Шта ће учити ђаци од септембра у оквиру финансијске писмености

5 јуна, 2018

Финансијска писменост биће уведена у 34 школе у Србији од нове школске године, али не као нови предмет, већ у склопу већ постојећих предмета, речено је данас на конференцији за новинаре Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

План је да око 15.000 деце буде обухваћено програмом финансијске писмености од најнижих разреда.
Како је објашњено, деца ће учити да штеде новац, време и ресурсе, како функционишу платне картице и како да паметно инвестирају.
Министар Младен Шарчевић рекао је да је важно да се деца од малена уче финансијској писмености и да је то једна од четири категорије која се тестира на Писа тесту.
„Ово није нови предмет. За то нема простора. Кроз стандардне предмете морамо да уведемо многе друге вештине. Ово смо од почетка почели да радимо како треба и имаћемо врло писмену нацију”, рекао је Шарчевић.
Деца би требало да уче кроз игру и задате активности.
Учитељица Снежана Вујичић, једна од око 1.200 професора који су прошли обуку, рекла је да ће се потрудити да децу научи „како да стратешки размишљају, баратају сопственим новцем и штеде”, како да најјефтиније купе неке ствари.
Она је казала да су ђаци на пример имали вежбу да истраже цене неког производа у супермаркету и купе га најповољније, а да се све одвија у сарадњи са родитељима.
Саветница министра Гордана Степић рекла је да ће деца научити како да зараде свој новац, кроз, на пример, сакупљање секундарних сировина, који ће касније уложити у, на пример, етерична уља или органску башту.
Извор: Политика/Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Шта ће учити ђаци од септембра у оквиру финансијске писмености

 1. Marija каже:

  Prvo uvedite wc-e u seoske škole.

  1. Božović Vladan каже:

   Koleginice, niste obavešteni, seoske škole više ne postoje, Šarčević ih je pogasio, umesto da pravi wc-e, lakše je čoveku da pošalje autobuse da decu voze u grad, ali neće dugo, uskoro neće imati koga da vozi iz sela u grad.

 2. B каже:

  Bravo Kolumbo. Finansijska pismenost! Amerika! PISA! EU!
  Sakupljali smo stari papir, predavali ga u školi, još dok smo bili učenici nižih razreda. Za poljoprivredni kombinat smo, kao učenici starijih razreda, brali semenski kukuruz svake jeseni, organizovano, preko škole, i tako zarađivali za ekskurzije, a ako pretekne sredstava, rešavali su se neki drugi (finansijski) problemi u školi vezani za nastavu, nastavna sredstva i slično. O radnim akcijama da ne govorim. Ima još gomila primera ali zašto i kome nabrajati. Zato …
  Radujmo se! Još jedna Eureka! Neverovatno!
  Odvrnuo ministar, po ko zna koji put, toplu vodu sa česme dragog nam ministarstva prosvete, a i “obučio” je i učitelje. Tako će učitelj-multipraktik-droid sada da dobije još jednu važnu funkciju. Kada pogledate u pravcu navedenog multipraktika, učiniće vam se da gledate u volan bolida F1, imajući u vodu broj funkcijskih tastera, a kako nam je digitalizacija u punom jeku, biće sve to “na daljunu” i “online” organizovano.

 3. AA каже:

  Pa,s obzirom ko nam je novi ministar finansija treba svi da se dobro finansijski opismenimo da možemo da pratimo malog vunderkinda.Da postanemo finansisti ,kako reče jedan drugi naš pametni ministar.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама