškolske ustanove.
Upitnici sadrže veliki broj pitanja o različitim aspektima rada predškolskih ustanova i škola, koja su pre finalne verzije “isprobana” u praksi. U izradi ovog dokumenta učestvovali su i nastavnici, udruženja roditelja, direktori i stručni saradnici iz nekoliko gradova u Srbiji, i to ne samo u formulisanju pitanja već i ponuđenih odgovora u nekim od njih (birani su odgovori koji su se najčešće pojavljivali u pilot fazi). Sem toga, roditeljima je ostavljena i mogućnost da sami dopišu odgovor, objašnjava Gordana Čaprić.
Tako, recimo, na pitanje zašto dete uzima privatne časove, među ponuđenim odgovorima su: da bi naučilo ono što je propustilo, da bi bilo sigurno da će imati visoku ocenu iz predmeta, zbog slabog predznanja, zbog niskog kvaliteta nastave, neprilagođenosti nastavnika učenikovim potrebama i sklonostima…I ovde će roditelj moći da dopiše odgovor ako se ne slaže sa ponuđenim.
Čaprićeva navodi da je upitnik rezultat metodološki utemeljenog rada i da će Zavod dati školama alat i smernice kako da obrade dobijene podatke i da ih koriste za unapređenje kvaliteta. Upitnik je, dodaje, alat koji škole treba da koriste u postupku samovrednovanja, ali i da prema dobijenim rezultatima planiraju, modeliraju i unapređuju svoje aktivnosti. Ona podseća da je u članu 48 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se tiče osiguranja kvaliteta rada ustanova, predviđeno da škola prati zadovoljstvo korisnika. Neke obrazovne ustanove su slične upitnike već koristile u tom procesu i ovo za njih nije novina.
Čaprićeva veruje da će škole upitnik prihvatiti i redovno ga koristiti zato što je reč o moćnom alatu koji svim učesnicima u obrazovnom procesu može da donese korist.

Šta je dobra škola?

– Mi imamo definiciju šta je dobra škola u Srbiji. Ona je opisana u standardima kvaliteta rada škola koje je usvojio Nacionalni prosvetni savet, U 2017. se završava prvi ciklus eksterne evaluacije i tada ćemo videti da li su se standardi dobro pokazali u praksi i da li eventualno nešto treba menjati – kaže Gordana Čaprić.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama