Šta deluje protiv mučnine u trudnoći? Nauka kaže – probiotici

26 maja, 2022

Prema novoj studiji, probiotici pomažu kod mučnine i povraćanja u trudnoći.

Nalazi takođe pružaju naznake zašto neke žene doživljavaju više stomačnih tegoba tokom trudnoće.

trudnica- mučnina

Canva.com

U prvoj studiji ove vrste, istraživači sa Dejvis Medicinskog fakulteta (UC Davis School of Medicine) otkrili su da probiotici značajno ublažavaju simptome mučnine, povraćanja i zatvora koji su povezani sa trudnoćom. (Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nutriens.)

U oko 85% trudnoća javljaju se mučnina i povraćanje, koji mogu značajno uticati na kvalitet života (posebno tokom rane trudnoće).

Uzrok mučnine i povraćanja tokom trudnoće do danas je nepoznat. Predložene su različite teorije, ali nijedna od njih nije konačna. – Albert T. Liu, vodeći autor studije i profesor akušerstva i ginekologije.

Mučnina, povraćanje i zatvor tokom trudnoće mogu značajno da umanje kvalitet života pacijenata. Kada mučnina i povraćanje tokom trudnoće napreduju, može postati teško kontrolisati ih, a ponekad čak i pacijentkinja treba da bude hospitalizovana.

Korisni mikrobi

Probiotici se nazivaju „korisne bakterije“. Mogu se naći u namirnicama kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i tempeh. Probiotici su takođe dostupni kao dodaci ishrani. Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, osim vitamina, probiotici ili prebiotici bili su treći najčešće korišćeni dodatak ishrani za odrasle.

Smatra se da probiotici podržavaju zajednicu različitih mikroba, koji se često nazivaju „mikrobiom creva“, koji se nalazi u gastrointestinalnom traktu.

Tokom trudnoće, hormoni poput estrogena i progesterona se povećavaju, što dovodi do mnogih fizičkih promena. Ova povećanja takođe mogu da promene mikrobiom creva, što verovatno utiče na funkcije digestivnog sistema i izaziva neželjene simptome kao što su mučnina, povraćanje i zatvor.

Istraživači su pokušali da utvrde da li suplementacija probiotikom može biti korisna za gastrointestinalnu funkciju tokom trudnoće.

Studija je trajala 16 dana. Ukupno 32 učesnice su uzimale probiotičku kapsulu dva puta dnevno tokom šest dana, a zatim imale dva dana odmora. Zatim su ponovile ciklus.

Probiotici su bili dostupni bez recepta i uglavnom su sadržavali Lactobacillus, vrstu dobrih bakterija. Svaka kapsula je sadržala približno 10 milijardi živih kultura u trenutku proizvodnje.

Učesnice su vodile 17 dnevnih zapažanja svojih simptoma tokom trajanja studije, što je za rezultat dalo ukupno 535 zapažanja koje su istraživači mogli statistički proceniti.

Istraživači su otkrili da uzimanje probiotika značajno smanjuje mučninu i povraćanje. Sati protiv mučnine (broj sati u kojima su učesnici osetili mučninu) smanjen je za 16%, a broj povraćanja smanjen je za 33%. Unos probiotika je takođe značajno poboljšao simptome koji se odnose na kvalitet života, kao što su umor, loš apetit i poteškoće u održavanju normalnih društvenih aktivnosti, kao što je rezultat upitnika.

Takođe je utvrđeno da probiotici značajno smanjuju zatvor.

Novi tragovi iz crevnih mikroba i nusproizvoda

Učesnice studije su takođe dale uzorke fekalija pre i tokom studije. Uzorci su analizirani da bi se identifikovali tip i broj mikroba i različiti nusprodukti varenja.

Ovo je omogućilo istraživačima da ispitaju da li biomarkeri u uzorcima fekalija odgovaraju jačoj mučnini i procene kako su probiotici uticali na učesnice koje su započele studiju sa različitim osnovnim biomarkerima.

Jedno otkriće je da je mala količina bakterija koje nose enzim nazvan hidrolaza žučne soli (koji generiše žučnu kiselinu da apsorbuje hranljive materije), bila povezana sa više povraćanja vezanim za trudnoću. Probiotici povećavaju bakterije koje proizvode hidrolazu žučne soli, što može objasniti zašto su suplementi smanjili nivoe mučnine i povraćanja.

Drugi nalaz je bio da su visoki nivoi crevnih mikroba Akkermansia i A. muciniphila na početku studije bili povezani sa većim povraćanjem. Probiotik je značajno smanjio količinu tih mikroba i takođe je smanjio povraćanje. Ovo sugeriše da ovi mikrobi mogu biti pouzdani biomarkeri koji mogu predvideti povraćanje u trudnoći.

Takođe, nivoi vitamina E povećavaju se nakon uzimanja probiotika. Viši nivoi vitamina E bili su povezani sa niskim rezultatima povraćanja.

Ovo istraživanje pruža ključne uvide u uticaj crevnih mikroba na gastrointestinalnu funkciju tokom trudnoće. Naša crevna mikrobiota objašnjava zašto smo ono što jedemo i zašto metaboliti i proizvodi generisani od bakterija imaju ogroman uticaj na naše zdravlje. Oni utiču na gastrointestinalni trakt, kao i na zdravlje kože i neurološke funkcije. – Ju-Ji Ivon Van, profesorka na Odseku za patologiju i laboratorijsku medicinu i viši autor studije. 

Iako su nalazi intrigantni, istraživači upozoravaju da će zbog male veličine uzorka biti potrebne dodatne studije kako bi se potvrdili efekti probiotika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama