Šta će se desiti u slučaju da škola pre početka završnog ispita dobije dojavu o podmetnuoj bombi

11 juna, 2022

Đaci osmog razreda, koji će svoje školovanje u starijim razredima osnovne škole pamtiti po onlajn nastavi, koju su slušali skoro tri godine, ali i po dojavama o podmetnutim bomba sa kojima su se suočili pri kraju školovanja – od juče su na raspustu.

Međutim, o odmoru nema ni govora, jer ih čekaju pripreme za malu maturu, koja je zakazana za 27. 28 i 29. jun. Ali, i to bi moglo i te kako da se iskomplikuje – eventualne dojave o podmetnutim bombama onemogućile bi normalan završetak male mature bez koje nije moguće upisati srednju školu.

U slučaju da škola pre početka završnog ispita, koji je iz sva tri predmeta zakazan za devet sati, dobije dojavu o podmetnuoj bombi, deca bi morala da budu vraćena kućama. Ili, ako bi dojava stigla tokom ispita on bi morao da bude prekinut. Šta bi se dalje događalo, da li bi deca, eventualno, bila izmeštena u neki drugi objekat u blizini, i kako bi se osigurala regularnost ispita, da li postoje rezervni testovi…

Na sva ova pitanja nismo dobili odgovor iz Ministarstva prosvete, ali su nam rekli da će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, preduzeti sve preventivne mere kako bi se omogućilo da polaganje završnog ispita protekne po planu.

– Škole imaju svoje pravilnike koji propisuju mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika u ovakvim slučajevima – kažu naši sagovornici.

– Procedure su jasne i direktori postupaju u skladu sa njima. Predstavnici Ministarstva prosvete u stalnoj su komunikaciji sa svim nadležnima institucijama kako bi se obezbedila brza razmena informacija i pravovremena reakcija. Prioritet je bezbednost dece i svih zaposlenih.

Direktori škola kao jednu od mogućnosti da se spreči nemili scenario predlažu da policija obezbeđuje zgrade škole dan pred malu maturu i tako osigura bezbednost. Takav potez već je povukao direktor srednje Ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić koji je održavanje maturskog ispita obezbedio uz pomoć – interventne brigade.

– Doveo sam pripadnike policije da obezbede školu, kako bi maturanti položili završni maturski ispit, jer u srednjim stručnim školama imamo ispit iz tri predmeta i veoma je važno da se to završi na vreme, kako se ne bi ugrozio ceo sistem – kaže za naš list Dejan Nedić, koji je i predsednik Društva direktora škola Srbije.

S druge strane, direktor OŠ “Pavle Savić” Milan Krstić ističe da oni još nisu dobili nikakva upustva kako da postupaju u slučaju dojave na maturi, ali naglašava da postoji pravilnik koji svi direktori poštuju ako dobiju dojavu o bombi tokom nastave.

Takođe, i prijemni ispiti na fakultetima koji su planirani za kraj juna mogu da budu ugroženi dojavama o bombi. Prijemni se održavaju u zgradama fakulteta u velikim halama, sa izuzetkom Elektrotehničkog fakulteta koji prijemni organizuje na Beogradskom sajmu.

Prema pravilima Univerziteta u Beogradu, u slučaju nepredviđene situacije tokom prijemnog ispita, on se prekida. Budući brucoši morali bi tada ponovo da polažu prijemni ispit u naknadno određenom terminu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama