Шта деца жртвују за петице, да ли сте се некад запитали?

7 јуна, 2021

Познајем мајку која седи испред мене. Заједно смо прошле много. Била сам учитељица чак трима њеним ћеркама и може се рећи да смо готово постале пријатељице. Она је посвећена, савесна мајка која своју децу воли свим срцем. Знала сам одувек да могу с њом да будем потпуно отворена и када су вести добре и када баш и нису. Знам да ми верује. Али, данас, први пут, поставила ми је питање на које сам пожелела да јој одговор прећутим. Да слажем. Нисам знала како да превалим истину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Шта деца жртвују за петице, да ли сте се некад запитали?

 1. Milena каже:

  Odličan tekst, mada se bojim da će mnogi iz njega izvući poruku da je odličan uspeh nešto što je suprotno od ljubavi prema učenju i istinskog obrazovanja. Međutim, moguće je biti i odličan đak i VOLETI učenje.

  1. Snezana каже:

   Snezana
   Lepo je imati dete koje je radoznalo i zeljno novih znanja. Sta uraditi sa decom koja su manje motivisana ili cak ne motivisana?
   Ono sto znam iz svoje prosvetarske struke, da svako dete poseduje neku sposobnost koja zavredjuje pohvale. Na nama odraslima je da tu sposobnost otkrijemo kod dece i da ih pohvalimo. Svaki covek, pa i dete reaguje na pohvale. Mnogo ce mu biti lakse da prezivi neuspehe u onim segmentima ucenja gde bas nije tako uspesno.

 2. Nataša каже:

  Poštovana autorko teksta, želim u svom komentaru i da Vas pohvalim, jer ste lep tekst napisali, osvestili ste i izneli jednu od istina iz današnje školske klupe, a i samim tim što ste uvideli Marijanin problem sad ste u poziciji da joj pomognete, kao i svima onima koji su u sličnoj poziciji. A što se tiče Marijanine mame, tu zaista ne vidim problem da joj sve ovako lepo kažete. Možda malo sažetije nego ovaj tekst. A i da je pitate šta ona misli, zašto Marijana nema volju za učenjem? Nije kasno da odustanemo ni od Marijana, ni od mama, ni od prosvetnih radnika. Mnogo toga nije u našoj kontroli (zastareli i preobimni program na primer) ali komunikacija sa prvom linijom korisnika tj. sa učenicima i njihovim roditeljima jeste u našim rukama. Biti dobronameran kroz konstruktivnu kritiku je ujedno i lekcija koju podučavate. Marijanina mama može da radi šta hoće sa tim. Možda na prvu loptu Vam i zameri, ali verujem da će naknadno o svemu bolje promisliti i prihvatiti da pritisak koji vrši na dete nije dobar ni za dete, ni za nju, ni za društvo koje gradimo da u njemu naša deca žive i rade. A ako ona i ne posluša Vaš savet, Marijana će znati da ste se založili za nju i njeno dobro, a drugi roditelji će možda to čuti i nešto korisno iz toga izvući. Srdačan pozdrav.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама