Шта делује против мучнине у трудноћи? Наука каже – пробиотици

мај 26, 2022

Према новој студији, пробиотици помажу код мучнине и повраћања у трудноћи.

Налази такође пружају назнаке зашто неке жене доживљавају више стомачних тегоба током трудноће.

трудница- мучнина

Canva.com

У првој студији ове врсте, истраживачи са Дејвис Медицинског факултета (UC Davis School of Medicine) открили су да пробиотици значајно ублажавају симптоме мучнине, повраћања и затвора који су повезани са трудноћом. (Резултати истраживања објављени су у часопису Nutriens.)

У око 85% трудноћа јављају се мучнина и повраћање, који могу значајно утицати на квалитет живота (посебно током ране трудноће).

Узрок мучнине и повраћања током трудноће до данас је непознат. Предложене су различите теорије, али ниједна од њих није коначна. – Алберт Т. Лиу, водећи аутор студије и професор акушерства и гинекологије.

Мучнина, повраћање и затвор током трудноће могу значајно да умање квалитет живота пацијената. Када мучнина и повраћање током трудноће напредују, може постати тешко контролисати их, а понекад чак и пацијенткиња треба да буде хоспитализована.

Корисни микроби

Пробиотици се називају „корисне бактерије“. Могу се наћи у намирницама као што су јогурт, кефир, кисели купус и темпех. Пробиотици су такође доступни као додаци исхрани. Према Националном центру за комплементарно и интегративно здравље, осим витамина, пробиотици или пребиотици били су трећи најчешће коришћени додатак исхрани за одрасле.

Сматра се да пробиотици подржавају заједницу различитих микроба, који се често називају „микробиом црева“, који се налази у гастроинтестиналном тракту.

Током трудноће, хормони попут естрогена и прогестерона се повећавају, што доводи до многих физичких промена. Ова повећања такође могу да промене микробиом црева, што вероватно утиче на функције дигестивног система и изазива нежељене симптоме као што су мучнина, повраћање и затвор.

Истраживачи су покушали да утврде да ли суплементација пробиотиком може бити корисна за гастроинтестиналну функцију током трудноће.

Студија је трајала 16 дана. Укупно 32 учеснице су узимале пробиотичку капсулу два пута дневно током шест дана, а затим имале два дана одмора. Затим су поновиле циклус.

Пробиотици су били доступни без рецепта и углавном су садржавали Lactobacillus, врсту добрих бактерија. Свака капсула је садржала приближно 10 милијарди живих култура у тренутку производње.

Учеснице су водиле 17 дневних запажања својих симптома током трајања студије, што је за резултат дало укупно 535 запажања које су истраживачи могли статистички проценити.

Истраживачи су открили да узимање пробиотика значајно смањује мучнину и повраћање. Сати против мучнине (број сати у којима су учесници осетили мучнину) смањен је за 16%, а број повраћања смањен је за 33%. Унос пробиотика је такође значајно побољшао симптоме који се односе на квалитет живота, као што су умор, лош апетит и потешкоће у одржавању нормалних друштвених активности, као што је резултат упитника.

Такође је утврђено да пробиотици значајно смањују затвор.

Нови трагови из цревних микроба и нуспроизвода

Учеснице студије су такође дале узорке фекалија пре и током студије. Узорци су анализирани да би се идентификовали тип и број микроба и различити нуспродукти варења.

Ово је омогућило истраживачима да испитају да ли биомаркери у узорцима фекалија одговарају јачој мучнини и процене како су пробиотици утицали на учеснице које су започеле студију са различитим основним биомаркерима.

Једно откриће је да је мала количина бактерија које носе ензим назван хидролаза жучне соли (који генерише жучну киселину да апсорбује хранљиве материје), била повезана са више повраћања везаним за трудноћу. Пробиотици повећавају бактерије које производе хидролазу жучне соли, што може објаснити зашто су суплементи смањили нивое мучнине и повраћања.

Други налаз је био да су високи нивои цревних микроба Аkkermansia и A. muciniphila на почетку студије били повезани са већим повраћањем. Пробиотик је значајно смањио количину тих микроба и такође је смањио повраћање. Ово сугерише да ови микроби могу бити поуздани биомаркери који могу предвидети повраћање у трудноћи.

Такође, нивои витамина Е повећавају се након узимања пробиотика. Виши нивои витамина Е били су повезани са ниским резултатима повраћања.

Ово истраживање пружа кључне увиде у утицај цревних микроба на гастроинтестиналну функцију током трудноће. Наша цревна микробиота објашњава зашто смо оно што једемо и зашто метаболити и производи генерисани од бактерија имају огроман утицај на наше здравље. Они утичу на гастроинтестинални тракт, као и на здравље коже и неуролошке функције. – Ју-Ји Ивон Ван, професорка на Одсеку за патологију и лабораторијску медицину и виши аутор студије. 

Иако су налази интригантни, истраживачи упозоравају да ће због мале величине узорка бити потребне додатне студије како би се потврдили ефекти пробиотика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама