Šta će učiti đaci od septembra u okviru finansijske pismenosti

5 juna, 2018

Finansijska pismenost biće uvedena u 34 škole u Srbiji od nove školske godine, ali ne kao novi predmet, već u sklopu već postojećih predmeta, rečeno je danas na konferenciji za novinare Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Plan je da oko 15.000 dece bude obuhvaćeno programom finansijske pismenosti od najnižih razreda.
Kako je objašnjeno, deca će učiti da štede novac, vreme i resurse, kako funkcionišu platne kartice i kako da pametno investiraju.
Ministar Mladen Šarčević rekao je da je važno da se deca od malena uče finansijskoj pismenosti i da je to jedna od četiri kategorije koja se testira na Pisa testu.
„Ovo nije novi predmet. Za to nema prostora. Kroz standardne predmete moramo da uvedemo mnoge druge veštine. Ovo smo od početka počeli da radimo kako treba i imaćemo vrlo pismenu naciju”, rekao je Šarčević.
Deca bi trebalo da uče kroz igru i zadate aktivnosti.
Učiteljica Snežana Vujičić, jedna od oko 1.200 profesora koji su prošli obuku, rekla je da će se potruditi da decu nauči „kako da strateški razmišljaju, barataju sopstvenim novcem i štede”, kako da najjeftinije kupe neke stvari.
Ona je kazala da su đaci na primer imali vežbu da istraže cene nekog proizvoda u supermarketu i kupe ga najpovoljnije, a da se sve odvija u saradnji sa roditeljima.
Savetnica ministra Gordana Stepić rekla je da će deca naučiti kako da zarade svoj novac, kroz, na primer, sakupljanje sekundarnih sirovina, koji će kasnije uložiti u, na primer, eterična ulja ili organsku baštu.
Izvor: Politika/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Šta će učiti đaci od septembra u okviru finansijske pismenosti

 1. Marija kaže:

  Prvo uvedite wc-e u seoske škole.

  1. Božović Vladan kaže:

   Koleginice, niste obavešteni, seoske škole više ne postoje, Šarčević ih je pogasio, umesto da pravi wc-e, lakše je čoveku da pošalje autobuse da decu voze u grad, ali neće dugo, uskoro neće imati koga da vozi iz sela u grad.

 2. B kaže:

  Bravo Kolumbo. Finansijska pismenost! Amerika! PISA! EU!
  Sakupljali smo stari papir, predavali ga u školi, još dok smo bili učenici nižih razreda. Za poljoprivredni kombinat smo, kao učenici starijih razreda, brali semenski kukuruz svake jeseni, organizovano, preko škole, i tako zarađivali za ekskurzije, a ako pretekne sredstava, rešavali su se neki drugi (finansijski) problemi u školi vezani za nastavu, nastavna sredstva i slično. O radnim akcijama da ne govorim. Ima još gomila primera ali zašto i kome nabrajati. Zato …
  Radujmo se! Još jedna Eureka! Neverovatno!
  Odvrnuo ministar, po ko zna koji put, toplu vodu sa česme dragog nam ministarstva prosvete, a i “obučio” je i učitelje. Tako će učitelj-multipraktik-droid sada da dobije još jednu važnu funkciju. Kada pogledate u pravcu navedenog multipraktika, učiniće vam se da gledate u volan bolida F1, imajući u vodu broj funkcijskih tastera, a kako nam je digitalizacija u punom jeku, biće sve to “na daljunu” i “online” organizovano.

 3. AA kaže:

  Pa,s obzirom ko nam je novi ministar finansija treba svi da se dobro finansijski opismenimo da možemo da pratimo malog vunderkinda.Da postanemo finansisti ,kako reče jedan drugi naš pametni ministar.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama